yoss Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) Dzisiaj w Kasinie miałem swoje prywatne testy. Mój przyjaciel przywiózł przygotowany, ustawiony pode mnie sprzęt - nic tylko jeździć. 😎 Warunki całkiem fajne. Śnieg lekko puszczony, ale były fragmenty twardsze. Z czasem trochę odsypów, na dole bardziej kopnie a momentami wyślizgane na lodowo. Jazda od najwęższej. Atomic X9 w długości 183 cm. Jakoś mnie X9tki omijały. Nigdy nie mogłem trafić na testy, także to mój pierwszy raz. Bardzo fajna narta. Łatwa adaptacja, trzymanie bez zastrzeżeń, szybko z krawędzi na krawędź. Jedyny minusik to, w moim odczuciu liniowy flex. Nie da się tak fajnie jak np. w Masterze zacieśniać czy wydłużać łuki. X9 najbardziej lubi jechać nominalnym promieniem. Oczywiście da się, tylko nie jest to takie płynne. W ześlizgu też super. Bardzo porządna narta, nie dziwi jej popularność. Następnie na warsztat poszły slalomki - S9 165 cm sklep. Nie jeździłem na sklepowych slalomkach od paru lat. Słyszałem opinie, że zbliżają się w odczuciach z jazdy do komórek. No chyba raczej nie. Bardzo fajna, przyjemna narta. Świetnie trzyma, bardzo żwawa w skręcie. Super zabawa. Ale czuć brak tej elastyczności komóry. Czuć taką lekką wiotkość (w porównaniu do komóry). I przede wszystkim brakuje tego pedału gazu, który powoduje w komórce, że jak w dowolnym momencie ją dociśniesz, to czujesz jak odjeżdżasz. Tu tego nie ma. Fajna, grzeczna narta. Następnie Atomic Maverick 88 CTi 177 cm Bardzo chwalona narta. Bardzo poprawna. Dobrze trzyma, fajnie wypiera, w miarę tłumi nierówności. Ale troszkę nudna. Bezpośrednie porównanie z QST 98 przegrywa w każdej kategorii. Aż żałowałem, że nie wziąłem XDR 84 do porównania, bo tu tej narcie bliżej. Ale XDR był bardziej zabawowy, tu jest jakaś taka smutna powaga. Z nartami Atomic'a, mam trochę jak ze Stoecklem - naprawdę solidne narty, naprawdę dobrze zrobione ale nic nie urzeka. Przynajmniej Atomic jest trochę tańszy. Ale, żeby nie kończyć na smutno, kolega wyciągnął funkiel nówki nie śmigane: Nordica Enforcer 99 195 cm i zaprosił mnie na dziewicze jazdy tym cudeńkiem. Ta Pani nieźle się prowadzi. Kawał narty. Adaptacja trwa dosłownie parę skrętów, potem masz wrażenie, że jeździcie ze sobą każdej nocy od paru tygodni. Ekhm, źe jeździsz na niej od dawna. Że znasz ją bardzo dobrze. Jakie to stabilne. Jak łatwo inicjuje skręt. Jak trzyma na twardym. No naprawdę, cud, miód i orzeszki. Dopiero tak po trzecim, czwartym zjeździe, jak już człowiek odważy się na więcej i pojedzie ostrzej, to pokazuje pazurki. To nie jest narta dla niedzielnego narciarza. Trzeba mieć siłę i umiejętności, żeby jechać na niej tak jak lubi, przez cały dzień. Po 4 godzinach jazdy nonstop na poprzednich nartach i 4 zjazdach na niej czwóreczki leciutko zapiekły. 😄 Ale i tak - fantastyczna narta. Mam nadzieję, że kolega ją zostawi i czasem pozwoli na mały skok w bok. Edytowane 6 godzin temu przez yoss 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 3 godziny temu, yoss napisał: Dzisiaj w Kasinie miałem swoje prywatne testy. Mój przyjaciel przywiózł przygotowany, ustawiony pode mnie sprzęt - nic tylko jeździć. 😎 Warunki całkiem fajne. Śnieg lekko puszczony, ale były fragmenty twardsze. Z czasem trochę odsypów, na dole bardziej kopnie a momentami wyślizgane na lodowo. Jazda od najwęższej. Atomic X9 w długości 183 cm. Nie jest dobrze 😉 Przestaję ten świat rozumieć 😉 Firmy robią dechy 183 cm długie, 65,5 mm pod butem i ...................z promieniem nie wiadomo do czego. Gdyby miały 21-23 m były by idealne. Zrozumiałbym 18-19 m . Ale niech mi nikt nie opowiada, że 16m to GS. Tymczasem przy tej długości i promieniu ponad 23m wszyscy proponują szerokość większą od 70mm . O co chodzi? Dla kogo są takie narty? *****-*** 3* to FIS 🙂 Edytowane 2 godziny temu przez jurek_h 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 17 minut temu, jurek_h napisał: Nie jest dobrze 😉 Przestaję ten świat rozumieć 😉 Firmy robią dechy 183 cm długie, 65,5 mm pod butem i ...................z promieniem nie wiadomo do czego. Gdyby miały 21-23 m były by idealne. Zrozumiałbym 18-19 m . Ale niech mi nikt nie opowiada, że 16m to GS. Tymczasem przy tej długości i promieniu ponad 23m wszyscy proponują szerokość większą od 70mm . O co chodzi? Dla kogo są takie narty? *****-*** 3* to FIS 🙂 Jurku, na szczęście x9 nawet nie udają gigantów, z założenia to cross-turn. Chociaż, a może dlatego 😀, że gigancista ze mnie żaden, to mnie ten promień nie do końca współgra z nartą. Jeżdzi się łatwo i sympatycznie, ale, tak jak pisałem przy okazji masterów 173, średni promień to nie moja bajka. A np. Marcos czy Bruner (chociaż on to w zależności od fazy księżyca 😁) lubią to. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 30 minut temu, jurek_h napisał: Nie jest dobrze 😉 Przestaję ten świat rozumieć 😉 Firmy robią dechy 183 cm długie, 65,5 mm pod butem i ...................z promieniem nie wiadomo do czego. Gdyby miały 21-23 m były by idealne. Zrozumiałbym 18-19 m . Ale niech mi nikt nie opowiada, że 16m to GS. Tymczasem przy tej długości i promieniu ponad 23m wszyscy proponują szerokość większą od 70mm . O co chodzi? Dla kogo są takie narty? *****-*** 3* to FIS 🙂 Cześć Jurek o X9 rozmawialiśmy nie raz, pamiętasz jak ją oglądaliśmy. Jak model wszedł był znakomitą nartą i każda następna wersja kastrowała poprzednią koncepcję według reguły słuchania gawiedzi. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 19 minut temu, yoss napisał: czy Bruner (chociaż on to w zależności od fazy księżyca 😁) lubią to. 😄 🙂 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 58 minut temu, yoss napisał: Jurku, na szczęście x9 nawet nie udają gigantów, z założenia to cross-turn. Chociaż, a może dlatego 😀, że gigancista ze mnie żaden, to mnie ten promień nie do końca współgra z nartą. Jeżdzi się łatwo i sympatycznie, ale, tak jak pisałem przy okazji masterów 173, średni promień to nie moja bajka. A np. Marcos czy Bruner (chociaż on to w zależności od fazy księżyca 😁) lubią to. W zależności od cyklu 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi