Skocz do zawartości

Dobór narty. Atomic x7 wb

gierallegro

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, gierallegro napisał:

Witam

Jeździłem na nartach atomic x7 wb miałem pożyczone. Bardzo dobrze mi się na nich poruszało. Szukam takiej narty lub czegoś bardzo podobnego. Mam 184cm i 90kg poziom 5 . Proszę o pomoc w dopasowaniu narty

Czy jesteś pewien, że to był model x7. Czy to była prywatna narta od kogoś czy z wypożyczalni a jeżeli tak to jakiej?

Pozdro

29 minut temu, gierallegro napisał:

Problem jest właśnie w tym że ta narta jest praktycznie nie dostępna, i szukam jakiejs alternatywy. Próbowałem na head rally 177 i męczyłem sie w tych nartach.

Cześć

Nie, dostępna - czyli dostępna czy niedostępna czyli nie do dostania? Bo nie do końca czaję?

Całkiem niezły wybór ten Head. Narty kupujemy zawsze nieco "na wyrost" w sensie naszego zaawansowania technicznego bo zakładamy postęp w nauce techniki jazdy. 

Z początku narta będzie sprawiała nieco trudności w operowaniu nią ale przy wzroście umiejętności, doświadczenia i objeżdżenia te trudności miną.

Nigdy nie kupujemy nart bazując na testach czy próbach, chyba, że jesteśmy doskonałym narciarzem i mamy możliwość zorganizowania sobie warunków testowych do doboru narty.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

10 minut temu, gierallegro napisał:

Są tam jakieś na olx ale zniszczone, szukam czegoś rozsądnego. Rally dla mnie jest zbyt wymagająca. Nie wiem w co celować. Head v6?

Cześć

Tłumaczę jeszcze raz:

Albo kupisz sobie nartę, która TERAZ jest nieco zbyt wymagająca ale zapewni Ci postęp techniczny w jeździe albo kupić taką, która jest TERAZ komfortowa i za chwilę poczujesz, że nie trzyma, jest wiotka itd.

Jeżeli można jakoś naprowadzić to szukaj narty nie za bardzo taliowanej ale i nie za sztywnej - im mniejszy promień tym może być krótsza ale jednocześnie sztywniejsza (wyższy model katalogowo).  Rally wydaje się nartą, którą można polecić w takiej sytuacji. Jeżeli była zbyt wymagająca to znaczy, że jesteś absolutnie początkujący i masz takie opcje:

- poczekać z kupnem jeszcze sezon i się doszkolić.

- kupić nie 177 cm ale 170 cm - wielkiego znaczenia realnego to nie ma ale będzie Ci psychicznie łatwiej i się solidnie szkolić

- kupić inną łatwiejszą nartę i... się solidnie szkolić

Wypadkowa jest prosta - uczyć się jeździć

Pozdrowienia serdeczne

OK. Ja już napisałem wszystko co mogłem. Więcej nie mogę bo bym oszukiwał. Wybór należy do Ciebie - albo chcesz się nauczyć jeździć na nartach albo do końca życia będziesz zjeżdżał z górki.

Narta leży na ziemi - nie może być za ciężka - chyba że do noszenia ale to tylko kwestia umiejętności noszenia.

Powiedzenie jest takie - dobra narta ciężka narta jest ciągle aktualne.

Pozdrowienia