Skocz do zawartości

Jazda na nartach z przełomu wieku?

Ski92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie jestem za bardzo rozeznany w sprawach narciarskich, w tamtym roku pojechałem pierwszy raz w życiu na stok narciarski, za małolata jeździłem tylko lokalnie po nie wielkich górkach, zamieszam spędzić 2-3 dni w sezonie na stoku (najpewniej w Zieleńcu). Zostały mi narty z okresy młodzieńczego a dokładnie Head Radial 3 z tego co mi się udało ustalić są to narty z przełomu '90-'00, cały okres nieużywania przeleżały w suchym miejscu i raczej ich stan nie uległ pogorszeniu  i  zastanawiam się czy takie narty mają jeszcze racje bytu do tak amatorskiej jazdy jak w moim wypadku?

W dniu 7.12.2025 o 12:22, Ski92 napisał:

... Head Radial 3 z tego co mi się udało ustalić są to narty z przełomu '90-'00, cały okres nieużywania przeleżały w suchym miejscu i raczej ich stan nie uległ pogorszeniu  i  zastanawiam się czy takie narty mają jeszcze racje bytu do tak amatorskiej jazdy jak w moim wypadku?

Cześć.  Mają rację bytu, nie przejmuj się nartami. Oddaj wcześniej do serwisu: ostrzenie krawędzi, smarowanie ślizgów i sprawdzenie wiązań (ważne).

Miałem kiedyś przerwę 10-12 lat. Zasnąłem w erze nart tzw. "prostych" a obudziłem w erze nart carvingowych. Okazało się że na stoku jestem jedynym z "prostymi" nartami. Podobało mi się to że się wyróżniam ..  trochę dłużej bym na nich jeździł gdyby nie awaria wiązania.   🙂