chemik Napisano 15 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Dla tych, ktorzy nie wiedza czym rozna sie poszczegolne konkurencje w narciarstwie alpejskim proponuje krotkie animacje z opisem: http://www.torino200...sci_alpino.html i klikamy "Animation" na dole na srodku... Otworzy sie nowe okno... W gornym menu mamy poszczegolne konkurencje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozlow Napisano 15 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 chyba każdy to wie?! a przynajmniej powinien wiedziec kazdy szanujacy sie narciaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 16 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Kozlow, zapewniam cie, ze nie kazdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozlow Napisano 17 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Chemik nie załamuj mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 21 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Kozlow, na potwierdzenie: http://www.skiforum....read.php?t=1155 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 22 Marca 2006 Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 nie moge tego otworzyć(z ciekawości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 25 Maja 2006 Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Żeby samemu jeździć amatorsko na stokach i nartostradach, ta wiedza nie jest konieczna. Nie wiedziałem kilku rzeczy zanim nie zerknąłem w ten link. link jest świetny To się przydaje, jeżeli ktoś chce startować w zawodach i wydaje mu się, że musi tylko mijać tyczki... Probem pojawia się wtedy dopiero na trasie... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczor Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Dzięki chemik. Ja do tej pory nie wiedziałem wszystkich szczegółów odrózniająych giganta od super giganta. Bardzo fajny link. Teraz już wszystko wiem ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 29 Października 2006 Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Super Chemik - tak trzymaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_lesny Napisano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Trochę stary temat! Ale mam pytanie. Po jaką cholerę w slalomie jest tyle dodatkowych bramek po których nie jeżdzą zawodnicy? Wszyscy jeżdza po tym samym torze jazdy, to po co te dodatkowe bramki? Dla utrudnienia? Może to naiwne pytanie ale niech ktoś z kolegów narciarzy-sportowców mi to wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiertar Napisano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Trochę stary temat! Ale mam pytanie. Po jaką cholerę w slalomie jest tyle dodatkowych bramek po których nie jeżdzą zawodnicy? Wszyscy jeżdza po tym samym torze jazdy, to po co te dodatkowe bramki? Dla utrudnienia? Może to naiwne pytanie ale niech ktoś z kolegów narciarzy-sportowców mi to wyjaśni.te dodatkowe bramki to przewaznie druga trasa slalomu, ustawiona juz na drugi przejazd. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 te dodatkowe bramki to przewaznie druga trasa slalomu, ustawiona juz na drugi przejazd. . to sa zewnetrzne "skrzydla" bramek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_lesny Napisano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 to sa zewnetrzne "skrzydla" bramekMożesz wyjasnić.:eek: Bedę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PieQt Napisano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 żeby przejchać dobrze slalom, musisz zmieścić się w światło bramki, robisz to wtedy, jak przejeżdzasz pomiędzy dwoma bramkami- w slolmie jeździ się blisko skrajnych tyczek, a zewnętrzne (stanowiące pary do tych które mije zawodnik) są wkręcone dalej od toru jazdy zawodnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiertar Napisano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 myslelem ze to ze to za zewnetrzne tyczki to jest jasne gdyz bramka musi miec druga tyczke zeby byla bramka a nie sama tyczka.macie racje ze to sa zewnetrzne "skrzydla" bramki ale czesto sa na tym samym stoku ustawiane dwa slalomy kazdy dla kazdego przejazdu osobno. a tutaj jest profesjonalna wizualizacja rozwiazujaca ten problem:http://www.fotosik.p...7b4c7e9a31.html moze nie wyszlo mi to zbyt czytelnie ale chyba kazdy zobaczy ze to sa poprostu dwa slalomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurpo Napisano 18 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 No i jeszcze brakuje tutaj superkombinacjii, czyli w pierwszym przejezdie zawodnicy jadą zjazd, a w drugim Slalom specjalny. Coś o slalomach:slalom specjalny - nachylenie stoku 20-27o, różnica poziomów 70-200 m, liczba bramek dla kobiet 45-60, dla mężczyzn 55-75 (konkurencja olimijska od 1948); slalom gigant - różnica poziomu co najmniej 300 m dla kobiet i 400 m dla mężczyzn (konkurencja olimpijska od 1952); slalom supergigant - różnica poziomów 500-650 m dla mężczyzn lub 400-500 m dla kobiet (konkurencja olimpijska od 1988); poza programem olimpiad rozgrywany jest też slalom równoległy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 No i jeszcze brakuje tutaj superkombinacjii, czyli w pierwszym przejezdie zawodnicy jadą zjazd, a w drugim Slalom specjalny. Coś o slalomach:slalom specjalny - nachylenie stoku 20-27o, różnica poziomów 70-200 m, liczba bramek dla kobiet 45-60, dla mężczyzn 55-75 (konkurencja olimijska od 1948); slalom gigant - różnica poziomu co najmniej 300 m dla kobiet i 400 m dla mężczyzn (konkurencja olimpijska od 1952); slalom supergigant - różnica poziomów 500-650 m dla mężczyzn lub 400-500 m dla kobiet (konkurencja olimpijska od 1988); poza programem olimpiad rozgrywany jest też slalom równoległy. kiedys tam dyskutowalismy o nachyleniu stoku: i prosze znowu w stopniach!!!!! przeprazam za te "skrzydla" bo inaczej nie umiem tego okreslic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurpo Napisano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 kiedys tam dyskutowalismy o nachyleniu stoku: i prosze znowu w stopniach!!!!! No i tak ma być od razu wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kefas123 Napisano 16 Października 2008 Udostępnij Napisano 16 Października 2008 może ktoś zna podobny link, bo ten już nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi