Jump to content

Tyrol - Sölden

SkiForum
 Share

Recommended Posts

• 4 weeks later...

Jest ktoś może z forumowiczów teraz w Solden i może się podzielić wrażeniami? ;) Jedziemy od 11 do 15 kwietnia i zastanawiamy się jakich warunków się możemy spodziewać ;) Chociaż patrząc na ilość śniegu chyba nie ma co się martwić ;)  B)

Warunki na trasach bardzo dobre. Weekend słoneczny. Od wczoraj sporo chmur i trochę poprószy śniegiem. 
Zjeżdża się do wiochy. Poza trasami dobrze. 
Kupując karnet 4 dniowy lub dłuższy można jeździć do woli w Hoch&Obergugl. Tam mniej ludzi. 
Na pewno nie będziesz narzekał na brak śniegu. 

Tutaj masz kamerki:
https://www.soelden....ama-cams-winter

20180325_115903.jpg
20180325_115113.jpg
20180325_115947.jpg
20180325_155302.jpg
  • Thanks 1

Właśnie widzę, że od wczoraj nastąpiła zmiana pogody i do końca tygodnia zapowiadają znowu spory opad śniegu  :D Ostatnio tego słońca coś mało, mam nadzieję, że do naszego przyjazdu zawita już na dobre  :P

Byłem 17-20 marca w Soelden oraz Hochgurgl i Obergurgl, śniegu jest mnóstwo, pozostaje Ci liczyć na ładną pogodę :)

W sumie jadę pierwszy raz do Solden, czy ktoś się orientuję w której wypożyczalni najlepiej wypożyczyć narty?
Chcę pośmigać 3 dni na jakiś topowych modelach i na jesień coś kupić przed sezonem :) Chodzi mi 

o dobry stosunek ceny do jakości :) Bo widzę, że wypożyczalni jest od groma no i ceny się różnią ;)

Nie analizowałem różnicy cen. 
Trudno doradzić bo wybór jest ogromny a jakość usług raczej podobna. 

Wybieram zwykle Intersport bo ma w sumie 7 wypożyczalni w solden i tym samym bogaty wybór. Można wypożyczyć w jednej stacji i zmienić lub oddać w innej. Przy testach to ważne bo możesz sobie wymieniać narty co godzinę i ni emusisz zjeżdżać w to samo miejsce. 

Poza tym warto przemyśleć czy nie kupić nart na miejscu bo wówczas koszt wypożyczenia idzie w cenę kupna. 
Jeśli chodzi o używane to można sprawdzić ile godzin były narty używane. 
takie np 6 dni na lodowcu narty 2018/19  to praktycznie nowa narta a cena może być całkiem atrakcyjna. 

• 4 years later...
  • 1 year later...
W dniu 5.07.2015 o 14:57, Wujot napisał:

Na mapce Solden pojawiły się dwie nowe czarne trasy, których dawniej nie było - nowy, czarny wariant "1b" z Gaislachkogel i czarna "41" z lodowca - czy ktoś już nimi jeździł? Jak wrażenia? Bo zdaje się, że istnieją już od zeszłego sezonu. Do tej pory wielu forumowiczów pisało o braku naprawdę trudnych tras w tym regionie, wygląda na to, że nowe trasy znacznie uatrakcyjnią ten region.

http://www.bergfex.a...elden/panorama/

Ten wariant od gondolki na Rettenbach jeździliśmy dotąd off piste - na górze jest płasko i nachylenie stopniowo rośnie kończąc w miarę stromo. Największym kłopotem były dość liczne skały w dolnej już wypłaszczonej  części. Ale skoro wyznaczyli tam trasę to musieli to rozwiązać. Ja natomiast nie bardzo sobie przypominam jej trasową kontynuację "36-ką" - dotąd było ratrakowane szeroko pod kanapą a tam, gdzie jest teraz na mapie był ładny teren do off piste. Tak czy tak to jest najładniejszy zjazd na lodowcach w Soelden i myślę, że trasowy wariant też będzie udany. Choć osobiście to mnie specjalnie nie cieszy...

To na Gaislachkogl to także jeżdżony skrót omijający niezbyt ciekawy trawers czerwonej "1".

Widać, że w Austrii ciągle się coś dzieje i oferta jest stale rozwijana.

Pozdro

Wiesiek

U nas ongiś wersja wczesno sezonowa na 41 też taka raczej offpiste była jak na obrazku

kris relacjonuje akurat https://www.skionline.pl/forum/topic/21050-gdzieś-w-górach/?do=findComment&comment=401405 na oko skały straszą skiturowo ok test wypadł

https://www.skionline.pl/forum/topic/25049-solden-mon-amour/ Ruscy atakują na SF

DSC_2275.JPG.b4423a0e5070e0ae07924d77d97

Edited by star
  • Haha 1