Tyrol 2013/14, wyjazdy, relacje, szkolenia, Kraków, Gdynia... fajnie było :)
Napisano 26 październik 2013 - 14:08
Serdecznie zapraszam na wyjazdy na narty - podobnie jak w ub. sezonie do Tyrolu.
Wyjazdy busikiem z Krakowa, na ogół przez Górny Śląsk (A4 na Katowice, Gliwice) dalej na południe A1 na Ostrawę.
Renault Trafic 9-os. wersja Long - dużo miejsca na wszystko, np. na narty
Przy korzystnych wiatrach udaje się zgrywać wyjazdy i szkolenia z Jaro323 (z Gdyni/3M)
Reszta standardowo, większość szczegółów podobnie jak w ub. sezonie:
http://www.skiforum....lenie/?p=453474
http://www.skiforum....lenie/?p=412780
Dziękuję za ostatni, rewelacyjny sezon 13/14 - dziękuję głównie wszystkim uczestnikom, bo Tyrol, pogoda, scenariusz, i różne okoliczności nam sprzyjały - ale fajni ludzie najważniejsi
Zapraszam do bardziej aktualnych wpisów:
http://www.skiforum....dynia/?p=486173
Być może uzupełnię jeszcze jakieś relacje, zdjęcia, informacje dot. wyjazdów, trochę tego było, sporo ładnych rzeczy nas spotkało
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Wiadomości ogólne i powtarzalne, czyli FAQ
Kwatery: załatwiam dla mojej grupy, porządne, wyposażone apartamenty (kuchnie, sypialnie itd.), 20-25 euro/os. (brutto z taxami, sprzątaniem itd.), zależnie od regionu, terminu, na obrzeżach sezonu taniej. Kwaterę dobieram pod określoną grupę, skład osobowy - pary mają swoje sypialnie itd. Unikam dostawek, spania w kuchni itp., musi być przyzwoicie. Nie ma żadnych dodatkowych/ukrytych opłat.
Wyżywienie: we własnym zakresie - na miejscu są kuchnie (jw.), bus wersja "long" więc nie limituję bagażu (w granicach rozsądku) - można wziąć co się chce. Austria nie jest droga, część zakupów można robić na miejscu za "polskie ceny".
Nikt nikomu nie broni także jeść w knajpie na stoku, obecności restauracji w pobliżu kwatery nie obiecuję, choć też nie wykluczam.
Karnety: kupowane w kasie, przykładowo 4 dni ok. 150-170 euro, zależnie... jw.
Jak mogę to pomagam, zdarzają się jakieś rabaty, zniżki, vouchery itp., do tego układam programy tak, żeby było dobrze i jak najtaniej dla wszystkich.
Transport + jazda na miejscu, własny skibus pod drzwiami itd. 350-400 zł. Wyjazdy w piątki wieczorem, na noc. Jak jest możliwość, a często tak jest, to rano wchodzimy na kwaterę. Podobnie w ostatnim dniu po nartach. Staram się tak zawsze, choć nie zawsze się udaje.
Wtedy inna opcja - w rozmaitych Ski Depotach (przechowalniach sprzętu) - są szatnie, ławeczki itp. Zawsze przy głównych gondolach w ośrodku jest jakieś "rent-a-ski" itd. Można się ogarnąć w sposób cywilizowany.
Jazda na nartach: jeździmy od rana do zamknięcia wyciągów, bez stresu, nie "za karę"; ale generalnie - jeździmy jeździć na nartach, lub czymkolwiek. Jak komuś się nie chce - czas na stoku można spożytkować różnie.
Jazda wieczorna - nie jest raczej przewidziana, choć nikomu nie bronię, jeśli jest taka możliwość. Jest to jednak duża rzadkość, "gdzieniegdzie", tylko w wybrane dni tygodnia, dodatkowo płatna ok. 10-12 euro. Wg mnie w kontekście alpejskim to trochę dziwactwo - ja nigdy nie byłem i nie bardzo się wybieram
Ubezpieczenie - jest niezbędne, trzeba kupić (podróżne + pakiet typu "Ski"), jakiekolwiek, kilka do kilkunastu złotych dziennie, każdy sam wycenia swoje zdrowie i bezpieczeństwo. Zakładamy że polisa nigdy nam się nie przyda, ale należy ją mieć przy sobie na stoku, podobnie jak dokumenty osobiste i telefon komórkowy.
Szkolenie dla chętnych:
Zachęcam do nauki, doszkalania, sympatycznie, urozmaicone ćwiczeniami, ew. filmowaniem itp. - nie jest nudno ani nerwowo - narty to ma być radość Możliwe także szkolenie indywidualne. Więcej info tutaj:
http://www.skiforum....-1314/?p=463283
Moja strona: http://www.facebook.com/skibuscompl wszystko dostępne bez konta i logowania. Zapraszam
Kontakt: numer telefonu jest w moim profilu - tak najprościej i najszybciej ...odbieram, także w AT.
Na ogół jestem"unetowiony" ale zwyczajnie na sieć, fora itp. brakuje czasu. Uczciwie mówiąc kontakty telefoniczne traktuję nieco poważniej, pytań mailowych itp. jest sporo.
Nie prowadzę biura - to są mimo wszystko towarzyskie wyjazdy, nierzadko spontaniczne
Nie pośredniczę w kwaterach, nie polecam, nie mam bazy kwater (to bez sensu) - ogarniam tylko swoje wyjazdy, swoje grupy, wtedy szukam, organizuję, załatwiam - pod kątem konkretnych ludzi, ilości sypialni, konkretnego terminu, itp. itd.
Jeżdżę tam gdzie działa moja sezonówka czyli karnet Tirol Snow Card, nie jeżdżę w Dolomity, i do Włoch ...póki co.
Uwaga: obowiązuje zakaz chlania w busie, na trasie - niestety, z niemałą przykrością to dodaję, zmuszony różnymi sytuacjami :/
- pdez71 podziękował za tę wiadomość
20-23/24.02 - Szwajcaria 4 lub 5 dni, Kraków, Śląsk i in. (update: 5.02.2021) • tanie szkolenia ...carve diem • Moja strona - zapraszam
Napisano 27 październik 2013 - 22:44
A konkretnie ile kwaterka i transport.
Wstepnie zainteresowana.
Dopóki nie mam określonej domkniętej grupy koszty mogę podać jedynie w przybliżeniu, ale z niewielkim błędem
4-dniowy karnet (kupowany w kasie), w tej chwili:
Pitztal - 151 euro
Stubai - 150 euro
Sölden - 144 euro (do 15.11)
Hintertux - 161 euro
Kaunertal - 134 euro
W wypadku jakiegoś miksa ośrodków czyli safari, suma wyjdzie o kilka euro więcej - za to jest ciekawiej
Do połowy listopada na tyle można liczyć w Tyrolu, potem powinny otworzyć się Gurgle, a na początku grudnia dużo, dużo więcej
Kwatera, 3 noclegi: 3 x ok. 17-21 euro (tak było w ub. sezonie) - przykładowo w okolicach Sölden raczej drożej, w okolicach Pitztal raczej taniej, w ub. roku, w analogicznym okresie w Pitztal było po 17, pewnie teraz nieco więcej, także tam wszystko drożeje.
Rzadko o tym piszę, więc jeszcze tytułem uzupełnienia - raz zdarzyło się 25/os - ale to było w samym Sölden. Cała reszta raczej zgodnie z ww. założeniem.
Staram się nie brać kwater najtańszych, ciasnych, spania w kuchni itp. - musi być porządnie, co najmniej przyzwoicie
Transport, tam i z powrotem + jazda na miejscu 350-400 zł, ...skibus mamy pod drzwiami kwatery
20-23/24.02 - Szwajcaria 4 lub 5 dni, Kraków, Śląsk i in. (update: 5.02.2021) • tanie szkolenia ...carve diem • Moja strona - zapraszam
Napisano 28 październik 2013 - 19:36
Hej Gajowy, Ja jestem chetny na wyjazd 11.11. + mam jeszcze jedna osobe.
Hej, fajnie, dopisuję + 2 os. - skontaktujemy się mailowo.
Zachęcam innych, mam miejsca - wiem, że z perspektywy złotej polskiej jesieni może tego nie widać ale na tych 5 lodowcach jest w tej chwili śnieżnie i bajkowo Zrobiłem dziś mały przegląd kamer:
Pitztaler:
Sölden (Rettenabch i Tiefenbach):
Hintertux:
Stubai:
Kaunertal:
- MarioJ podziękował za tę wiadomość
Napisano 29 październik 2013 - 20:03
Cześć
Mnie zapisz na 1 listopada. Kierunek nieistotny, byle na narty.
Kierunek Tyrol - to wiadomo - zrobimy sobie pewnie jakiś fajny miks lodowców, znaczy "safari"
Najbliższy wyjazd - w czwartek wieczorem, 31.10, 4 dni na nartach (1-4.11), powrót w nocy 4/5 listopada.
Mam jeszcze miejsca - lecę z Krakowa, do Bytomia, potem Pawłowice Śl. dalej na południe.
Dojeżdża do mnie para z Warszawy - można dołączyć, zorganizować wspólny dojazd.
Mam też jeszcze jakieś miejsca na kolejny wyjazd 9-12.11 (sobota-wtorek na śniegu).
Zachęcam, szczegóły do dogadania.
Wszelkie kontakty do mnie (mail, tel., GG) są w moim profilu.
Napisano 30 październik 2013 - 05:20
Jeśli będziesz szukał kwaterkę, to najlepiej z bezpłatnym netem
Napisano 30 październik 2013 - 15:29
Jeśli będziesz szukał kwaterkę, to najlepiej z bezpłatnym netem
Spróbuję, od pewnego czasu to raczej warunek konieczny, choć w dolinie Pitztal to akurat nie jest takie częste i oczywiste... nie wiem czemu(?)... ale mam na oku różne warianty safari i kwatery za rozsądne pieniądze
Tak czy owak - prognozy całkiem fajne - trochę dziś dopadało i ładne okno pogodowe na ten weekend się zrobiło
Mam wolne miejsca na oba terminy ...jakby co, zachęcam
Najbliższy wyjazd jutro późnym wieczorem.
- Bowis podziękował za tę wiadomość
Napisano 31 październik 2013 - 00:02
Najbliższe terminy:
1-4.11 (piątek-poniedziałek na śniegu, 4 dni) - dłuższy weekend, piątek wolny
9-12.11 (sobota-wtorek na śniegu) też dłuższy weekend (wolny 11.11), 4 dni.
W grę wchodzi na razie 5 tyrolskich lodowców, ewentualnie Obergurgl-Hochgurgl jeśli otworzą. Planowane otwarcie Gurgli jest 14.11 ale niewykluczone, że jest szansa na wcześniej(?)
hej
piszę się na wyjazd 9-12.11...czy ten termin jest pewny? i jaki ośrodek w planach?
Tak czy owak - prognozy całkiem fajne - trochę dziś dopadało i ładne okno pogodowe na ten weekend się zrobiło
Mam wolne miejsca na oba terminy ...jakby co, zachęcam
Najbliższy wyjazd jutro późnym wieczorem.
niestety nie dam rady jutro a prognozy super...zazdroszczę...ale może w tym następnym terminie będzie podobnie
Napisano 31 październik 2013 - 14:25
hej
piszę się na wyjazd 9-12.11...czy ten termin jest pewny? i jaki ośrodek w planach?
Termin jest opcjonalny: tzn. może być 9-12.11 na śniegu (czyli wyjazd w piątek 8.11 wieczorem),
ale rozważam też wyjazd 1 dzień wcześniej, czyli wyjazd 7.11 (czw. wieczór), 8-11.11 na śniegu - tak akurat jedzie sporo ludzi z forum, co ma jakiś sens. Chętnie przyjmę ew. sugestie.
Miejsce - Sölden (na 90%), może z jakimś 1 dniem extra, gdzieś po sąsiedzku (ew. Pitztal).
Stubai i Tux raczej odpadają w tym terminie - zbyt popularne wśród rodaków
Zapraszam innych, mam jeszcze miejsca.
niestety nie dam rady jutro
a prognozy super...zazdroszczę...ale może w tym następnym terminie będzie podobnie
Mam nadzieję, że nie będzie gorzej; a tak w ogóle to stale będzie ładnie i słonecznie, a śnieg będzie padał tylko w nocy
PS.
Żeby było ładnie - parę fotek z wczorajszego Pitztalera - zdaje się że coś przebudowali u góry na platformie widokowej - na 3440 m n.p.m.
Napisano 31 październik 2013 - 15:12
Termin jest opcjonalny: tzn. może być 9-12.11 na śniegu (czyli wyjazd w piątek 8.11 wieczorem),
ale rozważam też wyjazd 1 dzień wcześniej, czyli wyjazd 7.11 (czw. wieczór), 8-11.11 na śniegu - tak akurat jedzie sporo ludzi z forum, co ma jakiś sens. Chętnie przyjmę ew. sugestie.Miejsce - Sölden (na 90%), może z jakimś 1 dniem extra, gdzieś po sąsiedzku (ew. Pitztal).
Mam nadzieję, że nie będzie gorzej; a tak w ogóle to stale będzie ładnie i słonecznie, a śnieg będzie padał tylko w nocy
PS.
Żeby było ładnie - parę fotek z wczorajszego Pitztalera - zdaje się że coś przebudowali u góry na platformie widokowej - na 3440 m n.p.m.
1378359_627238947328697_543807621_n.jpg
1379473_627238860662039_426451686_n.jpg
524692_627238923995366_120727192_n.jpg
Ciężko będzie z kolejnym dniem urlopu, ale jak trzeba to postaram się dostosować
Napisano 31 październik 2013 - 19:05
Ciężko będzie z kolejnym dniem urlopu, ale jak trzeba to postaram się dostosować
Witam

w ww. terminach i tak jest bardzo dobrze - bo tylko 1 dzień urlopu a 4 dni na nartach!

Zapraszam do kontaktu - zaraz wyjeżdżam, ale powinienem mieć net, więc dostęp do forum, maila itp.
Jakby co - możliwy kontakt telefoniczny - nr i wszelkie namiary mam w swoim profilu.
ale rozważam też wyjazd 1 dzień wcześniej, czyli wyjazd 7.11 (czw. wieczór), 8-11.11 na śniegu - tak akurat jedzie sporo ludzi z forum, co ma jakiś sens. Chętnie przyjmę ew. sugestie.
Miejsce - Sölden (na 90%), może z jakimś 1 dniem extra, gdzieś po sąsiedzku (ew. Pitztal).
Napisano 03 listopad 2013 - 11:10
ale rozważam też wyjazd 1 dzień wcześniej, czyli wyjazd 7.11 (czw. wieczór), 8-11.11 na śniegu - tak akurat jedzie sporo ludzi z forum, co ma jakiś sens. Chętnie przyjmę ew. sugestie.Miejsce - Sölden (na 90%), może z jakimś 1 dniem extra, gdzieś po sąsiedzku (ew. Pitztal).
ok...mi pasuje też termin 8-11.11. a co do miejsca to wszędzie jest fajnie gdzie jest śnieg na szczęście już tylko parę dni
- gajowy01 podziękował za tę wiadomość
Napisano 03 listopad 2013 - 13:36
Ja będę się pisał na jakiś styczniowy, marcowy wyjazd 6-ścio dniowy z mega safari, co by zwiedzić jak najwięcej Austriackich kurortów, bo przyznam że tam jeszcze nie jeździłem
Napisano 04 listopad 2013 - 13:36
Ososbiście jestem za pierwotnym pomysłem 9.11-12.11
Napisano 05 listopad 2013 - 14:31
Ososbiście jestem za pierwotnym pomysłem 9.11-12.11
Hej Gajowy. Z podwodu pewnych zależności w pracy też bardziej mi zaczął pasować termin: "9-12.11 na śniegu (czyli wyjazd w piątek 8.11 wieczorem)".
OK, z różnych powodów wolałbym dzień wcześniej ale nie chcę utrudniać życia nikomu, btw. jakimś pozaforumowym też bardziej pasuje wyjazd w piątek, więc tak jedziemy.
Wyjazd w piątek wieczorem (8.11) , 4 dni: sobota-wtorek na śniegu (9-12.11), powrót po nartach, w nocy z powrotem w PL.
Mam ostatnie miejsca - zapraszam, parę osób jeszcze pytało, namawiam do szybkich decyzji.
Kierunek Sölden
Dzięki Krzychu za świetny wyjazd! Do następnego razu!
... i ja dziękuję, i zapraszam
Krótka relacja - zrobiliśmy sobie ciekawe ski-safari:
1. dzień Sölden,
2-3 dzień Pitztal,
4 dzień na Stubaiu
ogólnie bardzo fajnie, jak na weekend z 1.11 z ludźmi w tych ośrodkach było więcej niż przyzwoicie, czyli w zasadzie luz.
Baza w Pitztal - świetna kwaterka dość blisko lodowca, 17 euro/os./noc; suma za karnety przy naszym scenariuszu wyszła tylko 149,5 euro, oczywiście tylko dla tych co nie mają sezonówek
Zdjęcia postaram się wrzucić jak najszybciej.
Ja będę się pisał na jakiś styczniowy, marcowy wyjazd 6-ścio dniowy z mega safari, co by zwiedzić jak najwięcej Austriackich kurortów, bo przyznam że tam jeszcze nie jeździłem
Zapraszam, choć teraz, czy ogólnie na obrzeżach sezonu najlepsze są 4 dniówki, to w środku sezonu są też takie dłuższe wyjazdy, w ub. sezonie było takich kilka, po 6-7 dni.
Teraz wstępnie mogę zdradzić, że np. w styczniu planuję dłuższe safari po świetnym Ischgl i okolicach czyli m.in. See, Kappl i Galtür, czyli całym rejonie Paznauntal - kilkaset kilometrów tras w kupie
Napisano 06 listopad 2013 - 19:49