zeberkaa Napisano 23 Marca 2013 Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Dobry ślizg sprzyja na łagodnym stoku, szczególnie początkującym, gdy techniki nie starcza Czyli w sam raz dla mnie. Ale jak ciągnie wilka do lasu to chyba też nie starcza tej techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 23 Marca 2013 Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Czyli w sam raz dla mnie. Ale jak ciągnie wilka do lasu to chyba też nie starcza tej techniki. Miało być o smarach a koleżanka o technice. Pozornie wynika z tego, ze im stromiej, tym dobry ślizg traci na wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 23 Marca 2013 Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Sam kolego wyjechałeś z technikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordirko Napisano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 a moze czarny smar molibdenowy Toko? jest on twardy, podkladowy. I do tego moze byc bialy- zakres od 0 do -30 stopni. z tych serwisowych kostek. niektorzy jezdza tylko na czarnym i jest ok. ja nie narzekam a jezdze na Suwalszczyznie, takze sprawdza sie w opisanych warunkach Nie będę już inwestował w 3-ci smar, zakupiłem właśnie 2 kostki po 250 gram, jak przyszły to się przeraziłem ich wielkością --> starczy mi na co najmniej 5 lat Ten smar poprzedni, co mi się skończył, to był właśnie taki uniwersalny od 0 do -30, i generalnie było OK, ale na ostatnim wypadzie na nockę na Czarnym Groniu na tym smarze miałem tak, że na początku stok (przejechany ratrakiem, bo tam ratrakują o godz. 16-18) był mocno zmrożony (w dzień mrozy były, termometr pokazywał -7) i był leciutko przysypany świeżym, nawianym, drobnym śniegiem o konsystencji gipsu - i na tym gipsie narty mi mocno hamowały nawet na orczyku. Po godzinie narciarze rozjeździli i pozamiatali ten gips, i było już OK, ale po następnej godzinie temperatura się podniosła w okolice -1, i na końcówce jeżdżenia narty znowu mi odczuwalnie hamowały, na płaskim trzeba było łyżwować. Dlatego teraz postanowiłem wypróbować smary dedykowane na ciepłe i zimne warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 24 Marca 2013 Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ależ proszę bardzo, u mnie zimno, jadę dopiero w południe Pewnie że jest wiele czynników ale dobry ślizg narty to plus dodatni.nie ma co cudować - praktykuj moje doświadczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytoon Napisano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Osobiście zdarza mi się mieszać smary np zauważyłem że dodatek w postaci smaru grafitowego lub molibdenowego wtarty w ślizg ze smarem na daną temperaturę nakroplonym na ślizg (całość wygrzana żelazkiem), szczególnie kiedy mamy sztuczne śniegi w znacznym stopniu poprawia wytrzymałość smaru w ślizgu. Podobnie jest z mieszaniem smarów o różnej zawartości dodatków z fluoru jak również smarów na różne temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Osobiście zdarza mi się mieszać smary np zauważyłem że dodatek w postaci smaru grafitowego lub molibdenowego wtarty w ślizg ze smarem na daną temperaturę nakroplonym na ślizg (całość wygrzana żelazkiem), szczególnie kiedy mamy sztuczne śniegi w znacznym stopniu poprawia wytrzymałość smaru w ślizgu. Może być grafitowy z Lotosu? Obawiam się jednak ze na moje narty w wstawkami białego slizgu grafit będzie zbyt brudzacy. .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytoon Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Możesz nawet smalcem posmarować ;-) A tak na serio trochę widać w białych ślizgach dodatek koloru do smaru. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Dobra, a teraz na serio.... musze pamiętać o emotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-1210 Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Może być grafitowy z Lotosu? Obawiam się jednak ze na moje narty w wstawkami białego slizgu grafit będzie zbyt brudzacy. .......... Miałem dać złotą łopatę, ale skoro Lotos to tylko grafit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi