PawelJask Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) Witam. Aktualnie jeżdżę na Rossignol Zenith Z3, 163 cm. 50 lat, 171 cm wzrostu, waga 80 kg - dobra kondycja. Moje umiejętności to 4-5/10. Chcę zmienić narty na trochę nowsze i mój wybór padł na React R6 lub Smax 06. Z reguły spędzam dużo godzin na stoku, cześć czasu z córką 7 lat, także prędkości "patrolowe" ale czasami udaje mi się zerwać i pojeździć trochę szybciej (ale bez przesady) na bardziej wymagających trasach, skręty średnie - bardziej rekreacja niż sportowe zcięcie. Szukam nart, na których będę mógł podszkolić moją technikę (zaczynam jeździć carvingowo ale przede mną jeszcze długa droga) ale także spędzić sporo czasu na mocno rekreacyjnej jeździe z rodziną. Przez chwilę miałem narty Salomon XCart (https://www.skionline.pl/sprzet/narty,11-12,salomon,x-kart-z12,5582.html), ale były zdecydowanie za ciężkie, za sztywne. To była walka z nimi a nie jazda. Na Z3 jeździ mi się całkiem ok, ale szukam czegoś trochę bardziej wymagającego. Patrząc po opiniach, wydaje mi się że R6 bardziej odpowiadają moim preferencjom. Czy jest duża różnica między r6 i R8? Edytowane 7 godzin temu przez PawelJask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Nie znamy się tu na wszelkich nartach, natomiast na pewno z wielu doświadczeń różnych osób, nie warto iść w półśrodki, tylko kupić nartę, która na lata starczy i będzie na tyle rzetelna, że nie będzie zwalania na nartę, że zła czy słaba. Jeżeli narta typu tej XCart była za sztywna, to problem leży w technice, bo ona za nic sztywna nie ma prawa być. Jeżeli miałbyś iść w tę stronę, to jakieś typy nart można zaproponować. Czyli narty perspektywiczne, którym rzeczywiście można zaufać. U mnie taka zmiana podejścia zaskutkowała progresem wiele lat temu. Dopóki bujałem się na jakichś miękiszonach, było słabo. Lepiej nawet coś używanego a dobrej klasy, niż tańszą nową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelJask Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu Zgadzam się całkowicie, że problem leży w technice, a w zasadzie jej brakach. Tego Xcarta miałem na początku ubiegłego roku, także z pewnością moje umiejętności od tego czasu trochę się poprawiły (doszło około 2 tygodni na stoku). Ta narta była dodatkowo bardzo ciężka, co zdecydowanie utrudniało mi jazdę, w szczególności wolną, rekreacyjną (przy braku odpowiedniej techniki). Na pewno była dużo sztywniejsza niż Z3. Moim zdaniem sprzęt trzeba dopasować do poziomu umiejętności, sprzęt wymagający dobrej techniki nie będzie dobrze spisywał u narciarza nie mającego jej. Więc ja wolę kupić jakieś narty "średniaki" a jeżeli będzie taka potrzeba to zmienić je za 2 sezony. Dlatego nie celuje w topowe modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 3 minuty temu, PawelJask napisał: Moim zdaniem sprzęt trzeba dopasować do poziomu umiejętności, sprzęt wymagający dobrej techniki nie będzie dobrze spisywał u narciarza nie mającego jej Chertan dobrze prawi ...posłuchaj go jeśli zależy Ci na progresie - jeśli nie, kup narty "dla średnio zaawansowanych - narty wybaczające błędy" czyli takie które pozwolą Ci jeździć siłowo i instynktownie. Solidna narta pewnych rzeczy nie pozwoli Ci robić i w efekcie czego będziesz musiał nauczyć się "sterować" nartami a nie przepychać je siłą... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) Narta topowa, to narta sportowa, a takiej nikt nie zaleci. Ma być rzetelna narta. Np. jak dyskusja w tym wątku Kupowanie słabej narty, bo nie masz umiejętności to droga donikąd, co najwyżej kompromis ekonomiczny, ale naprawdę przyzwoite narty używane można i tu na forum kupić. Możesz wejść na różne skitesty, NTN, skionline i szukać nart co najmniej dla średniozaawansowanych, raczej trudno będzie wtopić. Wszystkie inne problemy to brak techniki. Edytowane 5 godzin temu przez Chertan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelJask Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) Dałeś mi do myślenia... Dziękuję za rady. Edytowane 5 godzin temu przez PawelJask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi