Jump to content

Narty w Grecji,

a_senior
 Share

Recommended Posts

Nie, nie jeździłem w Grecji na nartach, ale będzie coś o potencjalnym nartowaniu w Grecji. Spędziłem w tym kraju tydzień na intesywnym zwiedzaniu największych zabytków starożytnej Grecji. Tyle tego, że aż głowa boli. Do tego w czasie przejazdów autobusowych nasz bardzo kompetnenty przewodnik opowiadał i opowiadał. Głowę mam teraz pełną a przegląd i uporządkowanie zdjęć zajmie tygodnie. W trakcie podróży zauważyłem kilka akcentów narciarskich. Mają tu co najmniej trzy wysokogórskie, czyli konkretnie powyżej 2000 m, stacje. Ktoby pomyślał. W sumie o wiele lepiej i więcej niż w Polsce gdzie mamy tylko jedną. 🙂

Tylko trzy zdjęcia. Pierwsze ze sklepikiem narciarskim z miejscowości Arachova, takiego naszego Zakopanego. Blisko stąd do stacji w górach Parnas. Drugie z miejscowści Kalavrita z mapką tras w pobliskiej stacji, a trzecie z nartami z sympatycznej knajpie w okolicach klasztoru w pobliżu Kalavrita. Dorzucam też zdjęcie jedynego bajkera (w końcu dużo tu sie pisze o rowerach) jakiego widziałem w Atenach.

20251010_143657.jpg

20251011_114552.jpg

20251011_134945.jpg

20251015_144711.jpg

• Like 5
  • Thanks 1

29 minut temu, a_senior napisał:

w Grecji na nartach

jeszcze jeden egzotyczny kierunek jak np. Turcja ale nie dla mieszkających po północnej stronie Karpat, Sudetów czy Alp.

Mam kumpla Greka-Narciarza, dom jego rodziców stoi gdzieś pod Parnasem.

Pięknie go wyremontował (widziałem foty) ale na narty jeździ do Austrii.

• Like 1