moruniek Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu W dniu 3.07.2025 o 11:32, a_senior napisał: Opiszę pewien przypadek. Pożyczyłem 9-letniemu wnukowi mój telefon by sobie na nim pograł w swoją grę (Roblox). Pograł, a jakże, a także dokonał zakupów elementów uzupełniających do gry za drobną kwotę 1150 zł. 🙂 Jak mu się to udało bez znajomości kodów, pinów, itp. ? 🙂 Kupił za pośrednictwem aplikacji Google Play czyli Sklep Play. Każdy tego używa. Do Google Play przypięta była moja karta kredytowa i voila. Samo poszło. 🙂 A dlaczego ta karta była przypięta, choć ja tego nie zrobiłem? Na telefonie posiadam i używam także aplikację Portfel Google (kiedyś zwana Google Pay). Bardzo wygodna do płatności zbliżeniowych. Trzeba w niej wprowadzić zestaw kart, które chcemy używać. Sęk w tym, że Google, bez mojej wiedzy i autoryzacji, przypisuje wszystkie karty z aplikacji Porfel do aplikacji Google Play. Mocne nadużycie. I wnuki, o ile dorwą telefon dziadka, mogą sobie kupować co chcą. 🙂 Oczywiście te karty można usunąć z Google Play, ale robimy to dopiero po szkodzie. Uważajcie! Próbowałem reklamować w Google i w banku, ale nic to nie dało. Choć najlepiej nie pożyczać telefonów dzieciom i wnukom. 🙂 Dziecko powinno mieć swój telefon np. do gier z autoryzacją płatności przez rodziców. Powinien być na nim ustanowiony limit korzystania z aplikacji. Albo nie dajemy dzieciom telefonu wcale, albo dajmy im dedykowane urządzenie (telefon, tablet, komp). Pożyczanie bywa niebezpieczne, bo system identyfikuje Twojego wnuka jak Ciebie, to jest dorosłego użytkownika, nie filtrując żadnych treści, które przegląda Twój wnuk. Od jakiego wieku ? Trudno stwierdzić, chyba wówczas gdy te urządzenia posiada większość grupy rówieśniczej. Raczej nie od Ciebie dowiedział się o grze Roblox 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi