SkiForum Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Salzburg - Flachau Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka. Strona ośrodka: http://adresstrony.pl Położenie Dojazd Parkingi (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) Miejscowości (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich) Noclegi Trasy (liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki) Ceny (cennik karnetów itp) Kamera online (link do strony z kamerą online na stok) Aktualne warunki (link do strony z aktualnymi warunkami) Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć (link do galerii zdjęć z tego ośrodka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 6 Października 2007 Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Ojczysta miejscowość Hermanna Maiera,który ma tam nawet pomnik.Duży,znany ośrodek,stolica regionu Amade(w sumie 350 km tras)-dobre miejsce dla początkujących i średniozaawansowanych-długie,szerokie trasy ale nie za strome-razem z Wagrain(fajny basen po nartach)i St Johann tworzą "huśtawkę narciarską"-nowoczesne,szybkie wyciągi o dużej przepustowości,dość dużo ludzi na stokach i w knajpach po nartach,codziennie oświetlona trasa(rzadkość w Alpach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGItheBEAR Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Na razie nie ma obawy... Śniegu jest od diabła i trochę. Stoki rewelacyjnie utrzymane. Do marca powinno wystarczyć, chyba, że zdarzy się jakis kataklizm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 mam pytanko wybieram sie do flachau pod koniec marca czy sadzicie ze moga by problemy ze sniegiem? Zależy co rozumiesz przez "problemy ze śniegiem"-na trasach będzie biało,poza nimi pewnie już nie,ale nie wiadomo jaka będzie jego jakość-najlepsze warunki śniegowe w tym rejonie są w zauchensee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konflo Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Kataklizm moze nastapic w przyszlym tygodniu w alpach.dodatnia temp i opady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Kataklizm moze nastapic w przyszlym tygodniu w alpach.dodatnia temp i opady.Ej , Krystianku - nie będzie tak źle - ja będę wtedy na katschbergu i tam codziennie śnieżek... http://www.wetter.at...tschberg-aineck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konflo Napisano 20 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Jurek , mam nadzieje ze to bedzie snieg. Od 8 marca jestem w livigno i mam nadzieje ze bedzie tez ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackW Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Orientuje się ktoś, czy Wagrein jest połączone przez stoki/wyciągi z Flachau? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiborys Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 jest polaczone wystarczy popatrzec na mape tras w Amade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackW Napisano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Mało precyzyjnie się wypowiedziałem, miałem na myśli dostanie się z Flachau na Grafenberg, i dalej w stronę Sankt Johann, ponieważ z map wynika, że nie jest to połączone, natomiast z niektórych tekstów wynikało, że owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 witam. Byłem we Flachau rok temu. Niestety do Wagrain można dojechać jedynie samochodem, niestety brak jest połaczenia Flachau z Wagrain. To chyba nie w tym Flachau byłeś... Flachau z Wagrain oczywiście jest połączone wyciągami jak również Wagrain z St Johann/Alpendorf-tyle tylko,że trzeba się kawałek przemieścić kolejką(takim skibusem) przez Wagrain z jednego wyciągu na drugi - bo są na 2 różnych górkach.Podobnie jest we Flachauwinkl żeby się przedostać z Zauchensee w strone Kleinarl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
N.A.T. Napisano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 też mnie to zaskoczyło. 2 razy byłam we Flachau. prakowaliśmy tam, wjeżdzaliśmy kolejką na górę i z górnej stacji normalnie zjeżdza się trasą do Wagrain. można też zostawić samochód w Wagrain i stamtąd przerzucić się do Flachau. najnormalniejsza huśtawka. Użytkownik N.A.T. edytował ten post 30 marzec 2009 - 13:11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin Napisano 9 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 witam. Byłem we Flachau rok temu. Niestety do Wagrain można dojechać jedynie samochodem, niestety brak jest połaczenia Flachau z Wagrain. Niemozliwe:eek:, jezdzilismy tam w srode, przejezdzalismy do Wagrain na nartach , do jednej i do drugiej kolejki, trasy czerwone. Moze nie w tym Flachau byles:confused: Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konflo1 Napisano 10 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Jak z warunkami w Flachau.Ilością ludzi itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin Napisano 10 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Bylismy tam w środku tygodnia, warunki były dobre na początku, ale ludzi zatrzęsienie.:eek: i szybko muldy sie zrobiły.My zjechalismy do Wagrain i tam było lepiej, trochę mniej narciarzy. Ale za to jakie widoki ! i słońce! we Flachau. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin Napisano 10 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 To chyba nie w tym Flachau byłeś... Flachau z Wagrain oczywiście jest połączone wyciągami jak również Wagrain z St Johann/Alpendorf-tyle tylko,że trzeba się kawałek przemieścić kolejką(takim skibusem) przez Wagrain z jednego wyciągu na drugi - bo są na 2 różnych górkach. Dokładnie, zjechac trzeba pod gondolke Flying Mozart, z dolnej stacji skibusem w ciągu kilku minut przedostajemy sie pod kolejke Graffenberg i rozpoczynamy hustawke Wagrain- Alpendorf. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro76 Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 podłączę się ...wróciłam właśnie z Soll rejon brixental Austria, było fajnie dużo tras choć troszkę nudnawo się przemieszcza trasami od stacji do stacji.Przez 8 dni nie spotkalismy innych Polaków ,sami niemiecko języczni ludzie do tej pody dzwoni mi w uszach,od czasu do czasu jakiś francuz sie trafił. Najfajniej mi sie jeździło z Soll -szerokie przyzwoite czerwone i czarna z samej góry ,helikopter często ladował....:eek: stoki przygotowane jak na tę zimę o.k do południa super ,potem robiło sie tłoczno a piatek i sobota strasznie tłoczno ,masę szkółek i treningi zawodników. Po nartkach polecam basenik jeden w Soll, inny w Worgl 8 km od Soll. konar1 tutaj tematem jest FLACHAU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro76 Napisano 15 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 A widzisz - to cię ubodło !!! Ale jak ty komuś dopisujesz durne posty to wtedy jest ok i ma być śmiesznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackW Napisano 22 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dzięki za informacje, faktycznie jeździł skibus regularnie, więc nie było problemu z przedostaniem się między górami, ogólnie ośrodek bardzo fajny, chociaż miejscami tłok na stoku, na początku wyjazdu słonecznie, ale na popularnych trasach dość dużo lodu po kilku godzinach, w środku wyjazdu padał śnieg i robiły się muldy, na ostatnie dni, gdy wróciło słońce warunki bardzo dobre, jeszcze jeden dzień przerwy i jazda w Schladming ze względu na wypad na puchar świata ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konflo1 Napisano 23 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Zdjęcia z Flachau z 19.02.2009 http://www.skionline...e.php?i=1628&c= Zdjecia z Nassfeld z 20-21.02.2009 http://www.skionline...e.php?i=1674&c= Opis na skionline z pobytu. Użytkownik konflo1 edytował ten post 23 luty 2009 - 22:31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasson Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 planuje wybrac sie do flachau w 1. tygodniu lutego (mam nadzieje ze nie bedzie zbyt tloczno), z tego co mi mowil znajomy, na ktoryms stoku odbywaja sie zawody narciarskie kobiet. czy macie moze jakis kalendarz aby sprawdzic czy nie natrafie na takie zawody , co bedzie skutkowalo z brakiem mozliwosci korzystania z wszystkich stokow? we Flachau dziewczyny będą jeździć slalom 12.01.2010, ja bym się na Twoim miejscu cieszył a nie martwił możliwością zobaczenia zawodów WC na żywo:) ale z tego co napisałeś jedziesz w lutym więc nie grozi Ci to;) FIS World Cup Ladies pozdro tomasson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboDymoMan Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Byłem i "tu i tu":) A wiec Flachau - dużo więcej tras i trasy znacznie ciekawesze, bardziej urozmaicone, przecinki, trasy trudne, łatwe i lekkie także. Można sobie całodniowe "toury" robić na nartach... knajpki też co chwila się znajdą No i wyciągi o dobrej przepustowości i wiekszość dość "świeża". Livigno - zdecydowanie dalej! (jeśli z polski startujesz to nieważne skąd, ale dalej!), w martu plusem moze byc pogoda - jest wyżej niż Flachau wiec może śnieg dłużej sie utrzyma, lepszy klimat samej "górskiej miejscowości", taki alkohol..., minusy - dużo mniej tras i ogólnie trasy mniej ciekawe, same wyciągi - część nie za bardzo przepustowa, spotyka sie jeszcze takie odkryte stare, podwójne "metalowe krzesełka" masakrycznie wolneeeee.... Flachau to także trasy wśród drzew, przecinki na zalesionych stokach, Livigno - proste stoki po obu stronach miejscowości, drzew jak na lekarstwo, raczej "golizna góry":) Gdzie lepiej pojechac do Flachau czy Livigno?wybieram sie 20 marca i mam dylemat taki...ktoś był tu i tu, ma porównanie, może słyszał opinie?proszę o pomoc, doradzenie. dodam ze nie wchodzi w gre kwestia dojazdu czy odległości bo są podobne z mojego miejsca wyjazdu. chodzi mi o porównanie stoków, jakości, gdzie łądniej itd. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk1981 Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Flachau to także trasy wśród drzew, przecinki na zalesionych stokach, Livigno - proste stoki po obu stronach miejscowości, drzew jak na lekarstwo, raczej "golizna góry":) Świetne i adekwatne porównanie Flachau/ Wagrain to dla mnie jeden z ulubionych rejonów narciarskich. Zjazd z Graffenberg ok 16 - przy pustym ale jednioczesnie - nie mającym muld i przetarć stoku to czysta poezja nie wspominając o długim Flying Mozarcie po którym się po prostu płynie - odpowiednie nachylenie stoku, raz wsród drzew, raz na hali, raz węziej, raz szerzej, kilka wariantów trasy do wyboru - po prostu esencja jazdy! Szczerze to tylko w Zauchensee trasy porównywalnie ciekawe (te z Genskogel). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 8 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Fajny ośrodek, ale tylko tam trafiło się nam 30 minut czekania do wyciągu.Sporo dzieci ze szkółek, ogólnie trzeba było bardzo uważać. Po 2 godzinach pojechaliśmy do Flachauwinkl. bo do Flachau nie jeździ się w ferie i weekendy-wtedy jest tam zatrzęsienie ludzi...-darmowy skibus z Salzburga robi swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboDymoMan Napisano 8 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Ja swoją przygodę z Alpami zaczynałem od Flachau... mam duża słabość do tego miejsca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi