ski_kuba Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witajcie drodzy forumowicze! Mam do Was pytanie, otóż co warto zabrac ze sobą na stok. Założmy ze jezdzimy z plecakiem. Mysle ze nie pownnismy zapomniec o telefonie, dokumentach, moze czyms cieplym do picia. A co wy polecacie zabrac ze sobą????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozak51 Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Myślę że telefon, dokumenty, czekolada i termos z ciepłą kawą lub herbatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper82 Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ja jezdze bez plecaka:D kanapki i sucha krakowska upycham w spodnie i kurtke batony i czekolade podobnie. Konsumpcja nastepuje najczesciej na kanapie lub na orczyku. Herbatke pije w knajpkach rozsianych po calym stoku. Raz mi sie zdazylo zabrac piersiowke z beherovka. Niby lyczek nie zaszkodzi ale to jednak nie w smak:mad: Co do telefonu to jak najbardziej tak. Wezmy pod uwage sytuacje kiedy jestesmy w sytuacji tzw. kryzysowej i musimy wezwac pomoc:eek: I ubezpieczenie zawsze mam przy sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozak51 Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ja jezdze bez plecaka:D kanapki i sucha krakowska upycham w spodnie i kurtke batony i czekolade podobnie. Konsumpcja nastepuje najczesciej na kanapie lub na orczyku. Herbatke pije w knajpkach rozsianych po calym stoku. Raz mi sie zdazylo zabrac piersiowke z beherovka. Niby lyczek nie zaszkodzi ale to jednak nie w smak:mad: Co do telefonu to jak najbardziej tak. Wezmy pod uwage sytuacje kiedy jestesmy w sytuacji tzw. kryzysowej i musimy wezwac pomoc:eek: I ubezpieczenie zawsze mam przy sobie A jak wygladają twoje kanapki w kieszeniach po wywrotce:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper82 Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 sprasowane i zrolowane zajmuja mniej miejsca:D zreszta na stoku wszystko smakuje lepiej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 To co napisaliście wyżej w zupełności wystarczy aczkolwiek jeśli chodzi o termos to należy wziąć taki nietłukący się. Widziałem kiedyś wywrotkę gościa, który miał zwykły termos – efekt możecie sobie wyobrazić. Oczywiście przydałby się dobry humor, uśmiech oraz wyrozumiałość i pozytywne nastawienie do otoczenia. Dodałbym do tego jeszcze coś, co nic nie waży a wg mnie jest podstawą – zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski_kuba Napisano 5 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 na stoku wszystko smakuje lepiej:D Święta prawda A co myślicie o wzięciu ze sobą apteczki, takiej małej poręcznej. Wiadomo, że nie na każdym stoku jest punkt medyczny a apteczka i podstawowe umiejętnosci pierwszej pomocy zawsze mogą pomoc w kryzyoswych sytuacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Kruche ciasteczka od Gaździny, komórka ( bo nigdy nie wiadomo ), termosik, smar do nart, tabliczka czekolady, pieniądze, dokumenty tożsamości, regulamin narciarza i osobno 20 zł żeby przekupić kasjera lub obsługę ( co nie jest łatwe:p;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olszanskik Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ja na stok biore tylko narty, buty, kijki, kask, gogle i oczywiscie...siebie:D .Jak chce mi sie np. pic to ide do knajpki obok stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 jeżeli mam ze sobą plecak, to w plecaku termosik (stalowy oczywiscie) z grzańcem i coś na przekąskę, najczęściej czekolada i kanapki i jakieś jabko dla dziewczyny) często ze znajomymi robimy tak że mamy jeden plecak do którego każdy coś wkłada (najczęściej to co napisałem wyżej) i potem wozimy go na zmiany- jeden zjazd u jednego, drugi u drugiego, w tem sposób nikt nie jest poszkodowany ciągłym noszeniem plecaka:) na narty oczywiscie zawsze zabierem portfel (a w nim dokumenty i jakies pieniądze) i telefon- ale te rzeczy noszę zawsze przy sobie, w wewnętrznej kieszeni kurtki. A bym zapomniał, jak nie prowadzę auta (a niestety najczęściej prowadzę) to zdaża mi sie zabrać jeszcze piersiówkę z nalewką wiśniową, malinową jub jeżynową własnej roboty - moc około 60% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senalslider Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Najlepiej bez plecaka! Wszystko co potrzebne staram sie wpakowac w kieszenie. Kase, telefon, czasami aparat foto, tabliczke czekolady i smaru:) http://przewodniki.w...pl/wyprawy.html Reszta jest zbedna i tylko przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ja biorę tylko to co mieści się w kieszeniach kurtki i nie przeszkadza. Zawsze dokument tożsamości, kasę i komurkę a czasami też mały aparat cyfrowy i odtwarzacz mp3. Lubię sobie posiedzieć na stoku przy ciepłej herbacie albo grzanym winie i lokalnej przekąsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djbright Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 ja ma plecak a w plecaku dokumenty komora aparat jakies batoniki i cos do picia nie koniecznie procentowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Warto ze sobą wziąc na stok jakąś osobe/osoby towarzyszącą. I bezpieczniej i raźniej itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.kaminski Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 herbate w termos na rozgrzeanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Zabieramy miłe towarzystwo i dobry humor:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TT Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Dobry humor nie jest potrzeby i tak go załapiemy na trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ruda_kaÅ›ka Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 chusteczki higieniczne, dodatkowy cienki polar- dla zmarzluchów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 5 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Jeżdżąc z plecakiem czuje dyskomfort. Poza tym plecak lekko ogranicza zdolności ruchowe - jakikolwiek nacisk na barki powoduje inne odczucie wykonywanych przez siebie ruchów, ale jeździć się da. Niektórzy przez plecak nie potrafią utrzymać równowagi, bo za bardzoi ich ściąga - raz do tyłu, a raz do przodu sam to kilkakrotnie widziałem... wiadomo, dużo zależy od tego jaki to plecak. Ja zwykle też wszystko pakuje do obszernych kieszeni: batoniki, komórka, portwel, gumy... do żucia i cosik na katar:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndreSL Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Nie chciałbym nikogo urazić, ale oprócz prawdziwego "offpiste" jazda z plecakiem kojarzy mi się tylko z narciarzami typu "weekend warriors", których pełno w najpopularniejszych miejscowościach i można ich poznać najczęściej po rozpiętej kurtce w czasie jazdy lub/i fantazyjnie powiewającym szaliku. Generalnie to co można zmieścić w kieszeniach kurtki zupełnie wystarcza. Inne będzie wyposażenie na lodowcu przy dużych wysokościach n.p.m. a inne np. w Białce. W tej drugiej lokalizacji w zasadzie oprócz portfela, telefonu i karnetu nic więcej nie potrzeba. W razie zmiany pogody zawsze można zjechać na parking i wyjąć sobie z auta np. gogle, albo okulary. Co innego w Alpach, gdzie wycieczka na parking może zająć godzinę albo więcej, czyli szkoda czasu, a wtedy przy sobie warto mieć zarówno okulary jak i gogle i obowiązkowo filtr UV i piersióweczkę Co do zasady w kurtce każdy powinien zmieścić wszystko co potrzebuje w czasie jazdy. Nikt mi nie wmówi, że plecak nie krępuje ruchów i jeździ się z nim tak samo jak bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Nie wszyscy podjeżdżaję pod stok samochodem, i nie wszystkich stać na zakup napojów lub posiłku na stoku, więc wożą z sobą w plecaku kanapki lub termos. Taka niestety jest proza życia:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndreSL Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Nie wszyscy podjeżdżaję pod stok samochodem, i nie wszystkich stać na zakup napojów lub posiłku na stoku, więc wożą z sobą w plecaku kanapki lub termos. Taka niestety jest proza życia:mad: Masz rację. Istnieje również możliwość zostawienia plecaka na dole przy wyciągu, albo w innym do tego przeznaczonym miejscu w okolicach samego wyciągu. Na argument o kradzieży odpowiadam od razu: Jeszcze nie spotkałem się z kradzieżą plecaka. A w nim masz wszystko o czym napisałeś, czyli nie musisz go ze sobą wozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Masz rację. Istnieje również możliwość zostawienia plecaka na dole przy wyciągu, albo w innym do tego przeznaczonym miejscu w okolicach samego wyciągu. Na argument o kradzieży odpowiadam od razu: Jeszcze nie spotkałem się z kradzieżą plecaka. A w nim masz wszystko o czym napisałeś, czyli nie musisz go ze sobą wozić. Ja już wiele razy zostawiłem pełen plecak w BT na dole przy WC. Jakoś nikt mi niczego nie zabrał. Nawet jednej kanapki i tabliczki czekolady;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy_no_war Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Nie wszyscy podjeżdżaję pod stok samochodem, i nie wszystkich stać na zakup napojów lub posiłku na stoku, więc wożą z sobą w plecaku kanapki lub termos. Taka niestety jest proza życia:mad: Popieram w 100%. Jak dla kogos zakup uzywanych nart to kwestia wielu miesiecy odkladania pieniedzy, a kazdy karnet tez wiaze sie z wczesniejszym zbieranie funduszy to niestety... herbatka czy jakis posilek na stoku odpadaja. A i nie wszedzie parkingi sa na tyle blisko stoku zeby oplacalo sie co jakis czas biegac do auta zeby sie napic herbaty, wiec czasami trzeba wozic rzeczy ze soba. Niektorzy tu pisza, ze kojarzy im sie to ze snobizmem... mi jakos nie. Oczywiscie sa ludzie w modnych ciuszkach pod kolor do nart i z plecaczkami... ale pamietajcie, ze na nartach jezdza tez ludzie, ktorzy na stok przyjechali jakims busem, albo dzieki uprzejmosci kogos kto ich podwiozl i nie stac ich na korzystanie z udogodnien jakie niosa ze soba knajpki na stoku. btw: zostawianie plecaka na dole wyciagu... chyba bede musial tego sprobowac skoro tak robicie i rzeczy nie gina. jakos do tej pory zawsze bylem owladniety ta mania przesladowcza, ktora lansuje telewizja, ze nie wolno nic zostawiac na stoku bo ginie w kilka sekund. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerius Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 btw: zostawianie plecaka na dole wyciagu... chyba bede musial tego sprobowac skoro tak robicie i rzeczy nie gina. jakos do tej pory zawsze bylem owladniety ta mania przesladowcza, ktora lansuje telewizja, ze nie wolno nic zostawiac na stoku bo ginie w kilka sekund. PozdrawiamTez juz chyba lat 5 zostawiam plecak na dole pod wyciągiem i puki co nigdy nic nie zginęlo, chociaz slyszalem , ze skradli narty kolo knajpy, nawet w Austrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi