Skocz do zawartości

wiązania elan el10

akraven

Rekomendowane odpowiedzi

Dajesz. Tylna płytka blokująca do przodu a przednia do tyłu. Z buta czytasz długość skorupy (zwykle w okolicach pięty od wewnętrznej strony) i te ustawiasz na skali.

Pozostaje jeszcze problem ustawienia docisku ale to w następnym punkcie jak uporasz się z tym.

Jeśli płytki z napisem LOCK nie chcą przesuwać się bez narzędzi możliwe, że wymagane jest delikatne  "podważenie" do góry lub palcem w dół wskazanych przez strzałki zapadek.

Myślę, że warto jednak udać się do serwisu, choćby na stoku. Zajmie to trzy minuty a bezpieczeństwo jest bardzo ważne.

p.s. znalazłem manual z roku 09-10 . Wskazane zapadki unosi się do góry i przesuwa płytkę przeciwnie do strzałki. Teraz przód i tył wiązania pozwoli przesunąć się na zadany wymiar.

Zrzut ekranu 2026-02-01 142836.png

Edytowane przez jurek_h

57 minut temu, jurek_h napisał:

Jeśli płytki z napisem LOCK nie chcą przesuwać się bez narzędzi możliwe, że wymagane jest delikatne  "podważenie" do góry lub palcem w dół wskazanych przez strzałki zapadek.

Myślę, że warto jednak udać się do serwisu, choćby na stoku. Zajmie to trzy minuty a bezpieczeństwo jest bardzo ważne.

p.s. znalazłem manual z roku 09-10 . Wskazane zapadki unosi się do góry i przesuwa płytkę przeciwnie do strzałki. Teraz przód i tył wiązania pozwoli przesunąć się na zadany wymiar.

Zrzut ekranu 2026-02-01 142836.png

2 godziny temu, Mitek napisał:

Cześć

Masz piktogramy na płytkach i oznakowanie z kłódeczką i napisem LOCK, więc jak przesuniesz w drugą stronę to odblokujesz i ustawisz a później zablokujesz w drugą stronę.

Pozdro

17 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Z założenia to powinno być wykonalne bez użycia narzędzi i niewielką siłą.

Pozdro

Dokładnie tak powinno być. Niestety nie znam wiązania,więc nie pomogę.

W elanach amphibio które posiadam jest zapadka która trzeba przesunąć żeby odblokować i jest nawet wygrawerowany przekreślony rysunek wkrętaka,by nie używać.

Edytowane przez Edwin