Skocz do zawartości

wiązania elan el10

akraven

Rekomendowane odpowiedzi

Dajesz. Tylna płytka blokująca do przodu a przednia do tyłu. Z buta czytasz długość skorupy (zwykle w okolicach pięty od wewnętrznej strony) i te ustawiasz na skali.

Pozostaje jeszcze problem ustawienia docisku ale to w następnym punkcie jak uporasz się z tym.

Jeśli płytki z napisem LOCK nie chcą przesuwać się bez narzędzi możliwe, że wymagane jest delikatne  "podważenie" do góry lub palcem w dół wskazanych przez strzałki zapadek.

Myślę, że warto jednak udać się do serwisu, choćby na stoku. Zajmie to trzy minuty a bezpieczeństwo jest bardzo ważne.

p.s. znalazłem manual z roku 09-10 . Wskazane zapadki unosi się do góry i przesuwa płytkę przeciwnie do strzałki. Teraz przód i tył wiązania pozwoli przesunąć się na zadany wymiar.

Zrzut ekranu 2026-02-01 142836.png

Edytowane przez jurek_h

57 minut temu, jurek_h napisał:

Jeśli płytki z napisem LOCK nie chcą przesuwać się bez narzędzi możliwe, że wymagane jest delikatne  "podważenie" do góry lub palcem w dół wskazanych przez strzałki zapadek.

Myślę, że warto jednak udać się do serwisu, choćby na stoku. Zajmie to trzy minuty a bezpieczeństwo jest bardzo ważne.

p.s. znalazłem manual z roku 09-10 . Wskazane zapadki unosi się do góry i przesuwa płytkę przeciwnie do strzałki. Teraz przód i tył wiązania pozwoli przesunąć się na zadany wymiar.

Zrzut ekranu 2026-02-01 142836.png

2 godziny temu, Mitek napisał:

Cześć

Masz piktogramy na płytkach i oznakowanie z kłódeczką i napisem LOCK, więc jak przesuniesz w drugą stronę to odblokujesz i ustawisz a później zablokujesz w drugą stronę.

Pozdro

17 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Z założenia to powinno być wykonalne bez użycia narzędzi i niewielką siłą.

Pozdro

Dokładnie tak powinno być. Niestety nie znam wiązania,więc nie pomogę.

W elanach amphibio które posiadam jest zapadka która trzeba przesunąć żeby odblokować i jest nawet wygrawerowany przekreślony rysunek wkrętaka,by nie używać.

Edytowane przez Edwin

reasumując, po wielu próbach (nieudanych) doszedłem do wniosku, że  należy tez użyć drugiego śrubokręta na zasadzie dźwigni aby odsunąć płytkę we wskazanym kierunku, samą dłonią jest to chyba nie możliwe

dziękuję wszystkim za zaangażowanie i zamykam wątek