Jump to content

Koleje linowe w Polsce

Ado
 Share

Recommended Posts

Według mojej wiedzy mam w Polsce 58 kolejek linowych. Kolejki linowe to wszystkie krzesła, gondole i naziemne typu Gubałówka. Większość w Małopolsce – 35 (jest to mniej więcej tyle, co czynnych w całej Słowacji!!!). Jeszcze w 1999 było ich tylko 22. W tym czasie zbudowano 36 i gruntownie zmodernizowano 4. Jest to duża zmiana jakościowa. Niestety cały ten rozwój omija miejsca takie jak Szczyrk, Sienna, Szklarska Poręba, czy Karpacz. Powstało za to dużo małych ośrodków z jedną kolejką i kilkoma orczykami. Wygląda no to, że na tym nie koniec. Brakuje mi w Polsce strony, która dokumentowałaby wszystkie te kolejki. Takie portale są w Czechach (www.lanovky.unas.cz) i na Słowacji (www.lanovky.sk). Mam propozycję, którzy podzielają moją fascynację tego typu urządzeniami, żeby zrobić podobną stronę dla Polski. Mam trochę zdjęć i informacji, niestety nie znam się na robieniu stron internetowych. Myślę, że dzięki kilku fascynatom w różnych częściach Polski moglibyśmy się pasjonować zdjęciami z kolejnych budów kolejek. Czekam na odzew :).

Znam wszytkie portale tego typu w Polsce. Ja bym chciał aby to byl portal w miare techniczny a opisy koleji bylyb w tym stylu (oprocz zdjec, komentarzy, linków do gestorow itp): Wierchomla I Dane Techniczne Rok instalacji 2000 Typ koleji kolje linowa wprzęgnieta na stałe Typ terminala ALFA Długość 1588 m Przewyższenia 308 m Szybkość liny 2,3 m/s Szybkość awaryjna 0,8 m/s Przepustowość 2000 os/h Odległóść między krzesłami 16,6 m Czas przejazdu 11,5 min Liczba osób na krzesełku 4 Ilość krzesełek 193 Moc napędu podstawowego 312 KW Moc napędu awaryjnego 114 KW Umiejscowienie stacji napędowej dół Umiejscowienie stacji przewojowej góra Ilość podpór 16 Rotacja prawa górna stacja 896 m n.p.m. dolna stacja 588 m n.p.m. Cos w z taką dokladnoscia, oczywiscie nie zawsze jest otzymanie tak dokladnych danych :),

Kolejka w Białce ma nie jak pisza (o trasie) 850m. ale niecale 600m. Dlatego dziwiłem, sie ze az tak naciagaja trase, ze trasa przy wyciagu ma az 250m. wiecej niz sam wyciag - oszustwo zywkle! A pomysł całkiem dobry, moge pomoc w tworzeniu takowej strony - dobrym adresem mogloby byc www.kolejki.pl - jest wolny ;)

Ja też jestem zainteresowany współtworzeniem katalogu. Mam już troche doświadczenia w katalogowaniu różnych rzeczy pod względem techniczym on-line. Moim zdaniem katalog powinien wyglądać podobnie do tego zestawienia: http://transport.asi.pwr.wroc.pl/ Osobiście nie spotkałem się z lepszym sposobem skatalogowania sprzętu na terenie Polskiniż ten oraz tak dobrze działającej galerii. Ponadto w takim katalogu można by również umieścić zakładkę ze sprzętem służącym do utrzymywania stoków narciarskich, jak ratraki. Ogólnie w wyciagach powinniśmy ująć koleje linowe, jak i same orczyki :) James, już odezwałem sie do Ciebie na gg ;]

• 4 weeks later...
Witajcie! Słynne (albo i nie) Onlysnow.pl ostatecznie padło dwa tygodnie temu. Tym razem to już chyba ostateczna śmierć przeżywającego wzloty i upadki projektu narciarskiego, któremu moja osoba miała nieopisaną przyjemność przewodniczyć. Pora zatem przenieść się na inne fora narciarskie i niniejszym chciałbym wszystkich użytkowników Skiforum.pl powitać. Postaram się rozpocząć aktywne korzystanie z tego forum. Jak wyjdzie - zobaczymy. Jeśli zaś chodzi o temat - Wydaje mi się, że większość wypowiadających się w tym temacie mnie kojarzy, właśnie z Onlysnow i co do mojej osoby nie będzie wątpliwości. Myślę, że mogę zaoferować moją pomoc w projekcie., choć, ze względu na ograniczenia czasowe spowodowane studiami i pracą w radio - angaż mój nie będzie zbyt wydajny. Ale coś postaram się wnieść. Pozdrawiam!