RafalJ Napisano 11 Lutego 2025 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2025 (edytowane) cześć! Szukam nart na całodzienne wyjazdy na stok, które dobrze będą sobie radzić zarówno na sztruksie jak i wieczornych muldach (póki co planuję mieć 1 komplet nart). Budżet: 2000zł (i nie chcę go za bardzo przekraczać, więc "dołóż 500zł i weź xxxxx" niewiele mi pomoże). Trochę o mnie: 180cm, 94kg, 35 lat, jeżdżę od jakichś 10 lat. Styl: raczej mieszany, tzn. tzw. średnie łuki (docelowy promień narty 14-17m) Krótkie jeśli trzeba, długie na krawędziach jeśli stok pozwala. Ogólnie poziom średniozaawansowany. Swoje obecne narty mam dość długo i nadrabiając braki sporo już czytałem i oglądałem na YT (NTN i pan Tomek - szacun!). Skłaniam się ku all-mountain. Slalomowych nie chcę, chociaż miałem okazję jeździć na Nordice Dobermann SLR i było mega, ale stok był dość płaski, obawiam się, że na bardziej stromych sobie z nią nie poradzę. No i nie chcę cały dzień szukać krawędzi. Obecnie biorę pod uwagę Salomon S/Max 8 lub 10 albo Fischer Curv GT 76. Ktoś je ma i może się podzielić opinią? Albo podpowiedzieć coś innego w podobnym budżecie? Z góry dziękuję za każdą pomoc! dorzucam ankietę: Płeć: M Wiek: 35 Waga: 94 kg Wzrost: 180 cm Jak długo jeździsz na nartach? 10 sezonów Jak oceniasz swoje umiejętności według skali Forum? 6-7/10 Jakie masz buty? Nordica, Flex 90 Jakie masz teraz narty? Atomic z 2013 roku - miałem, pozbyłem się, modelu nie pamiętam Jaki preferujesz promień skrętu i szybkość jazdy? Szybsza jazda, promień skrętu 14-17 m Jakie lubisz trasy i w jakim kraju jeździsz? W Polsce jeżdżę głównie z dzieciakami - max tydzień. Na jazdę dla przyjemności wybieram Alpy, szerokie stoki, niebieskie/czerwone trasy, sporadycznie czarna. Jak lubisz jeździć i jak chciałbyś jeździć? Potrafię jeździć śmigiem, chcę poprawić jazdę na krawędziach i zwiększyć szybkość jazdy. Jaka jest Twoja kondycja i ile dni spędzasz w sezonie na stoku? Dobra, około 14-20 dni w sezonie. Możliwości finansowe: do 2000 zł Edytowane 11 Lutego 2025 przez RafalJ brak ankiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 11 Lutego 2025 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2025 2 godziny temu, RafalJ napisał: cześć! Szukam nart na całodzienne wyjazdy na stok, które dobrze będą sobie radzić zarówno na sztruksie jak i wieczornych muldach (póki co planuję mieć 1 komplet nart). Budżet: 2000zł (i nie chcę go za bardzo przekraczać, więc "dołóż 500zł i weź xxxxx" niewiele mi pomoże). Trochę o mnie: 180cm, 94kg, 35 lat, jeżdżę od jakichś 10 lat. Styl: raczej mieszany, tzn. tzw. średnie łuki (docelowy promień narty 14-17m) Krótkie jeśli trzeba, długie na krawędziach jeśli stok pozwala. Ogólnie poziom średniozaawansowany. Swoje obecne narty mam dość długo i nadrabiając braki sporo już czytałem i oglądałem na YT (NTN i pan Tomek - szacun!). Skłaniam się ku all-mountain. Slalomowych nie chcę, chociaż miałem okazję jeździć na Nordice Dobermann SLR i było mega, ale stok był dość płaski, obawiam się, że na bardziej stromych sobie z nią nie poradzę. No i nie chcę cały dzień szukać krawędzi. Obecnie biorę pod uwagę Salomon S/Max 8 lub 10 albo Fischer Curv GT 76. Ktoś je ma i może się podzielić opinią? Albo podpowiedzieć coś innego w podobnym budżecie? Z góry dziękuję za każdą pomoc! dorzucam ankietę: Płeć: M Wiek: 35 Waga: 94 kg Wzrost: 180 cm Jak długo jeździsz na nartach? 10 sezonów Jak oceniasz swoje umiejętności według skali Forum? 6-7/10 Jakie masz buty? Nordica, Flex 90 Jakie masz teraz narty? Atomic z 2013 roku - miałem, pozbyłem się, modelu nie pamiętam Jaki preferujesz promień skrętu i szybkość jazdy? Szybsza jazda, promień skrętu 14-17 m Jakie lubisz trasy i w jakim kraju jeździsz? W Polsce jeżdżę głównie z dzieciakami - max tydzień. Na jazdę dla przyjemności wybieram Alpy, szerokie stoki, niebieskie/czerwone trasy, sporadycznie czarna. Jak lubisz jeździć i jak chciałbyś jeździć? Potrafię jeździć śmigiem, chcę poprawić jazdę na krawędziach i zwiększyć szybkość jazdy. Jaka jest Twoja kondycja i ile dni spędzasz w sezonie na stoku? Dobra, około 14-20 dni w sezonie. Możliwości finansowe: do 2000 zł Jeśli Cię zainteresują, to mam do oddania Salomony S/Max10 Xt sługość 170, promien 15 m, prawie nowe, po 3 dniach jazdy. Chcę wymienić na inne, nieco dłuższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 11 Lutego 2025 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2025 1800 + KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 11 Lutego 2025 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2025 12 godzin temu, RafalJ napisał: cześć! Szukam nart na całodzienne wyjazdy na stok, które dobrze będą sobie radzić zarówno na sztruksie jak i wieczornych muldach (póki co planuję mieć 1 komplet nart). Budżet: 2000zł (i nie chcę go za bardzo przekraczać, więc "dołóż 500zł i weź xxxxx" niewiele mi pomoże). Trochę o mnie: 180cm, 94kg, 35 lat, jeżdżę od jakichś 10 lat. Styl: raczej mieszany, tzn. tzw. średnie łuki (docelowy promień narty 14-17m) Krótkie jeśli trzeba, długie na krawędziach jeśli stok pozwala. Ogólnie poziom średniozaawansowany. Swoje obecne narty mam dość długo i nadrabiając braki sporo już czytałem i oglądałem na YT (NTN i pan Tomek - szacun!). Skłaniam się ku all-mountain. Slalomowych nie chcę, chociaż miałem okazję jeździć na Nordice Dobermann SLR i było mega, ale stok był dość płaski, obawiam się, że na bardziej stromych sobie z nią nie poradzę. No i nie chcę cały dzień szukać krawędzi. Obecnie biorę pod uwagę Salomon S/Max 8 lub 10 albo Fischer Curv GT 76. Ktoś je ma i może się podzielić opinią? Albo podpowiedzieć coś innego w podobnym budżecie? Z góry dziękuję za każdą pomoc! dorzucam ankietę: Płeć: M Wiek: 35 Waga: 94 kg Wzrost: 180 cm Jak długo jeździsz na nartach? 10 sezonów Jak oceniasz swoje umiejętności według skali Forum? 6-7/10 Jakie masz buty? Nordica, Flex 90 Jakie masz teraz narty? Atomic z 2013 roku - miałem, pozbyłem się, modelu nie pamiętam Jaki preferujesz promień skrętu i szybkość jazdy? Szybsza jazda, promień skrętu 14-17 m Jakie lubisz trasy i w jakim kraju jeździsz? W Polsce jeżdżę głównie z dzieciakami - max tydzień. Na jazdę dla przyjemności wybieram Alpy, szerokie stoki, niebieskie/czerwone trasy, sporadycznie czarna. Jak lubisz jeździć i jak chciałbyś jeździć? Potrafię jeździć śmigiem, chcę poprawić jazdę na krawędziach i zwiększyć szybkość jazdy. Jaka jest Twoja kondycja i ile dni spędzasz w sezonie na stoku? Dobra, około 14-20 dni w sezonie. Możliwości finansowe: do 2000 zł 7/10 przy butach 90 i Twojej wadze? Hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi