Włochy - Alta Pusteria
Napisano 19 wrzesień 2007 - 06:49
Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka.
Strona ośrodka: http://adresstrony.pl
Położenie
Dojazd
Parkingi
(Ilość miejsc, cena, odległość od stoku)
Miejscowości
(krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich)
Noclegi
Trasy
(liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki)
Ceny
(cennik karnetów itp)
Kamera online
(link do strony z kamerą online na stok)
Aktualne warunki
(link do strony z aktualnymi warunkami)
Serwis narciarski
(czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp)
Instruktorzy / Opieka nad dziećmi
Wyżywienie
(gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny)
Galeria zdjęć
(link do galerii zdjęć z tego ośrodka)
Napisano 12 styczeń 2008 - 14:10

Wybieram się 18.01 w piątek do Dobbiaco (alta pusteria)
I z miejsca mam pytanie do wszystkich z Was którzy już tam byli:
Jak tam jest? Jak z jazdą, dojazdami itp? Które stoki wybrać?
Jest to mój pierwszy wyjazd do Włoch stąd wdzięczny będę za każdą informację.
A może ktoś z Was będzie tam w tym czasie?
pozdrawiam
.
Napisano 12 styczeń 2008 - 14:49
...a poniżej kronplatz
i jeszcze strona:http://www.dolomitisuperski.com
- groszek podziękował za tę wiadomość
Napisano 12 styczeń 2008 - 22:53
Mam jeszcze pytanie co do skipassów= czy dobrze zrozumiałem, że np 4 +2 to skipass na 2 regiony a np 3+2+1 to skipass na 3 regiony ?
I jak jest z dojazdem- czy busy na stoki są bezproblemowo dostępne?
pozdrawiam
Napisano 13 styczeń 2008 - 00:09
Pozdrawiam
Załączone pliki
Napisano 13 styczeń 2008 - 08:53

w większości się doczytałem, nie wiem tylko czy mogę opłacić skipassy w kasie kartą visa czy musze wypłacać Eurosy?
napisz też jak możesz ile kosztuje np. kawa czy grzaniec na stoku itp "praktyczne" informacje
heh, ja już czuję, że powoli, z dnia na dzień się cholernie nakręcam na ten wyjazd. dobrze, że małżonka twardo stąpa po ziemi

pozdrawiam
groszek

Napisano 13 styczeń 2008 - 12:18
-skipass możesz kupić przez internet/z możliwością odebrania w hotelu/w styczniu skipass tańszy:-10%/cały rejon-1200km-184e/kartą możesz płacić wszędzie i w knajpie na stoku,
-piwo +podwójne espresso=5-6e,grzane wino 3-4e,butelka dobrego wina-25e,ile jedzenie nie wiem bo na stoku nie jadam,
-i jeszcze wracając do rejonów to w cortinie polecam Falorię/wjazd 2 wagonami przy różnicy wys.ok.1km/- są tam 2 piekne trasy czarne.Z Falorii przejedziesz na drugą stronę /na dole trzeba przejść przez ulicę 25m/na rej.Cristallo z piękną trasą czerwoną i knajpą na górze z doskonałym widokiem.Na obu rejonach są też pięknie utrzymane trasy niebieskie.
Pozdrawiam
Napisano 13 styczeń 2008 - 20:42

Może jeszcze komuś się coś przypomni ?
Ja jak wrócę to wszystko opiszę
pozdrawiam
groszek
Napisano 07 kwiecień 2008 - 13:52
@ skiman6 -> chylę czoła i jeszcze raz dzięki za info i pomoc
Może jeszcze komuś się coś przypomni ?
Ja jak wrócę to wszystko opiszę
pozdrawiam
groszek
...No i jak było, jakie wrażenia. Myślę, że znajdzie sie kilkoro chętnych do przeczytania kolejnej ciekawej opowieści.
pozdrawiam
Napisano 22 kwiecień 2008 - 15:20
pozdravki 4 all

Napisano 06 styczeń 2009 - 21:12
czy są tam może jakieś parki dla snowboardzistów?
Macie jakieś ciekawostki typu co mieć, a co nie potrzebne jest.
Gdzie pójść, żeby się dobrze bawić? Jakieś nocne życie tam istnieje? Bo co do zapewnienia warunków narciarskich, to nie mam wątpliwości

Napisano 14 styczeń 2009 - 23:15

Napisano 28 styczeń 2009 - 11:49
Napisano 01 luty 2009 - 20:55
wybieram się do Sesto, interesują mnie orientacyjne ceny jedzenia w knajpach oraz sklepach
Napisano 07 luty 2009 - 09:09
Własnie wróciłem z Alta Pusterii. Jeżdziliśmy w Alcie, Cortinie i Kronplazu. W razie jakis pytań służę pomocą.
Napisz cos wiecej o Cortinie.
Dzieki
Napisano 25 grudzień 2009 - 16:36
I jeszcze jedno- podejrzewam że parkingi duże i pod wyciągami???
Napisano 04 listopad 2014 - 20:47
Od dawna nikt nie uzupełniał wiadomości o Alta Pusteria, a poczynione, zwłaszcza w tym roku inwestycje, sprawiają, że "brzydkie kaczątko" staje się "pięknym łabędziem". Dolomiti di Sesto, bo również i taka nazwa funkcjonuje, szczególnie latem, ściągają ogromne tłumy turystów, a to ze względu na wyjątkowe piękno tej grupy Dolomitów, gdzie różnorodność form skalnych szczytów przyprawia o zawrót głowy. Zimą miejsce to znane jest przede wszystkim jako jako topowe centrum narciarstwa biegowego (ponad 200km tras z oświetlanymi odcinkami włącznie). Również wiernych alpejczyków tu nie brakuje, a to za przyczyną niepośledniej urody tras, wśród których zdecydowanie przeważają trasy czerwone i czarne. To co zapewne zniechęcało do przyjazdu w te strony, to fakt, że trasy były rozlokowane na wielu (ok.7-8), nie połączonych ze sobą stokach. Sytuacja ta jednak zdecydowanie się zmienia. W tym roku zostają oddane do użytku dwie kolejki gondolowe, które połączą najważniejsze dla narciarzy góry: Monte Elmo i Croda Rossa.
Ponadto, również w tym roku w miejscowości Versciaco, przy dolnej stacji gondoli, zostanie oddana do użytku narciarzy stacja kolejowa, dzięki której, bez zdejmowania butów narciarskich, w ciągu trzydziestu minut będzie można, dotrzeć SkiExpresssem do wyciągów na Kronplatz. Otwiera to możliwość korzystania z ponad 200 km tras.
To co może zachęcać do przyjazdu to łatwy i tani dojazd bez konieczności korzystania z włoskich autostrad (z Krakowa 960 km), szeroka oferta skipassów kombinowanych (skipass regionalny z możliwością wykupienia 1, 2 lub 3 dni Dolomiti Superski), dobry stosunek jakości usług do ceny, darmowa SkiMobileDolomitesCard, która pozwala korzystać ze skibusów w Val Pusteria i Alta Badia oraz z pociągów w całym regionie, niezatłoczone trasy narciarskie, możliwość odwiedzenia innych ośrodków: Kronplatz, Alta Badia, Cortina. Pozdrawiam
- SkiForum, amatorka jazz band, Kaem i 2 innych osób podziękowali za tę wiadomość