Jump to content

Pierwsze smarowanie...eeee.... gdzie sie podziała struktura???

kurm28
 Share

Recommended Posts

kładziesz papier ścierny na stole a na nim coś ciężkiego z pionową ścianką (np. duży drewniany kloc - ja mam taki stojak do noży kuchennych). Do ścianki przykładasz cyklinę, a dolną krawędzią stoi ona na papierze ściernym. No i jedziesz przód/tył cały czas pilnując docisku do ścianki, żeby cała powierzchnią przylegała i odpowiednio dozujesz nacisk na papier. Pod koniec zmieniasz papier na drobniejszy. Wiele razy tak robiłem, wychodzi idealnie.

Ja wiem, że nie ma nic lepszego jak ostrzałka DIY, ale czytając posty przedmówców doszedłem do wniosku, iż dobrym wyborem było pójście do sklepu i zainwestowanie bodaj 60 złotych w ostrzałkę do cyklin. Trochę drogo, ale biorąc pod uwagę ceny imadeł, żelazek, pilników a nawet smarów to myślę, że nie najgorzej. Może nie mam satysfakcji z samodzielnego wykonania ostrzałki, ale mam pewność że krawędź cykliny jest po pierwsze idealnie równa, a po drugie maksymalnie ostra. Najważniejsze jednak jest to że ostrzenie jednej płaszczyzny cykliny (2 krawędzi) zajmuje jakieś 2 sekundy (jednokrotne przejechanie cykliną po ostrzałce zdziera z cykliny pasek około 0,5 mm pleksi)

Ja wiem, że nie ma nic lepszego jak ostrzałka DIY, ale czytając posty przedmówców doszedłem do wniosku, iż dobrym wyborem było pójście do sklepu i zainwestowanie bodaj 60 złotych w ostrzałkę do cyklin. Trochę drogo, ale biorąc pod uwagę ceny imadeł, żelazek, pilników a nawet smarów to myślę, że nie najgorzej. Może nie mam satysfakcji z samodzielnego wykonania ostrzałki, ale mam pewność że krawędź cykliny jest po pierwsze idealnie równa, a po drugie maksymalnie ostra. Najważniejsze jednak jest to że ostrzenie jednej płaszczyzny cykliny (2 krawędzi) zajmuje jakieś 2 sekundy (jednokrotne przejechanie cykliną po ostrzałce zdziera z cykliny pasek około 0,5 mm pleksi)

Po paru ostrzeniach w takiej ostrzałce cyklina nie jest już równa. Trzeba wtedy ją potraktować jakimś poważniejszym narzędziem, żeby uzyskać równą płaszczyznę, bo ona jest też potrzebna oprócz ostrych krawędzi :).

taką jak ma toko możesz sam zrobić. Bierzesz 2 blaszki np. te co inpost doczepia do swoich listów, robisz w obu nacięcie o szerokości Twojej cylkiny. Wiertasz otwory aby skręcić te blaszki razem, pomiędzy nie wsadzasz nożyk no i pozostaje skręcić i cieszyć się nową zabawką DIY :] Tak mi teraz wpdał pomysł na temat abyśmy pokazali nasze DIY jakie mamy w swoich "warsztacikach".