Jump to content

Jaka "ostrzałka" do nart????

Recommended Posts

Jaką ostrzałkę polecacie? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu? Czy taka ostrzałka jest w stanie naostrzyć krawędż na poziomie serwisu? Poproszę o typy z linkami(w rozsądnej cenie), pozdrawiam i z góry dzięki Rossi

Użytkownik Rossi_R edytował ten post 01 marzec 2011 - 07:57

Moim skromnym zdaniem ostrzenie ręczne jest lepsze od serwisowego. Ostrzałki mają w większości i tak ten sam pilnik - szwajcarskiego Ice Cut'a i różnią się konstrukcją i co za tym idzie możliwościami. Za około 100 PLN'ów można już kupić taką, którą uzyskasz pożądany efekt.

A co chodzi z tą taśmą serwisową do zabezpieczania? potrzebna jest? Rossi

Chodzi o to, że ostrzałki bez kulek lub kółek mogą zostawiać drobne ryski (a raczej przetarcia) na ślizgu w czasie ostrzenia (ta moja tak ma, ale mi to jakoś nie przeszkadza i nart przez ostatnie 2-3 sezony sobie jeszcze nią jakoś nie porysowałem) i wtedy na ślizg można przykleić taśmę. Nie musi mieć loga żadnego ze znanych producentów :)

Chodzi o to, że ostrzałki bez kulek lub kółek mogą zostawiać drobne ryski (a raczej przetarcia) na ślizgu w czasie ostrzenia (ta moja tak ma, ale mi to jakoś nie przeszkadza i nart przez ostatnie 2-3 sezony sobie jeszcze nią jakoś nie porysowałem) i wtedy na ślizg można przykleić taśmę. Nie musi mieć loga żadnego ze znanych producentów :)

oczywiscie masz troche raci z tymi ryskami ale tasme klei sie gdy ostrzysz krawedzie pilnikiem zeby opilki sie nie wbijaly sie w slizgi ja uzywam zwyklej tasmy malarskij i jest dobra i tania