Rossi_R Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Jaką ostrzałkę polecacie? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu? Czy taka ostrzałka jest w stanie naostrzyć krawędż na poziomie serwisu? Poproszę o typy z linkami(w rozsądnej cenie), pozdrawiam i z góry dzięki Rossi Użytkownik Rossi_R edytował ten post 01 marzec 2011 - 07:57 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pies Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Moim skromnym zdaniem ostrzenie ręczne jest lepsze od serwisowego. Ostrzałki mają w większości i tak ten sam pilnik - szwajcarskiego Ice Cut'a i różnią się konstrukcją i co za tym idzie możliwościami. Za około 100 PLN'ów można już kupić taką, którą uzyskasz pożądany efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henryk396 Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 ja uzywam tej jest super http://www.rain-spor...elEdge-WorldCup Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pies Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Ja używam takiej -> http://www.ceneo.pl/...oductID=2114120 i po zapchaniu 2 guzików tak, żeby pilnik się nie ruszał naostrzyłem narty tak, że mogę nimi rano kroić chleb na kanapki ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rossi_R Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 Czyli ta ostrzałka byłaby ok? o co chodzi z tą taśmą serwisową, gdzie takową dostanę? http://allegro.pl/os...1480413359.html Z góry dzięki, Rossi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przenio Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Osobiście używam od około 2-3 sezonów takiej: http://www.remsport....zmann-p-16.html Łatwo dokupić do niej różnego rodzaju pilniki i diamenty o dł. 70mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rossi_R Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 A co chodzi z tą taśmą serwisową do zabezpieczania? potrzebna jest? Rossi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pies Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Osobiście używam od około 2-3 sezonów takiej: http://www.remsport....zmann-p-16.html Łatwo dokupić do niej różnego rodzaju pilniki i diamenty o dł. 70mm. ooo to wygląda super.. lepiej dopłacić 20 i mieć lepszy sprzęt.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przenio Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 A co chodzi z tą taśmą serwisową do zabezpieczania? potrzebna jest? Rossi Chodzi o to, że ostrzałki bez kulek lub kółek mogą zostawiać drobne ryski (a raczej przetarcia) na ślizgu w czasie ostrzenia (ta moja tak ma, ale mi to jakoś nie przeszkadza i nart przez ostatnie 2-3 sezony sobie jeszcze nią jakoś nie porysowałem) i wtedy na ślizg można przykleić taśmę. Nie musi mieć loga żadnego ze znanych producentów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henryk396 Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Chodzi o to, że ostrzałki bez kulek lub kółek mogą zostawiać drobne ryski (a raczej przetarcia) na ślizgu w czasie ostrzenia (ta moja tak ma, ale mi to jakoś nie przeszkadza i nart przez ostatnie 2-3 sezony sobie jeszcze nią jakoś nie porysowałem) i wtedy na ślizg można przykleić taśmę. Nie musi mieć loga żadnego ze znanych producentów oczywiscie masz troche raci z tymi ryskami ale tasme klei sie gdy ostrzysz krawedzie pilnikiem zeby opilki sie nie wbijaly sie w slizgi ja uzywam zwyklej tasmy malarskij i jest dobra i tania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przenio Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Zgadza się - to też. Ja osobiście, po ostrzeniu (a przed smarowaniem) przejeżdżam spody szczotką mosiężną i spody są czyste od opiłków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henryk396 Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 tez dobry sposob jednak ja wole okleic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przenio Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Rozumiem Twoją zapobiegliwość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyton Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 Zgadza się - to też. Ja osobiście, po ostrzeniu (a przed smarowaniem) przejeżdżam spody szczotką mosiężną i spody są czyste od opiłków. Warto zmyć ślizg po ostrzeniu a przed smarowaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przenio Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 ...Albo wyczyścić na gorąco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyton Posted March 2, 2011 Share Posted March 2, 2011 ...Albo wyczyścić na gorąco. Wiesz, że nie jestem fanem tego rowiązania. Tym bardziej, że w MAKRO zmywacze są teraz po jakieś 20,00 PLN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rossi_R Posted March 4, 2011 Author Share Posted March 4, 2011 Wielkie dzięki wszystkim za posty, pozdrawiam Rossi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaja45 Posted March 6, 2011 Share Posted March 6, 2011 Jaką ostrzałkę polecacie? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu? Czy taka ostrzałka jest w stanie naostrzyć krawędż na poziomie serwisu? Poproszę o typy z linkami(w rozsądnej cenie), pozdrawiam i z góry dzięki Rossi Zapraszam do lektury Kątownik czy ostrzałka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts