ufo Posted January 18, 2011 Share Posted January 18, 2011 Czy ktoś z was może miał zerwane więzadło krzyżowe tylne (PCL) i dalej normalnie jeździ? Jak jest po takiej kontuzji z powrotem do jazdy na nartach? Czy mieliście rekonstrukcje czy tylko rehabilitację i wzmocnienie mięśni czworogłowych? Trochę się już naczytałem w internecie i podejrzewam taka kontuzję u siebie ale nie wiem czy nie bezpodstawnie, póki co wizytę u lekarza mam dopiero 2 lutego, ale czuję, że z kolanem coś jest nie tak i podejrzewam, że mogłem naderwać lub zerwać krzyżowe tylne (PCL). Na ostatnim wyjeździe na narty miałem za słabo ustawione wiązania i wypięła mi się narta, po tym jak zacząłem mocniej inicjować i wchodzić w krótkie slalomowe skręty na krawędzi. Samego upadku nie pamiętam ale raczej upadałem przed siebie i wypięła mi się najpierw prawa - kontuzjowana noga. Po upadku wstałem, podbiegłem do nart, założyłem i zjechałem w dół aby przykręcić wiązania na mocniejsze. Potem jeszcze parę razy zjechałem ale czułem lekką niepewność w kolanie, następnego dnia to samo. Nie było bólu ani opuchlizny tylko ta niepewność i jakby kolano mogę przeprostować trochę bardziej niż drugie kolano. Przy przeproście nie czuję takiego samego oporu i zatrzymania jak w zdrowej nodze ale jak już nastąpi przeprost to czuję lekkie pobolewanie pod kolanem. Mam pełen zakres ruchu. Minęło już ok 2 tygodnie od tego wypadku. Normalnie chodzę i funkcjonuję ale czuję, że coś jest nie tak. Czy ktoś ma może podobne doświadczenia i może podpowiedzieć czy już mam się stresować i zakładać najgorsze czy może to po prostu jest nadciągnięcie (o ile takie coś istnieje) i wszystko po jakimś czasie samo wróci do normy? Z góry dziękuję, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts