Skocz do zawartości

Fischer RC4 WC SC kąt ostrzenia


Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam pytanie w sprawie nart jak w temacie, jaki jest kąt ostrzenia? Narty sezon 2009/2010. Pytam, bo w serwisach różnie mówią, 88stopni, inni 87stopni, spód od 0.8-1 stopnia , znów inni twierdzą że spodu nie dotykać. Ostrzyłem w serwisie na 88st , dół na prosto - narty nie trzymają na lodzie tak jak nowe z fabryki. Zastanawiam się czy spód też przybrać o 1 stopień.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Mam pytanie w sprawie nart jak w temacie, jaki jest kąt ostrzenia? Narty sezon 2009/2010. Pytam, bo w serwisach różnie mówią, 88stopni, inni 87stopni, spód od 0.8-1 stopnia , znów inni twierdzą że spodu nie dotykać. Ostrzyłem w serwisie na 88st , dół na prosto - narty nie trzymają na lodzie tak jak nowe z fabryki. Zastanawiam się czy spód też przybrać o 1 stopień.

zawsze zadziwiaja mnie ludzi, kupujacy narty z RD z nie majacy pojecia o tym jak je uzywac!!! prawda jest taka ze w rd NIE MA wzorowego fabrycznego kata ktos kto dorosl do RD wie, jaki kat jest dla niego/niej odpowiedni w danych warunkach. zwykly slalom 88-87, czasami az do 85 (rzadko) to samo dotyczy podniesienia; zwykle nie powinno sie przekraczac 0,5 stopnia, w GS do 1 stopnia (ciekawe kto podniesie dokladnie 0,8 ????? - a moze 0,853 ?????????)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zawsze zadziwiaja mnie ludzi, kupujacy narty z RD z nie majacy pojecia o tym jak je uzywac!!! prawda jest taka ze w rd NIE MA wzorowego fabrycznego kata ktos kto dorosl do RD wie, jaki kat jest dla niego/niej odpowiedni w danych warunkach. zwykly slalom 88-87, czasami az do 85 (rzadko) to samo dotyczy podniesienia; zwykle nie powinno sie przekraczac 0,5 stopnia, w GS do 1 stopnia (ciekawe kto podniesie dokladnie 0,8 ????? - a moze 0,853 ?????????)

Właśnie zaczynam dorastać, bo czuję że na lodzie jest nie tak po ostrzeniu. To nie są komórki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zaczynam dorastać, bo czuję że na lodzie jest nie tak po ostrzeniu. To nie są komórki.

przeoczylem fakt ze nie sa to RD przepraszam jezeli sie zapedzilem a katy tak jak podala fabryka w takim przypadku, natomiast to co napisalem pow ma jak najwieksze znaczenie. katy dostosowuje sie do warunkow i taka jest prawda wiekszy lod = mniejszy kat boczny (nawet do 85) ale tez = zmniejszona przezywalnosc krawedzi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strona 11 PDFa: http://www.skisavez....ALOG-FW0708.pdf http://www.epicski.c...ory-edge-bevels

bardzo to ladnie podales, ale ta tabela w epicski jest co najmniej ogolna... bo do kazdego typu narty momga byc inne katy i jeszcze jedno; jezeli ktos mysli o podniesieniu krawedzi, ZAWSZE polecal bym zaczecie od 0,5 stopnia a nie zaraz caly stopien.....obojetnie co jest napiosane
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bardzo to ladnie podales, ale ta tabela w epicski jest co najmniej ogolna... bo do kazdego typu narty momga byc inne katy i jeszcze jedno; jezeli ktos mysli o podniesieniu krawedzi, ZAWSZE polecal bym zaczecie od 0,5 stopnia a nie zaraz caly stopien.....obojetnie co jest napiosane

A pod pierwszego linka Janie zajrzałeś czy czepiasz się dla zasady? :) Przeczytaj też mój poprzedni post - tam podałem kąt podniesienia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...