Pawel_PS Napisano 26 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Witam! Oglądałem dziś w telewizji relację z zawodów zjazdowych w Kanadzie. Większość zawodników miała przyklejone na nos oraz część twarzy (tam gdzie kończą się gogle) szerokie plastry. Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? Rozumiem, że jeśli jest zimno można zakładać maskę, ale plaster przykrywał tylko fragment twarzy. Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 26 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Kiedyś plastry tylko mniejsze przylepiali sportowcy na nosy, miały ułatwiać oddychanie, jednak ta moda minęła. Może to w tym celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurpo Napisano 26 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Tez mnie to zdziwilo, jak zobaczylem pierwszego to myslalem ze ma zlamany nos, ale pozniej wiekszos miala plastry. Pewnie zeby sobie nie odmrozic twarzy, zwlaszcza okolic kosci policzkowych i nosa pewnie sa najwrazliwsze a w masce sie im niewygodnie jezdzi?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_PS Napisano 26 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Plastry ułatwiające oddychanie znam, ale tutaj wyraźnie nie ma to zastosowania. Może rzeczywiście jako ochrona kości policzkowych i nosa przed mrozem, chcociaż maska byłaby wygodniejsza w uzytkowaniu. Zobaczymy, może ktoś zna na 100% odpowiedź Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omen07 Napisano 26 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Jak zauważyliście, w czasie zjazdu w Lake Louise, niektórzy zawodnicy ( np. Bode M. i Benek R. ) mieli kominiarki, inni w miejscu gdzie kończy sie dolna krawędż gogli mieli plastry ochronne. Plastry te ( tłumaczył też komentujący zawody) osłaniają czułe miejsca twarzy przed odmrożeniami, w miejscu gdzie powstaja zawirowania powietrza. W czasie zjazdu odczuwalny dla organizmu chłód wynosił ok. -20 st.C. Nie po raz pierwszy zawodnicy stosuja takie ochrony podczas niskich temperatur, przeważnie podczas DH i SG. Pozdrawiam - Adam. P.S. Sam na sobie odczułem tego skutki, odmrażająć sobie własnie te partie twarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_PS Napisano 26 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Plastry te ( tłumaczył też komentujący zawody) osłaniają czułe miejsca twarzy przed odmrożeniami, w miejscu gdzie powstaja zawirowania powietrza. W czasie zjazdu odczuwalny dla organizmu chłód wynosił ok. -20 st.C. Nie po raz pierwszy zawodnicy stosuja takie ochrony podczas niskich temperatur, przeważnie podczas DH i SG. Adam, dzięki za wyczerpującą informację. Widać nie zwróciłem uwagi na komentarz o plastrach, bo gdy o temperaturze mówił pamiętam. Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 26 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Jak oglądałem to też mnie to zdziwiło, myślałem że może chroni to ich twarz przed igiełkami lodu ale nie pomyślałem o temperaturze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiertar Napisano 26 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 proste ze przed temperatura.obejrzyjcie sobie kiedys PŚ w biathlonie albo biegach jak odbywaja sie np.w Rosji jak co 2 smiga z plastrami na twarzy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nera Napisano 28 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 nie, nie chłopaki byli na tej samej imprezie walczyli o polepozyszyn :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi