Jump to content

Sztywność poprzeczna

TT
 Share

Recommended Posts

Słyszałem ostatnio w sklepie, jak sprzedawca mówił o 2 sztywnościach/twardościach buta: poprzeczna i ta która pozwala wychylać but do przodu i tyłu. Czym się objawia owa sztywność poprzeczna? Która ważniejsza? Ja nic nie wiem na ten temat, więc pytania zwracam do ludzi którzy mają o tym pojęcie. Dziękuje.

Poprzeczna sztywność buta (nie wygina się na boki) jest bardzo ważna przy jeździe carvingowej - im sztywniejszy but, tym precyzyjniejsze zakrawędziowanie narty. Sztywność przód/tył jest nieco mniej ważna, a odpowiada za przekazywanie impulsów "dociskających" odpowiednią część narty - do jazdy sportowej ważne, dla amatorów już raczej mniej. Poza tym miększy but jest z reguły bardziej wygodny. Generalnie wszystkie obesnie produkowane buty charakteryzują się dość dużą sztywnością poprzeczną (w niczym nie zmniejsza komfortu, a jest przydatna). Takim szczególnie odstającym wyjątkiem są pod tym względem buty tzw. tylnowejściowe (tył i przód buta zachodziły się właśnie po bokach nogi i nie było jak tego usztywnić odpowiednio). I chyba dlatego już się takich butów raczej nie produkuje :)

A bo to, co pokazujesz w linku jest całkiem nowy wynalazek :D. To takie połączenie typowego, jednoklamrowego buta tylnowejściowego z normalnymi "czteroklamrowcami". Ponoć ciekawe dla amatorów :).

Aaaaaaaaaaaa, to sorry :) Faktem jest, że noga mi sie 'kolebała' na boki w Nordica GranSport10, ale to może być subiektywne wrażenie.