Jump to content

Atomic SL 11 - jaka długość? dobra deska?

Mr.Maciek
 Share

Recommended Posts

Hey. Planuję zakup nart Atomic SL 11. Mam 174cm wzrostu, 76kg żywej wagi. Swój poziom oceniam na 7 - więcej nie mogę dać, ponieważ jeżdżę tylko nw wyznaczonych trasach.. Czy wybór tej narty jest odpowiedni? Jakie macie doświadczenie / opinie związane z tą nartą? I teraz najważniejsze pytanie: jaka długość? Skoro jest to narta typu RACE - więc długość deski +/-5 cm wzrostu. Dostępne długości nart to: 170cm, 163cm, 156cm oraz 149cm. Długości 149cm i 156cm odpadają na wstępie. Moim zdaniem optymalna długość to 166-168cm. Ale takiej długości nie ma:D I w tym miejscu mam dylemat.. 170cm czy 163cm. Skłaniam się bardziej do 170cm:). Co wy na to? Pozdrawiam, Maciek

Dodatkowo jeszcze sęk tkwi w tym, iż lubię jazdę zjazdową - czyli większa prędkość i długie łuki. Teraz z tego już wyrosłem i więcej kręcę, zdecydowanie więcej. I czy ogólnie ta deska będzie pasować do takiego stylu jazdy? Skoro mam 174cm więc 174-5=169 i tutaj według takiego czegoś pasuje narta o długości 170cm. Dodam iż sprawa jest pilna bo chcę w weekend na nowych deskach pośmigać :). A jeśli ktoś się spyta dlaczego wybrałem SL11 - mogą je mieć za 1079zł nówki, ot prosta przyczyna, zresztą swoją drogą deska bardzo dobra :) Czekam na dalsze rady i proszę o jakieś uzasadnienie :) Pzdr

Witam, Mam Atomic sl 11 M 165 cm przy 181 cm wzrostu i 82-84 kg. Wydaje się być OK. Długi skręt też lubi o dziwo, chociaż na początku trudno było mi się dostosować. Sekret to chyba właściwy balans. Będzie reagować na delikatne już wychylenie-odchylenie. Broń boże za duże odchylenie, jak przy tego typu nartach nie będzie dobrze trzymać nie mówiąc o wyjechaniu. Pozdr. Rolnik

OK. A podpowiedzcie mi jeszcze jaka alternatywa dla nart Atomic SL 11. Generalnie szukam nart do ~1100zł. Wzrost, wagę oraz umiejętności podałem na początku. Preferuję dynamiczną jazdę z krótkimi i ŚREDNIMI skrętami. Ze wskazaniem na to drugie. Jaką deskę polecicie? Sorry za zamieszanie:o

czesc ! tegoroczne atomic sl 10 ib / 156 cm / dobrze sie jezdzi , choc mam skale porownawcza z racetiger sl 165 cm / tez z tego roku / voelkl jest bardziej nazwijmy to dynamiczny, choc w gruncie rzeczy zalezy to ode mnie i troszek od dl narty. Moze dlatego jak na razie bardziej " wyczuwam " voelkl, bo jezdze dluzej na tych nartach?! Ogolnie piszac ... atomic - w porzadku. Fajna skretna nartka, voelkl oczko wyzej jakosciowo. Kupujac atomic nie popelnisz bledu stulecia :))