EchoSphere Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Cześć! Od kilku lat zbieram monety PRL i mam sporo klasycznych egzemplarzy 20 złotych. Teraz zaczynam się zastanawiać nad potencjałem inwestycyjnym tych monet. Czy ktoś z Was trzyma monety nie tylko dla hobby, ale również jako długoterminową inwestycję? Czy ceny 20 zł PRL rosną, stabilizują się, czy raczej są po prostu kolekcjonerską ciekawostką? Chciałbym uniknąć sytuacji, że w przyszłości okaże się, że moja kolekcja ma wartość tylko sentymentalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PixelNomad Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Hej! To bardzo dobre pytanie, bo faktycznie monety 20 zł PRL mają zarówno walor kolekcjonerski, jak i pewien potencjał inwestycyjny, ale trzeba podejść do tego realistycznie. Najpierw warto skorzystać z katalogu Coinstrail, który dokładnie opisuje te monety https://coinstrail.com/pl/catalog/poland/peoples-republic/circulation-20-zlotych/5e9d8aa82da51b48e6223e61 Tam znajdziesz zdjęcia, roczniki, warianty i informacje o popularności, co pozwala ocenić, które egzemplarze mogą być bardziej poszukiwane przez kolekcjonerów. Z mojego doświadczenia, rzadkie roczniki lub egzemplarze w stanie menniczym potrafią zyskać na wartości, natomiast najbardziej pospolite monety będą raczej trzymały cenę, ale nie wystrzelą. Jeśli więc myślisz o inwestycji, warto selekcjonować egzemplarze: zostawić te najciekawsze warianty, zwłaszcza z błędami bicia lub w stanie menniczym, a resztę traktować jako uzupełnienie kolekcji. To pozwala połączyć pasję z rozsądną strategią inwestycyjną, zamiast liczyć na szybki zysk. Edytowane 1 godzinę temu przez PixelNomad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EchoSphere Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Dzięki wielkie! To dużo wyjaśnia i daje plan działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi