Jump to content

Fischery rc4 superrace SC czy RC4 superior?

Recommended Posts

Zwracam się z proźbą o poradę. Mam zamiar w niedługim czasie kupić nowe narty (atrakcyjne wyprzedaże). Rozpatruję dwa modele fischera superrsce sc lub Superior. Wydaje mi się że jeżdżę całkiem przyzwoicie na krawędziach jednak jestem posiadaczem używanych rosignooli zenith 1 kupionych w wypożyczalni i mimo że miały sporo krawędzi i gładki ślizg są całkowicie "wyklepane" ( po złożeniu do siebie ślizgami "w rejonie pod butem" całkowicie przylegają) , po dobrze przygotowanej nie zmrożonej trasie jeszcze można na nich pojeździć ale jeśli tylko pojawi się mocno zmrożony śnieg lub lód strasznie się klepią i krawędż zupełnie nie trzyma. Oceniam się na 7-8 jeśli chodzi o umiejętności. Myślę o dość sztywnej narcie dla "ambitnych" . Worldcupy odrzucam ponieważ wydają mi się extremalnie predysponowane na typowo zmrożone czy oblodzone trasy a jak wiadomo u nas w kraju mamy bardzo często całe spectrum tras nawet na jednym stoku ( od puchu, mokrego czy zmrożonego śniegu aż po lód popołudniami , nie mówiąc już o muldach) Chciałbym dobrą slalomówkę ale z możliwością pojeżdżenia na niej również popołudniu kiedy pojawiają się muldy, puch czy lód. Sorry za przydługi tekst ale chciałem dobrze opisać moje oczekiwania. Mój wzrost to 179 cm, waga 85kg. :)

Zwracam się z proźbą o poradę. Mam zamiar w niedługim czasie kupić nowe narty (atrakcyjne wyprzedaże). Rozpatruję dwa modele fischera superrsce sc lub Superior. Wydaje mi się że jeżdżę całkiem przyzwoicie na krawędziach jednak jestem posiadaczem używanych rosignooli zenith 1 kupionych w wypożyczalni i mimo że miały sporo krawędzi i gładki ślizg są całkowicie "wyklepane" ( po złożeniu do siebie ślizgami "w rejonie pod butem" całkowicie przylegają) , po dobrze przygotowanej nie zmrożonej trasie jeszcze można na nich pojeździć ale jeśli tylko pojawi się mocno zmrożony śnieg lub lód strasznie się klepią i krawędż zupełnie nie trzyma. Oceniam się na 7-8 jeśli chodzi o umiejętności. Myślę o dość sztywnej narcie dla "ambitnych" . Worldcupy odrzucam ponieważ wydają mi się extremalnie predysponowane na typowo zmrożone czy oblodzone trasy a jak wiadomo u nas w kraju mamy bardzo często całe spectrum tras nawet na jednym stoku ( od puchu, mokrego czy zmrożonego śniegu aż po lód popołudniami , nie mówiąc już o muldach) Chciałbym dobrą slalomówkę ale z możliwością pojeżdżenia na niej również popołudniu kiedy pojawiają się muldy, puch czy lód. Sorry za przydługi tekst ale chciałem dobrze opisać moje oczekiwania. Mój wzrost to 179 cm, waga 85kg. :)

Bierz Superior 175 cm, to będzie dobry i bezpieczny wybór: http://www.fischersp...27-RC4-Superior całkiem fajna solidna narta - 2 blachy tytanalowe itd. Nie jet to żaden kontynuator Competition itp. tylko fajna narta z grupy Race, o pośrednim taliowaniu (między SL a GS), nieco poszerzona - czyli taki poszerzony Cross. Przy podobnych gabarytach jeździłem właśnie na takich i stwierdziłem, że może być :) Superrace, (miałem Race, to to samo, 165 cm) - takie całkiem przyjemne do jazdy - ale stale wydawało mi się, że wolałbym 170 cm, bo to w sumie ani SL ani RC - takie miałem odczucie :) Mało przekonująca ta plastikowa szyna ("płyta") - przy większej dynamice jazdy to zaczyna szybko się "klepać" i luzować. Flowflex (jak w Worldcup i Superior) powinien być wyraźnie solidniejszy (?) Nie ma co się bać też Worldcup SC (165) - całkiem solidna ale przecież żadna sklepowa nie powinna stanowić problemu dla ciebie, także w zmiennych warunkach. Od paru roczników seria WC SC jest do tego poszerzona ...czyli to też nie jest prawdziwy SL ;) ...a w muldach slalomka jest bardzo dobrym wyborem ...IMHO, wbrew paru mitom ;) *** I chyba tyle - nic do dodania, przy założeniach jw. czyli 7-8, 179/85 ...czyli jakoś zbliżonych.