Jump to content

Jaki dobry smartfon

Klaudans
 Share

Recommended Posts

6 godzin temu, Klaudans napisał:

Szukam dla siebie porządnego smartfona, jestem w stanie dać trochę więcej.

Zależy mi tutaj szczegolnie na dobrych zdjęciach.

Biorę pod uwagę zarowno system ios jak i android

Samsung S22. Bardzo dobre zdjęcia. Naprawdę. Trzy obiektywy: blisko, normalnie, szerokokątny. Ten normalny też jest dość szeroki. Zrobiłem szereg testów: Samsung S7, S20 i S22. Najlepiej wychodzą z S22, zwłaszcza w gorszym oświetleniu. Filmy też niezłe, choc do dobrego aparatu trochę brakuje. Ale do zdjęć wolę Samsunga niż niezły compakt Canon GX7.

18 godzin temu, SzymQ napisał:

A zrobiłbyś to w jednym ze swoich trzech pierwszych postów na forum o nartach? 

Chyba nie. Na pewno nie zrobiłbym tego w pierwszym poście. Ale sam temat jest interesujący i można go wykorzystać, bez wzgledu na intencje pytajacego, do opisu naszych doświadczeń zdjeciowo-filmowych. Wiekszość z nas dużo cyka na wyjazdach smarfonem. Dlaczego nie aparatem? Bo jakość zdjęć ze smartfonów nie ustępuje dobrym kompaktom. Nie dotyczy to filmów.

9 minutes ago, a_senior said:

Dlaczego nie aparatem?

Bo body, szkło podstawowe i UWA to jakieś 3 kg. Przepięcie szkieł zabiera czas i może kosztować czyszczenie matrycy, jeśli zrobić je w kiepskich warunkach. Co prawda bokeh zrobiony oprogramowaniem nie zachwyca, brakuje polara i porządnej lampy i mnóstwa innych możliwości, które oferuje aparat, ale ja już się wyleczyłem z dźwigania 🙂

21 godzin temu, a_senior napisał:

Samsung S22. Bardzo dobre zdjęcia. Naprawdę. Trzy obiektywy: blisko, normalnie, szerokokątny. Ten normalny też jest dość szeroki. Zrobiłem szereg testów: Samsung S7, S20 i S22. Najlepiej wychodzą z S22, zwłaszcza w gorszym oświetleniu. Filmy też niezłe, choc do dobrego aparatu trochę brakuje. Ale do zdjęć wolę Samsunga niż niezły compakt Canon GX7.

Zdjęcia to on robi naprawdę dobre, natomiast pojemność akumulatora to jakaś kpina. 3700 mAh, szczególnie w warunkach zimowych to bardzo mało.

Ważniejsza jest nie pojemność akumulatora, ale pobór mocy. Procesory najnowszej generacji i odpowiednia konfiguracja aplikacji mają większe znaczenie,  dlatego topowe smartfony mogą mieć mniejsze pojemności baterii a dłuższe działanie. Fascynacja pojemnością baterii to to samo co fascynacja drewnianym  rdzeniem w nartach.🤨

• Like 1

20 minut temu, moruniek napisał:

Zdjęcia to on robi naprawdę dobre, natomiast pojemność akumulatora to jakaś kpina. 3700 mAh, szczególnie w warunkach zimowych to bardzo mało.

Mój S7 ma 3000 mAh, kilka lat i spokojnie wytrzymuje cały dzień narciarskiego focenia. Na pewno nie można go trzymać na mrozie w zewnętrzej kieszni kurtki. Jeździ z nami koleżanka z nowym S22 i foci zdjęcia jak szalona. Po całym dniu jeżdżenia ma jeszcze ok. 80%.

• Like 2

Godzinę temu, Kuba99 napisał:

Ważniejsza jest nie pojemność akumulatora, ale pobór mocy. Procesory najnowszej generacji i odpowiednia konfiguracja aplikacji mają większe znaczenie,  dlatego topowe smartfony mogą mieć mniejsze pojemności baterii a dłuższe działanie. Fascynacja pojemnością baterii to to samo co fascynacja drewnianym  rdzeniem w nartach.🤨

Samsung S22 to telefon o dość przeciętnie dobranych parametrach, jeżeli chodzi o działanie na baterii. Wyszła wersja Ultra, by poprawić ten parametr. 

Godzinę temu, a_senior napisał:

Mój S7 ma 3000 mAh, kilka lat i spokojnie wytrzymuje cały dzień narciarskiego focenia. Na pewno nie można go trzymać na mrozie w zewnętrzej kieszni kurtki. Jeździ z nami koleżanka z nowym S22 i foci zdjęcia jak szalona. Po całym dniu jeżdżenia ma jeszcze ok. 80%.

Czy aby na pewno piszemy o tym samym telefonie ? Mój szwagier dostał w pracy nowego S22, wcześniej używał S21 Ultra. Po kilku dniach wrócił do S21 Ultra. Wg. jego opinii S22 powinni sprzedawać w komplecie z powerbankiem. 

17 minut temu, moruniek napisał:

Samsung S22 to telefon o dość przeciętnie dobranych parametrach, jeżeli chodzi o działanie na baterii. Wyszła wersja Ultra, by poprawić ten parametr. 

Czy aby na pewno piszemy o tym samym telefonie ? Mój szwagier dostał w pracy nowego S22, wcześniej używał S21 Ultra. Po kilku dniach wrócił do S21 Ultra. Wg. jego opinii S22 powinni sprzedawać w komplecie z powerbankiem. 

Sprawdzimy jutro. Ostatni dzień w 3 Zinnen, podobno ma być słoneczny. Wydaje mi się, że to taki zwyczajny S22.

W dniu 18.01.2023 o 17:14, mig napisał:

Do dobrych zdjęć jest wciąż jeszcze aparat fotograficzny. 

Aparat (a i smartfon) dobremu fotografowi nie przeszkadza. Zupełnie jak narty narciarzowi.

Edited by Wujot
  • Like 2

10 godzin temu, Chertan napisał:

E tam, od dawna użytkuję chińszczyznę i iPhone nie w głowie. Tylko trzeba w dobrą półkę mierzyć. Rodzinnie mamy Realme, Honor, Huawei, OnePlus. Wszystkie dają radę. 

Ja również obecnie realme GT2 Pro (polecam), w domu jeszcze OnePlus i POCO. Oneplusa nowego już bym nie polecał. I jestem kolejną osobą która nie marzy o żadnym iPhone. Gdybym dostał za darmo, sprzedałbym bez mrugnięcia okiem.

W dniu 19.01.2023 o 20:56, a_senior napisał:

Sprawdzimy jutro. Ostatni dzień w 3 Zinnen, podobno ma być słoneczny. Wydaje mi się, że to taki zwyczajny S22.

Sprawdziliśmy. S22 (taki zwykły, najtańszy, naładowany full) po całym dniu intesywnego używania miał jeszcze ok. 65%. Mój S7 - ok. 30%

• Like 1

W dniu 20.01.2023 o 09:16, Kubis napisał:

Ja również obecnie realme GT2 Pro (polecam), w domu jeszcze OnePlus i POCO. Oneplusa nowego już bym nie polecał. I jestem kolejną osobą która nie marzy o żadnym iPhone. Gdybym dostał za darmo, sprzedałbym bez mrugnięcia okiem.

Widzisz, a ja kupiłem. Wziąłbym drugi jakby dawali. Nie sprzedałbym. Choć zachwycony nie jestem. Wersja mini. Fotki robi. Aku trzyma. Stabilny system. Śmiga. Pliki w chmurze. Wcześniej miałem flagowy Xperia Z5 i generalnie trzymałem się Sony i było bardzo ok. Choć niestety Sony też drogi. Zachwycony jestem iPadem a natomiast. iPhone jako tako. Bez szału. PS. wydaje się, że dużo marek robi przyzwoite telefony, kobiecie kupiłem natenczas flagowy Mi10 od Xiaomi i w sumie ok. Fotki i Sony i iPhone dobre robiły, iPhone ładnie doświetla nocą, bez lampy.

Edited by star
  • Like 2

55 minut temu, star napisał:

Widzisz, a ja kupiłem. Wziąłbym drugi jakby dawali. Nie sprzedałbym. Choć zachwycony nie jestem. Wersja mini. Fotki robi. Aku trzyma. Stabilny system. Śmiga. Pliki w chmurze. Wcześniej miałem flagowy Xperia Z5 i generalnie trzymałem się Sony i było bardzo ok. Choć niestety Sony też drogi. Zachwycony jestem iPadem a natomiast. iPhone jako tako. Bez szału. PS. wydaje się, że dużo marek robi przyzwoite telefony, kobiecie kupiłem natenczas flagowy Mi10 od Xiaomi i w sumie ok. Fotki i Sony i iPhone dobre robiły, iPhone ładnie doświetla nocą, bez lampy.

IPhone ma rewelacyjny aparat, ale że względu na ceny w pierwszej kolejności, a drugiej że względu na system nie chciałbym go. Ale rozumiem że wielu osobom przypada z jakiegoś powodu do gustu.

• Thanks 1

Teraz, Kubis napisał:

IPhone ma rewelacyjny aparat, ale że względu na ceny w pierwszej kolejności, a drugiej że względu na system nie chciałbym go. Ale rozumiem że wielu osobom przypada z jakiegoś powodu do gustu.

Mi system pasuje. Choć aby obsłużyć urządzenie diagnostyczne do auta musiałem kupić nowe, bo jakieś bluetooth 4.0 tylko obsługuje. Kumpel podsumował to tak, jak się ma droższą komórkę niż auto tak to się kończy;-)

• Haha 3

30 minut temu, star napisał:

Mi system pasuje. Choć aby obsłużyć urządzenie diagnostyczne do auta musiałem kupić nowe, bo jakieś bluetooth 4.0 tylko obsługuje. Kumpel podsumował to tak, jak się ma droższą komórkę niż auto tak to się kończy;-)

Ja np. potrzebuje do sterowania ogrzewaniem apki która jest niedostępna na polskim rynku. Tylko DE, UK i coś tam jeszcze. Muszę wgrać .APK z jakiejś tam strony zamiast ze sklepu. Gdybym nie miał androida to prawdopodobnie byłbym ugotowany.

• Like 1
  • Thanks 1

4 godziny temu, Kubis napisał:

W rankingu DxO, któremu powiedzmy, że ufam (a to z racji kilkunastu lat korzystania z tego serwisu jako zawodowiec) są jeszcze trzy smartfony przed iPhonami 

https://www.dxomark.com/smartphones/

Szczególnie ciekawie wygląda tutaj druga pozycja - czyli Google Pixel 7, który jest najtańszy z czołówki. Co może Was zainteresować ma dobry długi koniec. Czyli nadawałby się od biedy do zdjęć "sportowych". Oczywiście tutaj różnica do lustra z dobrą 300-ką nadal będzie olbrzymia, ale w stosunku do dotychczasowych możliwości smartfonów jest to spory krok naprzód.

• Like 1