Jump to content

Sezon 2022/2023

grimson
 Share

Recommended Posts

Ja dziś Rohace - raczej definitywne zakończenie sezonu.

Dzieciaki zajęły tyczkami połowę jednej trasy, na drugiej były zawody i też 1/3 odpadła. Ale dało się swobodnie pojeździć. Pierwsze 1,5h bardzo ok mimo dodatniej temperatury. Potem warunki już typowo wiosenne.

Dobre zakończenie sezonu.

Pozdrawiam

WhatsApp Image 2023-03-31 at 09.27.43.jpeg

• Like 5

Cześć

Ale trzeba przyznać, że szacun dla gestorów, że potrafili utrzymać stok i jeździć do tej pory. A taki talerzyk to skarb. Można dzieci uczyć wsiadania i zsiadania, wsiadania w biegu itd. Można uczyć samodzielności. Zastępujące talerzyki grzmoty taśmowe to zwykły nieprzydatny złom.

Pozdro

• Like 2

6 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Ale trzeba przyznać, że szacun dla gestorów, że potrafili utrzymać stok i jeździć do tej pory. A taki talerzyk to skarb. Można dzieci uczyć wsiadania i zsiadania, wsiadania w biegu itd. Można uczyć samodzielności. Zastępujące talerzyki grzmoty taśmowe to zwykły nieprzydatny złom.

Pozdro

Ja cenie sobie orczyki i talerzyki z jeszcze jednego powodu..... Trasy z takimi urządzeniami są istotnie bardziej puste...

No i tanie to raczej, można postawić gdziekolwiek, ekologiczne (?) .

• Like 1

W Hoch Zillertal dziś było tak jak poniżej. Na dole śniegu brak, natomiast w górnych partiach będzie leżeć jeszcze z dobry miesiąc. Dziś w nocy dopadało 20cm świeżego puchu. Tyle ile dziś pojeździłem poza trasami to chyba w całym sezonie się nie udało. Z sukcesów, to udało mi się zjechać do samego dołu po trasie na której nie było śniegu. Efekt - do prania kurtka, spodnie a do myjki ciśnieniowej narty oraz buty. 🙂

DSCN1636.JPG

DSCN1642.JPG

Edited by tomkly
  • Like 5
  • Thanks 1
  • Haha 1

4 godziny temu, tomkly napisał:

W Hoch Zillertal dziś było tak jak poniżej. Na dole śniegu brak, natomiast w górnych partiach będzie leżeć jeszcze z dobry miesiąc. Dziś w nocy dopadało 20cm świeżego puchu. Tyle ile dziś pojeździłem poza trasami to chyba w całym sezonie się nie udało. Z sukcesów, to udało mi się zjechać do samego dołu po trasie na której nie było śniegu. Efekt - do prania kurtka, spodnie a do myjki ciśnieniowej narty oraz buty. 🙂

Serwis pewnie też zarobi, chyba że sam serwisujesz...

2 godziny temu, KrzysiekK napisał:

Serwis pewnie też zarobi, chyba że sam serwisujesz...

Cześć

Nie, Tomek umie jeździć na nartach a ludzie umiejący jeździć nart nie niszczą. Wiedzą jak jechać po prostu nawet po trawie czy błocie jak trzeba przelecieć. Jestem w tym specjalistą i bardzo takie zabawy lubię więc wiem.

Panowie - bo Pań jakoś nie ma w tym momencie - i jeździć tam za nas proszę - przynajmniej tak jak opisuje Tomek. My za Was kajakami popływamy i na rowerze cały czas za Was jeździmy w tym zimnie cholernym.

Pozdrowienia

Edited by Mitek
  • Haha 2

1 godzinę temu, Chertan napisał:

A masza trójka skomponowana na potrzeby ubiegłotygodniowej Białki dzisiaj odwiedza Rohače na Słowacji. Jeszcze nie byłem nigdy. 

Bardzo fajne miejsce dla freeriderów czy skiturowców. Zjazdy z Salatyna i Brestovej są kultowe. Niestety trzeba tam wleźć, ale naprawdę warto. Wzdłuż wyciągu też można troszkę wymodzić (po prawej patrząc w dół, na górze jest fajna jazda wzdłuż dolinki potoku) niestety krótko. Sama trasa/y powinna Ci się podobać jest dość stromo ale zmiennie. Trochę ścianek, trochę wypłaszczeń.

Naprawdę można ten ośrodek polubić. 

Edited by Wujot2
  • Like 3

Wyjazd był super udany, dzięki dla @jaro323 za świetną organizację. Poniżej kilka zdjęć jak tam obecnie wygląda, moim zdaniem można śmiało dalej tam jechać, bo warunki są bliskie perfekcyjnym. Wczoraj na górze było rano -7 stopni a śnieg szczególnie po stronie Fugen rewelacyjnie twardy i takim, pomimo dużej liczby ludzi utrzymywał się przez cały dzień. 

DSCN1596.JPG

DSCN1602.JPG

DSCN1631.JPG

DSCN1641.JPG

Edited by tomkly
  • Like 8
  • Thanks 1

5 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Nie, Tomek umie jeździć na nartach a ludzie umiejący jeździć nart nie niszczą. Wiedzą jak jechać po prostu nawet po trawie czy błocie jak trzeba przelecieć. Jestem w tym specjalistą i bardzo takie zabawy lubię więc wiem.

Panowie - bo Pań jakoś nie ma w tym momencie - i jeździć tam za nas proszę - przynajmniej tak jak opisuje Tomek. My za Was kajakami popływamy i na rowerze cały czas za Was jeździmy w tym zimnie cholernym.

Pozdrowienia

Odnośnie braku kobiet - na zdjęciach poniżej nasza forumowa koleżanka @alexa84wraz z córką Wiki.
W porównaniu do filmów sprzed dwóch lat oraz roku Wiki zrobiła bardzo duży postęp. 🙂
Chciałbym w tym miejscu jeszcze nadmienić, iż dziewczyny zjechały w bardzo dobry technicznie sposób ściankę na widocznej na zdjęciu trasie Harakiri. Narty gigantowe Dynastar WC tego wcale nie ułatwiały, ot taka moja mała dygresja na temat poniższego wątku: 🙂

Narta Head e-SL Magnum 149cm pozamiatała juniorskie gigantki Dynastara. 🙂

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby, ludzie stoją i ludzie jeżdżący na nartachMoże być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby, ludzie stoją i ludzie jeżdżący na nartach

Edited by tomkly
  • Like 6
  • Thanks 1

5 godzin temu, Wujot2 napisał:

Na Salatynie widzę tłok jak skurczybyk 😉

A w ośrodku jeszcze więcej. Dzikie tłumy. 🙂

Cze

Ale chyba skiturowców było więcej niż narciarzy, w pewnym momencie to na Salatynie było czarno. 
Też byłem tam pierwszy raz, zajebista miejscówka. Tylko warun jak zwykle do dupy😉.

pozdrawiam

• Thanks 1

6 godzin temu, Wujot2 napisał:

Na Salatynie widzę tłok jak skurczybyk 😉

A w ośrodku jeszcze więcej. Dzikie tłumy. 🙂

Tak jak Maras mówi ...na Salatyn sporo szło ludu, wyżej też ... widoczność kapitalna a widoki sam wiesz - z dołu to tylko namiastka..

IMG_1228.thumb.jpg.38fa4cea3465cb30b4bcd7efda7d1f4a.jpg

IMG_1234.thumb.jpg.f5282677afacc0f5f498cbd99f697343.jpg

• Like 3
  • Thanks 1