Długość butów - kontrowersje,
Napisano 28 październik 2018 - 12:16
Ciekawostka : ile kosztuje Golf gdyby zbudować go z oryginalnych części zamiennych w cenach z ASO?... Prawie 400 tys :-)
Napisano 28 październik 2018 - 12:24
Tutaj delikatnym wytmumaczeniem może być większa ilość szyb i blachy.. Pewnie też nieco inna konstrukcja karoserii że względu na sztywność. Ale to różnica pewnie 1-2 % w kosztach produkcji..
Ciekawostka : ile kosztuje Golf gdyby zbudować go z oryginalnych części zamiennych w cenach z ASO?... Prawie 400 tys :-)
To oczywiste, tak jest z każdym autem.
Buta narciarskiego też chciałbyś budować z części?
Napisano 28 październik 2018 - 12:26
Tutaj delikatnym wytmumaczeniem może być większa ilość szyb i blachy.. Pewnie też nieco inna konstrukcja karoserii że względu na sztywność. Ale to różnica pewnie 1-2 % w kosztach produkcji..
To i tak wszystko pikuś w porównaniu do cen rowerów dla ścigających się "top" amatorów, średnio 70 000 zł a i po 120 000 zł się trafiają.
Dla wymagających są też koła za 10 000 od sztuki
obłęd.
- Dany de Vino podziękował za tę wiadomość
Napisano 28 październik 2018 - 13:32
To i tak wszystko pikuś w porównaniu do cen rowerów dla ścigających się "top" amatorów, średnio 70 000 zł a i po 120 000 zł się trafiają.
Dla wymagających
są też koła za 10 000 od sztuki
obłęd.
para dobrych karbonowych kol to ok 1.5 do 2tys $$$$
pozdrawiam JK "...w słownictwie Kovala każda narta poniżej 180cm to łyżwa ..." ( Jabol)
Plecak z ABS Mammut ProProtection 35l na sprzedaz - contact priv
Napisano 28 październik 2018 - 13:54
para dobrych karbonowych kol to ok 1.5 do 2tys $$$$
Widocznie niektórym to nie wystarcza by poczuć się wyjątkowym i kupują po 10000 za sztukę.
Napisano 28 październik 2018 - 14:15
Nie. Niechciałbym.. To tylko pokazuje że jest pewne przegięcie z cenami..To oczywiste, tak jest z każdym autem.
Buta narciarskiego też chciałbyś budować z części?
I ciekawe że części do mojego OBK w USA są 2 x tańsze niż w polskim ASO do Outbacka kupionego w Europie.. Czasem nawet 3x.
A szczególnie utkwił mi w pamięci przepływomierz do Forestera.
A ASO pl - 2100 pln, w USA kupiłem za 35 usd :-)
I autoryzowanego dealera
Napisano 28 październik 2018 - 14:16
Napisano 28 październik 2018 - 14:19
Taniej byłoby zejść o 1 kg z wagi ciała, efekt byłby pewnie podobnyMam kumpla który jeździ w maratonach MTB.. Wymieniał ostatnio jakieś śrubki na lżejsze o 2g na sztuce. Opowiadał nam że zszedł z wagą o 40g za jedyne 400pln :-)Podobno może zejść kolejne 40g ale za 2tys :-D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 28 październik 2018 - 14:21
Dla wymagających
obłęd.
Często to nie przekłada się na wynik
"kręcę się" przy 'top' zawodnikach na poziomie rejonu województwa i jeden znajomy który regularnie wygrywa kategorię w xc ma sprzęt za ok.4k i nie ma kompleksów (piszę o masters,elita to nie amatorzy)
na maratonach za to kwitnie przepych
Napisano 28 październik 2018 - 14:34
Często to nie przekłada się na wynik
"kręcę się" przy 'top' zawodnikach na poziomie rejonu województwa i jeden znajomy który regularnie wygrywa kategorię w xc ma sprzęt za ok.4k i nie ma kompleksów
(piszę o masters,elita to nie amatorzy)
na maratonach za to kwitnie przepych
Czy ja gdzieś napisałem o wynikach?
Proste, kto bogatemu zabroni, dawniej kiedy jeszcze nie było takiego łatwego dostępu do sprzętu zapytałem znajomego w prowincjonalnym sklepiku, "kto kupi Ci narty za taką cenę" narty były dość wyszukane ale w praktyce słabe.
Odpowiedź "przyjadą z Warszawy i kupią" najwyraźniej ludzi z Warszawy utożsamiał z bogaczami, wykupili wszystko na pniu
Napisano 28 październik 2018 - 14:37
No właśnie tłumaczył że nie to samo. Masa rotująca czy jakoś tak :-)Taniej byłoby zejść o 1 kg z wagi ciała, efekt byłby pewnie podobny
.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 28 październik 2018 - 19:58
Dla wymagających
obłęd.
Jakoś na przełomie sierpnia/września trafiłem przypadkiem na zawody top amatorów MTB.
Mam nieodparte wrażenie, że to jest pokłosie szału na "górale" w latach 90tych + ogólna moda na rowery.
Od razu było widać, że panowie poważnie podchodzą do tematu i to za bardzo
Napisano 28 październik 2018 - 20:30
No właśnie tłumaczył że nie to samo. Masa rotująca czy jakoś tak :-)
No właśnie mit masy rotującej. Jeżeli ktoś poprzez zmianę obręczy, szprych, dętki i opony obniża masę koła o 500g to będzie miało znaczenie. Bo takie koło szybciej rozpędzisz - bezwładność. A energia włożona w przyspieszanie zwykle nie jest odzyskiwana bo idzie w hamulce. Gdy na trasie przyspieszasz kilkadziesiąt razy efekt jest wymierny. Kilka gram nie robi praktycznie różnicy. Jak Kordian słusznie zauważył np. w moim przypadku gdy z rowerem ważę 108kg zrzucenie kilka kg dałoby większy efekt niż odchudzanie masy rotowanej. Tyle, że u zawodników zrzucenie 5kg nie wchodzi w rachubę bo nie ma z czego. Dlatego kombinuje się z rowerem
--
Mens sana in corpore sano.
Pozdrawiam. Piotr.
Napisano 28 październik 2018 - 20:49
Napisano 28 październik 2018 - 20:52
Nie widzę innej sensownej przyczyny. Ewentualnie w niektórych z wyższym flexem jak np. ten Raptor b5 mojej córki, ścianka buta jest grubsza niż w tych z niższym. Dodatkowo są mocniejsze taśmy spinające łydkę, booster się to zwie. Można takie buty poddać procesowi frezowania.Więcej zużytego materiału-wyższa cena😉Z tych samych powodów co różnice w cenie między kombi i SUV-em. Kombi Peugeot 308 i porównywalny SUV 3008 dzieli ok. 20000 zł. Sprzedawca szczerze mi przyznał skąd ta różnica. Moda, panie.
Napisano 28 październik 2018 - 22:22
Oczywiste jest to że but Flex 110 nie jest specjalnie droższy w produkcji niż flex 130
Napisano 29 październik 2018 - 05:10
Czy ja gdzieś napisałem o wynikach?
Proste, kto bogatemu zabroni, dawniej kiedy jeszcze nie było takiego łatwego dostępu do sprzętu zapytałem znajomego w prowincjonalnym sklepiku, "kto kupi Ci narty za taką cenę" narty były dość wyszukane ale w praktyce słabe.
Odpowiedź "przyjadą z Warszawy i kupią" najwyraźniej ludzi z Warszawy utożsamiał z bogaczami, wykupili wszystko na pniu
Teraz już tych klientów nie obsługują. Ew. Informują ich już na wstępie, że nie interesuje ich, że w W-wie wszystko jest lepsze, tańsze i w ogóle... Jak w pewnej sopockiej aptece.
Napisano 29 październik 2018 - 05:54
Napisano 29 październik 2018 - 06:18
Warszawa w przeważającej części to przyjezdni łącznie z piszącym tego posta. Jeżeli przyjedzie „warszafka” i kupi, to mało prawdopodobne, że będzie to Warszawiak z dziada pradziada. Opinię Warszawiakom psują ludzie, którzy z tym miastem mają niewiele wspólnego, co najwyżej tablice rejestracyjne w leasingowanych autach.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fakt. Zwykle sa to dość zamożni, żeby nie powiedzieć nowibogaccy i aspirujacy ludzie. Zamiast wódki kupują wino choć im nie smakuje, jadą na narty choć niekoniecznie to lubią... Jest taki powierzchowne lans. A jeszcze zwykle 'zdrowo' się odżywiają i są 'eko'. PS. To pisałem ja, chłopak z wioski, a dokładniej z woli, ale nie tej woli, choć babcia sąsiadka Dymszy ponoć była...A mama sierota wojenna niby choć nie do końca.
Napisano 29 październik 2018 - 07:22
Teraz już tych klientów nie obsługują. Ew. Informują ich już na wstępie, że nie interesuje ich, że w W-wie wszystko jest lepsze, tańsze i w ogóle... Jak w pewnej sopockiej aptece.
He hehe. Aleś mnie ubawił. W piątek kupowałem pieczywo w osiedlowej piekarence koło domu a w sobotę w piekarence w Będzinie w Zagłębiu. W Warszawie za podobny asortyment w podobnej ilość zapłaciłem ponad dwa razy więcej. To apropos tego tanie.
POzdrowienia