Od projektu do realizacji; dzisiaj premiera mojego logo :) Wersja testowa strony www.2ski.pl ruszy 1 X 2016! Trzymajci kciuki! Pozdrawiam.
Napisano 04 wrzesień 2016 - 14:30
-
Fajow ski taki ratraczny ale moje skojarzenie nie koniecznie ci się podoba bo jak w mordę rzuciło mi się w oczy Tuski.
- scatman_wawa, Markiel i hanka1 podziękowali za tę wiadomość
zbieram na skręty
Napisano 04 wrzesień 2016 - 14:52

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Napisano 04 wrzesień 2016 - 19:04
Ha ha ha!, Teraz to już chyba nie uciekniesz od politycznego skojarzenia . Jakbym nie patrzył, to już nie widzę że "na narty"
Cogito ergo ski
Napisano 04 wrzesień 2016 - 20:55
bez polityki proszę; ja czytam np. "Na narty".
Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalk
Nie politykuję, piszę o tym co widzę i wiem już że jeśli to przedsięwzięcie komercyjne to na Podhalu szans nie masz. Na Dolnym Śląsku, w Sudetach cię nie pobiją. Tyle dobrze.
zbieram na skręty
Napisano 04 wrzesień 2016 - 21:00

Napisano 04 wrzesień 2016 - 22:45
Tuski są ok. Bo są dwa.
Dwa minusy dają plus
https://www.facebook.com/nartoholik/
Od 2008/09 Alta Badia*Arabba*Bachledova*Białka*Courchevel*Cortina d'Ampezzo*Czarna Góra*Harrachov*Herlikovice*Janske Lazne*Jasna*Jurgów*Korbielów*La Plagne*Les Arcs*Les Menuires*Łomnica*Madonna di Campiglio*Małe Ciche*Marilleva*Marmolada*Meribel*Peisey-Vallandry*Pejo*Ramzova*Rohace*Rokytnice*Sella Ronda*Soelden*Spindleruv Mlyn*Strbske Pleso*Stubai*Szczyrk*Tonale*Ustroń*Wisła*Val di Fassa*Val Gardena*Val Thorens*Velka Raca*Vratna*Zakopane*Zawoja*Zieleniec. Sezon 2017/18: HochZillertal*Ischgl*Samnaun*Soelden*Serre Chevalier*Montgenevre*Sestriere*Via Lattea*Szczyrk*Jasna*Bormio*Santa Caterina*Livigno. Sezon 2018/19 grudzień: Serfaus*Fiss*Ladis* Ischgl styczeń: Alpe d'Huez*Les Deux Alpes marzec: Tre Cime* Kronplatz* Sella Ronda
Napisano 04 wrzesień 2016 - 23:01
bez polityki proszę; ja czytam np. "Na narty".
No cóż, widziały gały co... pisały .
Niestety takie twory rządzą się swoimi prawami. Będą i Tuski i Dwa ski i Dwie narty i jeszcze kilka innych kombinacji.
Jeżeli piszesz "2ski", a chcesz, żeby ludzie czytali "Na narty", to trzeba było napisać "Na narty". Więc, albo zmień nazwę, albo zostaw i działaj.
Ps.
Logo fajne .
Napisano 04 wrzesień 2016 - 23:05
Napisano 05 wrzesień 2016 - 07:06
Dzięki logo i nazwa zostanie, jade dalej z przygotowaniami. Zapraszam do polubienia fanpagu na FB, znajdźcie "SerwisSkiSnb" i prośba; polubcie.
Nie polubię bo nie mam fb ale powiem ci że z tymi tuskami to nie jest źle.
Nie ważne jak,byle zapamiętali a Tuski się zapamiętuje łatwo.
Tuski są ok. Bo są dwa.
Dwa minusy dają plus
Dwa i księżyca nie zajumali!
Znaczy dobre Tuski one są.
I hojnie bo przecież mogło być Półtuska a nie jest.
zbieram na skręty
Napisano 05 wrzesień 2016 - 22:13
Napisano 06 wrzesień 2016 - 08:25
☺ dzięki za wszystkie pozytywy, komentarze, a także za hejty, w końcu czarny pijar to też marketingowy sukces ☺
Nie wnikając w te kwestie skojarzeń z nazwą (nie lekceważyłbym tego bo jeśli miałoby to odciąć choćby 10% procent klientów to warto to dokładniej sprawdzić i przemyśleć) to poruszę trzy kwestie:
- słaba skalowalność rozwiniętej nazwy ( przy niewielkich zastosowaniach typu wizytówka będzie to znikało). Można to obejść przygotowując inny wariant na taką sytuację lub przemyśleć jeszcze raz to rozwiązanie
- grafika nie siedzi mi z początkiem dwójki. Można to być może rozwiązać na dwa sposoby: dokładając jeszcze jedną linię sztruksu albo po prostu likwidując spację miedzy 2 a ski.
- kolor do przemyślenia taka niezdecydowana zieleń będzie wrażliwa na różnice kolorystyczne i będzie raz tak a raz siak. Dodatkowo nie widać (no ja nie widzę) uzasadnienia akurat tego koloru. Taki niebieski byłby np dowiązanien do rzeczywistości (na zdjęciach mamy linie białe i niebieskie cienie.
Ale ogólnie jest w miarę przyzwoicie - da się to w miarę wygodnie aplikować, w miarę wygodnie używać, skojarzenie graficzne jest ok o tym znaczeniowym była dyskusja. Ogólnie jak sądzę ta wrzutka logo jest już początkiem "akcji promocyjnej" więc uwagi pewnie nie mają znaczenia.
Sama formuła biznesu wygląda najbardziej ciekawie bo w takim przypadku celujesz w całą Polskę (jak rozumiem to serwis wysyłkowy). Największą barierą jest konieczność przygotowania wysyłki kurierem (opakować w sposób bezpieczny). Pytanie ilu ludzi będzie chciało to zrobić zamiast skorzystać z serwisu pod ręką.
Życzę powodzenia.
Pozdro
Wiesiek
Aby było 5 cm śniegu pod nartą, Blogi: fotograficzny i turystyczny
Napisano 06 wrzesień 2016 - 09:13
Powiem tak, są 2 szkoły, ale podstawową i najważniejszą funkcją dobrej i skutecznej reklamy ( znak, logo też nią jest ) jest to, aby każdy w max 2 secundach po spojrzeniu zaraz wiedział co oferujesz/czym się zajmujesz/jaka to usługa - nazw ma znaczenie drugorzędne a logo praktycznie żadnego nie ma o ile nie jesteś rozpoznawalny przez nie na wielką skalę)
1 -dla znanych już na rynku najważniejszy jest znak firmowy ( patrz słynny Mc Don) Jedna charakterystyczna litera i wszyscy wiedzą co pod nią się kryje nie trzeba pełnej nazwy, nie trzeba opisu działaności
2 -dla wbijających się na rynek najważniejszy na początek jest przekaz tego co oferujesz
W twoim przypadku, w tak małym awatarze który również jak Wiesiek napisał powyżej to wszystko na raz zmiksowane w odwrotnej proporcji do logiki przekazu
65% - zawiera logo które dzisiaj nikomu nic nie mówi
25% - zawiera nazwę firmy = która de facto powinna być ale i też dzisiaj nikomu nic nie mówi
10% - zawiera nieczytelny text czym się zajmujesz / jaką nowość w branży oferujesz
Pobieżnie wyczytałem, że chcesz zaoferować "nową" usługę lub jej formę na rynku i moim zdaniem właśnie to jest atutem Twojej firmy i to powinno być głównym atutem przekazu dla czytających twą wizytówkę/loga etc. tak . Pamiętaj, że ludzie nie kupią 2ski, nie kupią paseczków loga tylko Twoja usługę o ile zdążysz ich nią zainteresować.
odwróć proporcje i stwórz to tak, a by w 2 sec. zainteresować i poinformować wizualnie czym się zajmujesz, jeśli "to będzie to" to w kolejną sekundę ktoś doczyta nazwę a później logo. Jeśli samo logo jest skomplikowane to wkładanie go w jeden znak z nazwą firmy i jej działalnością tym bardziej mija się z celem. Lepiej zrobić odrębny czytelny taki znak firmowy i dołączać go w odpowiednich miejscach
Reasumując, zrób wizytówkę tak, aby każdy po spojrzeniu na nią wiedział o co Ci chodzi. Mniemam też po opisie, że chcesz z tym ruszyć na ciut większą skalę ( Polska ? ) W takim wypadku zlecenie kilku profesjonalnym firmom projektu loga nie powinni wyrwać Ci dziury w budżecie zaplanowanym do otwarcia firmy.
Byś może masz ciekawy pomysł na biznes, nie zmarnuj go na nic nikomu nie mówiące rzeczy w swej zapłaconej powierzchni reklamowej. Daj się poznać innym ze swej najlepszej strony czyli z formy pomysłu a masz na to tylko kilka cm kwadratowych i kilka sekund uwagi obcego oka.
Pozdrawiam Piotr
Napisano 06 wrzesień 2016 - 09:57

Napisano 06 wrzesień 2016 - 10:23
Przeczytaj jeszcze raz, powoli, to, co podpowiada Ci Szabir. Prosty przykład: ja. Otóż jeśli nawet moja percepcja wpisze się w Twoje założenia, to widząc sztruks i napis, który odczytuję "Na narty", myślę o.......... o biurze turystycznym! Akurat ja tak mam. Myślisz, że jestem jedyny?........
Cogito ergo ski
Napisano 06 wrzesień 2016 - 18:01
Napisano 06 wrzesień 2016 - 19:57

Napisano 06 wrzesień 2016 - 21:01
Prosty przykład: ja. Otóż jeśli nawet moja percepcja wpisze się w Twoje założenia, to widząc sztruks i napis, który odczytuję "Na narty", myślę o.......... o biurze turystycznym! Akurat ja tak mam. Myślisz, że jestem jedyny?........
Nio nie jesteś....mam podobnie.
Napisano 07 wrzesień 2016 - 05:22

Napisano 07 wrzesień 2016 - 06:56
Przeczytaj jeszcze raz, powoli, to, co podpowiada Ci Szabir. Prosty przykład: ja. Otóż jeśli nawet moja percepcja wpisze się w Twoje założenia, to widząc sztruks i napis, który odczytuję "Na narty", myślę o.......... o biurze turystycznym! Akurat ja tak mam. Myślisz, że jestem jedyny?........
tak czytam i czytam ten watek i za kazdym razem jak patrze na logo widze ...... zaglowke!! - ale ja chlop z mazur jestem
HSK
don´t be afraid to fail, be afraid not to try!