Skocz do zawartości



Zdjęcie
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#41 kordirko

kordirko

    Użytkownik

  • PipPip
  • 230 postów
  • Na forum od: 01.2009
79
  • Umiejętności: 4
  • Śląsk

Napisano 22 grudzień 2012 - 13:26

Szkoda, że kolega się do mnie nie odezwał, ....

Dziękuję za info .... myślę że dobrze by było wkleić taka krótką instrukcję na stronie sklepu przy tych prawidłach, paru osobom takim jak ja oszczędziło by to trochę czasu.
Tak trochę off-topic, ale w nawiązaniu do mojego przypadku złego zastosowania prawideł
- ostatnio wczytuję się w książkę "The design of everyday things" D.Norman (inny tytuł: Design for Usability: The psychology of Everday Tools"), polecam super lektura :)
jest w skrócie o tym, jak ludzie uczą się metodą prób i błędów, i o tym jak projektować zwykłe proste rzeczy (takie jak młotek, albo choćby prawidło narciarskie czy stronę w sklepie internetowym)
żeby pomóc ludziom uniknąć robienia głupich błędów i wynikającej z tego straty czasu frustracji.
Wesołych Świąt, szerokich stoków i metra śniegu pod ślizgami :)
  • kaja45 podziękował za tę wiadomość

#42 kaja45

kaja45

    Użytkownik

  • PipPipPip
  • 583 postów
  • Na forum od: 10.2006
251
  • Umiejętności: 1
  • Tychy

Napisano 22 grudzień 2012 - 13:48

Dziękuję za info .... myślę że dobrze by było wkleić taka krótką instrukcję na stronie sklepu przy tych prawidłach, paru osobom takim jak ja oszczędziło by to trochę czasu.
Tak trochę off-topic, ale w nawiązaniu do mojego przypadku złego zastosowania prawideł
- ostatnio wczytuję się w książkę "The design of everyday things" D.Norman (inny tytuł: Design for Usability: The psychology of Everday Tools"), polecam super lektura :)
jest w skrócie o tym, jak ludzie uczą się metodą prób i błędów, i o tym jak projektować zwykłe proste rzeczy (takie jak młotek, albo choćby prawidło narciarskie czy stronę w sklepie internetowym)
żeby pomóc ludziom uniknąć robienia głupich błędów i wynikającej z tego straty czasu frustracji.
Wesołych Świąt, szerokich stoków i metra śniegu pod ślizgami :)


Dziękuję za cenną uwagę, generalnie wiele rzeczy już poprawiłem, ale wiele jest jeszcze do poprawienia, od lutego będę miał mnóstwo czasu więc poświęcę go na opracowaniu instrukcji, zdjęcia real foto, filmy instruktażowe i pokazowe, także zapraszam.

Jacek Antonik

www.remsport.pl


#43 kaja45

kaja45

    Użytkownik

  • PipPipPip
  • 583 postów
  • Na forum od: 10.2006
251
  • Umiejętności: 1
  • Tychy

Napisano 22 grudzień 2012 - 13:53

Przy drobnym pilniku pewnie bez róznicy - ale i tak efekt bedzie zależał od wprawy 'szlifierza'. Mnie udało sie zrobić kilka razy zadzior (za dużo powiedziane - raczej wyczuwalną nierówność) - wiec unikam ciągnięcia kątownika na raty... ale jak ktos ma wprawę bo robi kikanaście par dziennie to pewnie może z zamknietymi oczami...

Pozdrawiam (przed) światecznie
Michał

Tak masz rację Michale, efekt jest zależny od wprawy szlifierza jak go nazwałeś, generalnie dla mniej doświadczonych metoda flamastrowa jest bardzo skuteczna w rozpoznawaniu efektu ostrzenia i taką też polecam.
  • mig12345 podziękował za tę wiadomość

Jacek Antonik

www.remsport.pl


#44 piotrek96

piotrek96

    Nowy użytkownik

  • PipPip
  • 248 postów
  • Na forum od: 04.2013
80
  • Umiejętności: 6
  • Kraków

Napisano 24 czerwiec 2013 - 16:13

Mam pytanie odnośnie tego prawidła - nigdzie nie ma wyraźnie napisane, że mam go ustawić pod kątem 45 stopni - jak duże ma to znaczenie?

#45 Lukaszo86

Lukaszo86

    prowinter_kraków

  • PipPipPipPip
  • 1120 postów
  • Na forum od: 05.2010
359
  • Umiejętności: 8
  • Kraków

Napisano 25 czerwiec 2013 - 10:25

Mam pytanie odnośnie tego prawidła - nigdzie nie ma wyraźnie napisane, że mam go ustawić pod kątem 45 stopni - jak duże ma to znaczenie?


bo nie ma przymusu ustawiać tego prawidełka pod kątem 45 st. ważne jest aby prawidło było równo przyłożone do ślizgu i krawędzi tak byś nie szurał pilnikiem po zoli tylko po krawędzi. pilniki diamentowe (wszystkich marek) są kierunkowo neutralne, natomiast chromowane są kierunkowe (po bokach mają strzałeczki) i dlatego dla większej efektywności ostrzenia boków i spodów dobrze jest ustawić prawidło pod kątem. poniżej załączam zdjęcie pilnika chromowane - zwróć uwagę na ułożenie zębatek w pilniku ;-)

p.s. jeśli zdjęcie jest mało wyraźne to mogę Ci je przesłać na mail.
pozdrawiam.

ergo_race_pilnik80mm.jpg

Załączone miniatury

  • 150_WC.jpg

Użytkownik prowinter_kraków edytował ten post 25 czerwiec 2013 - 10:27

moje posty mogą zawierać lokowanie produktu :)

sklepnarciarski.info
skiman.pl


#46 piotrek96

piotrek96

    Nowy użytkownik

  • PipPip
  • 248 postów
  • Na forum od: 04.2013
80
  • Umiejętności: 6
  • Kraków

Napisano 25 czerwiec 2013 - 10:57

no tak, ale jeśli ustawimy prawidło np. po kątem 60 stopni i 30 stopni do krawędzi, to będziemy ostrzyć na nieco inne kąty.

#47 Lukaszo86

Lukaszo86

    prowinter_kraków

  • PipPipPipPip
  • 1120 postów
  • Na forum od: 05.2010
359
  • Umiejętności: 8
  • Kraków

Napisano 25 czerwiec 2013 - 11:15

no tak, ale jeśli ustawimy prawidło np. po kątem 60 stopni i 30 stopni do krawędzi, to będziemy ostrzyć na nieco inne kąty.


ale wkładając pilnik do prawidła ustawiasz go na jeden kąt (taki jaki w nim jest), a patrząc z góry na nartę, jeśli pilnik jest pod kątem 45 st. czy 60 st. przy pilniku diamentowym nie ma to większego znaczenia, kąt ostrzenia będzie taki sam (tak samo przy pilnikach chromowanych). jedyną różnicą w przypadku pilników chromowanych będzie efektywność ostrzenia (ustawienie ząbków pilnika względem krawędzi).

moje posty mogą zawierać lokowanie produktu :)

sklepnarciarski.info
skiman.pl


#48 SkiBoardTuning

SkiBoardTuning

    Nowy użytkownik

  • 9 postów
  • Na forum od: 09.2012
0
  • Umiejętności: 8
  • Warszawa

Napisano 06 wrzesień 2013 - 15:55

Widzę nie wyjaśnioną sprawę, może podpowiem. Zacznę od smarowania.
Po aplikacji smaru, cyklinuje i zawsze polerujemy kilkoma szczątkami. Dlaczego polerować? Otóż sprawa prosta nie jeździmy na smarze :-) zolę nawilżamy dogłębnie po to aby było przyśpieszenie w ześlizgu dobrze przygotowana narta daję nam dodatkową prędkość... Dlaczego polerujemy od dziobu do piętek, polerujemy i wszystkie czynności robimy w kierunku jazdy tak jest właśnie ułożony włos w ślizgu bardzo dobrze to widać jak weźmiemy papier ścierny i przeprowadzimy po narcie od piętek do dziobów, to pójawi się włos i wtedy taką nartę trzeba dać na maszynę, teraz jak podnieśli się włos i niech tam jeszcze smar dostanie się to narta nie jest do odratowania nawet na maszynie. Właśnie większość ludzi nie wie o tym włosie, i serwisuje swoje narty jak popadnie a później dziwią się dlaczego nie jadą? Bo cyklinują, polerują, ostrzą wszystko w innym kierunku i zamiast przyśpieszać zwalniają i psują swoje nartki. Jeśli chodzi o ostrzenie to jest podobnie od dIobów do piętek, ale z drugiej strony nie ma znaczenia w jaką stronę ostrzymy stal. Może zauwarzyliście że po ostrzeniu macie jakieś małe zadziorna na krawędzi. Te właśnie zadziory szybciej tępią krawędź a dają wrażenie ostrej. Jeśli ktoś ma już wyćwiczone ruchy, to nie ma problemu natomiast jeśli ktoś zaczyna, to proponuje uczyć się prawidłowo, no i na marginesie zabezpieczajcie ślizgi taśmą papierową...
Profesjonalny warsztat ręcznego serwisowania nart/snowboardów oraz modyfikacji butów.
www.SkiandBoardTuning.pl, www.ExtremeCamps.pl, www.AimBike.pl, www.IgorSudnik.pl

#49 piotrek96

piotrek96

    Nowy użytkownik

  • PipPip
  • 248 postów
  • Na forum od: 04.2013
80
  • Umiejętności: 6
  • Kraków

Napisano 07 wrzesień 2013 - 12:31

no i na marginesie zabezpieczajcie ślizgi taśmą papierową...

Chyba, że ostrzymy kątownikiem łożyskowanym, to niekoniecznie trzeba :)

#50 Lukaszo86

Lukaszo86

    prowinter_kraków

  • PipPipPipPip
  • 1120 postów
  • Na forum od: 05.2010
359
  • Umiejętności: 8
  • Kraków

Napisano 07 wrzesień 2013 - 13:49

Jeśli chodzi o ostrzenie to jest podobnie od dIobów do piętek, ale z drugiej strony nie ma znaczenia w jaką stronę ostrzymy stal. Może zauwarzyliście że po ostrzeniu macie jakieś małe zadziorna na krawędzi. Te właśnie zadziory szybciej tępią krawędź a dają wrażenie ostrej. Jeśli ktoś ma już wyćwiczone ruchy, to nie ma problemu natomiast jeśli ktoś zaczyna, to proponuje uczyć się prawidłowo, no i na marginesie zabezpieczajcie ślizgi taśmą papierową...


SkiBoardTuning, po ostrzeniu ręcznym (ale też i maszynowym) zawsze powinno się wziąć jeszcze gumę szlifierską i przejechać po krawędzi aby te zadziory wyrównać.
Co do łożysk w ostrzałce to piotrek96 masz po części rację, bo kółeczka redukują tarcie między ostrzałką a ślizgiem. Jednak warto zwrócić uwagę, że przy ostrzeniu krawędzi bocznej nie powinniśmy się skupiać na sile docisku ostrzałki do ślizgu tylko na tym aby równo po nim szła i co najważniejsze jednostajnie przylegała pilnikiem do krawędzi.
Jeśli mamy świeżo nałożoną strukturę na ślizgu i ostrzymy boki bez zabezpieczenia ślizgu to degradacja struktury na ślizgu jest znikoma (ale jest), jeśli odpowiednio lekko będziemy dociskali ostrzałkę do zoli.
Jeszcze jedno SkiBoardTuning. Zwracając uwagę na kierunek ostrzenia. Dobrze zauważyłeś, że stal można ostrzyć w każdym kierunku. Czy od dzioba do piętek czy odwrotnie - nie ma to większego znaczenia - ważne aby robić to konsekwentnie - w sensie, żeby nie robić w sposób taki: raz machnę pilnikiem z dziobu do piętki a drugi od piętki do dziobu, bo to faktycznie może zbyt szybko zużyć a co gorsze uszkodzić krawędź.

pozdrawiam.

moje posty mogą zawierać lokowanie produktu :)

sklepnarciarski.info
skiman.pl


#51 kaja45

kaja45

    Użytkownik

  • PipPipPip
  • 583 postów
  • Na forum od: 10.2006
251
  • Umiejętności: 1
  • Tychy

Napisano 13 wrzesień 2013 - 13:35

Widzę nie wyjaśnioną sprawę, może podpowiem. Zacznę od smarowania.
Po aplikacji smaru, cyklinuje i zawsze polerujemy kilkoma szczątkami. Dlaczego polerować? Otóż sprawa prosta nie jeździmy na smarze :-) zolę nawilżamy dogłębnie po to aby było przyśpieszenie w ześlizgu dobrze przygotowana narta daję nam dodatkową prędkość... Dlaczego polerujemy od dziobu do piętek, polerujemy i wszystkie czynności robimy w kierunku jazdy tak jest właśnie ułożony włos w ślizgu bardzo dobrze to widać jak weźmiemy papier ścierny i przeprowadzimy po narcie od piętek do dziobów, to pójawi się włos i wtedy taką nartę trzeba dać na maszynę, teraz jak podnieśli się włos i niech tam jeszcze smar dostanie się to narta nie jest do odratowania nawet na maszynie. Właśnie większość ludzi nie wie o tym włosie, i serwisuje swoje narty jak popadnie a później dziwią się dlaczego nie jadą? Bo cyklinują, polerują, ostrzą wszystko w innym kierunku i zamiast przyśpieszać zwalniają i psują swoje nartki. Jeśli chodzi o ostrzenie to jest podobnie od dIobów do piętek, ale z drugiej strony nie ma znaczenia w jaką stronę ostrzymy stal. Może zauwarzyliście że po ostrzeniu macie jakieś małe zadziorna na krawędzi. Te właśnie zadziory szybciej tępią krawędź a dają wrażenie ostrej. Jeśli ktoś ma już wyćwiczone ruchy, to nie ma problemu natomiast jeśli ktoś zaczyna, to proponuje uczyć się prawidłowo, no i na marginesie zabezpieczajcie ślizgi taśmą papierową...


Jak jesteś jednoręczny (lewa ręka czy prawa dominująca) to ciężko Ci będzie ostrzyć krawędź od dziobu do piętki, jedną krawędź da radę, drugą tą samą ręką niestety nie da, jak już powiedział prowinter dla stali kierunkowość nie ma znaczenia, a co do zadziorów na krawędzi jest to najnormalniejszy "drut", który można jak napisał prowinter ściągnąć gumą, ale lepszym sposobem jest wygładzenie krawędzi pilnikiem diamentowym. :D
  • pyton podziękował za tę wiadomość

Jacek Antonik

www.remsport.pl


#52 Lukaszo86

Lukaszo86

    prowinter_kraków

  • PipPipPipPip
  • 1120 postów
  • Na forum od: 05.2010
359
  • Umiejętności: 8
  • Kraków

Napisano 23 wrzesień 2013 - 12:30

ale lepszym sposobem jest wygładzenie krawędzi pilnikiem diamentowym. :D


jeszcze dodam, żeby pilnik diamentowy miał wysoką gradację czyli np. p1500, bo p100 lub p200 jak i p400 i p600 służą do ostrzenia a nie wykańczania krawędzi ;-)

moje posty mogą zawierać lokowanie produktu :)

sklepnarciarski.info
skiman.pl


#53 Alojz

Alojz

    Użytkownik

  • Pip
  • 94 postów
  • Na forum od: 08.2008
45
  • Umiejętności: 4
  • Górny Śląsk ok Żor

Napisano 27 wrzesień 2013 - 10:50

Myślę że wszelkie wątpliwości rozwieje te o to szkolenie:
http://www.skiforum....3966#post523966
dodam tylko że na nim będziemy i Jacek - Kaja45 i ja do Waszej dyspozycji.
http://www.skimania.com.pl/post7863.html#p7863

#54 Lukaszo86

Lukaszo86

    prowinter_kraków

  • PipPipPipPip
  • 1120 postów
  • Na forum od: 05.2010
359
  • Umiejętności: 8
  • Kraków

Napisano 27 wrzesień 2013 - 12:03

Wątpliwości już rozwiane. W tym temacie ja i Kaja45 się zgadzamy ;-)

pozdrawiam.

moje posty mogą zawierać lokowanie produktu :)

sklepnarciarski.info
skiman.pl


#55 Spiochu

Spiochu

    FreeRiders

  • PipPipPipPipPip
  • 2784 postów
  • Na forum od: 05.2006
1866
  • Umiejętności: 7
  • Śląsk

Napisano 27 wrzesień 2013 - 14:01

jeszcze dodam, żeby pilnik diamentowy miał wysoką gradację czyli np. p1500, bo p100 lub p200 jak i p400 i p600 służą do ostrzenia a nie wykańczania krawędzi ;-)


Czyli co, jak mam pilniki 200, 400 i 600 to jeszcze za mało do wykończenia krawędzi? No bez jaj.
  • pyton podziękował za tę wiadomość

Zawody Skiforum: 2012 GS - 2 miejsce, 2013 SL - 1 miejsce :D

Moja jazda:

http://www.dailymoti...m/video/x3nh7il


#56 Lukaszo86

Lukaszo86

    prowinter_kraków

  • PipPipPipPip
  • 1120 postów
  • Na forum od: 05.2010
359
  • Umiejętności: 8
  • Kraków

Napisano 27 wrzesień 2013 - 14:08

Czyli co, jak mam pilniki 200, 400 i 600 to jeszcze za mało do wykończenia krawędzi? No bez jaj.


hehe. źle napisałem :P p600 jest grubszy od p1500 i bardziej agresywny wobec krawędzi, ale wystarczy :D
ja jak używam diamentów to w takiej chronologii: p200 i p400, chyba że jadę na jakieś zawody to dodatkowo kończę p600. p1500 jest już bardzo bardzo na wykończenie zawodów typu WC albo PŚ.

moje posty mogą zawierać lokowanie produktu :)

sklepnarciarski.info
skiman.pl


#57 pyton

pyton

    Użytkownik

  • PipPipPip
  • 433 postów
  • Na forum od: 09.2006
56
  • Umiejętności: 9
  • Warszawa

Napisano 18 październik 2013 - 04:50

Jak jesteś jednoręczny (lewa ręka czy prawa dominująca) to ciężko Ci będzie ostrzyć krawędź od dziobu do piętki, jedną krawędź da radę, drugą tą samą ręką niestety nie da, jak już powiedział prowinter dla stali kierunkowość nie ma znaczenia, a co do zadziorów na krawędzi jest to najnormalniejszy "drut", który można jak napisał prowinter ściągnąć gumą, ale lepszym sposobem jest wygładzenie krawędzi pilnikiem diamentowym. :D

Gumy używa się przygotowując narty dla narciarzy, którzy nie radzą sobie gdy krawędź jest idealnie naostrzona (zbyt agresywna do umiejętności narciarza lub rodzaju śniegu).

 

Jeśli chce się uzyskać naprawdę idealnie naostrzoną krawędź (tzw efekt lustra) w ostatniej fazie ostrzenia używa się WYŁĄCZNIE pilników diamentowych.


[COLOR="blue"]WWW.AICONSPORT.COM[/COLOR]
Jesteś instruktorem narciarstwa lub snowboardu zaloguj się w STREFIE PROFESJONALITY


#58 Lukaszo86

Lukaszo86

    prowinter_kraków

  • PipPipPipPip
  • 1120 postów
  • Na forum od: 05.2010
359
  • Umiejętności: 8
  • Kraków

Napisano 21 październik 2013 - 09:24

Gumy używa się przygotowując narty dla narciarzy, którzy nie radzą sobie gdy krawędź jest idealnie naostrzona (zbyt agresywna do umiejętności narciarza lub rodzaju śniegu).

 

Jeśli chce się uzyskać naprawdę idealnie naostrzoną krawędź (tzw efekt lustra) w ostatniej fazie ostrzenia używa się WYŁĄCZNIE pilników diamentowych.

 

Ale to jest przygotowanie dla zawodów typu WC co napisałeś z pilnikami, choć oczywiście nie widzę takich przeciwwskazań (? nie podkreśliło mi tego słowa) żeby w życiu codziennym stosować pilniki diamentowe. Ale dla narciarza, który jeździ na poziomie początkującym to ja bym osobiście podtępiał piętki i dzioby. Im mniej zaawansowany "skiman" tym dłuższe przytępienie, ale bez przesady. Poza tym jeszcze mamy z kątami krawędzi do popisu.

 

pozdrawiam.


moje posty mogą zawierać lokowanie produktu :)

sklepnarciarski.info
skiman.pl


#59 pyton

pyton

    Użytkownik

  • PipPipPip
  • 433 postów
  • Na forum od: 09.2006
56
  • Umiejętności: 9
  • Warszawa

Napisano 27 październik 2013 - 06:39

Ale to jest przygotowanie dla zawodów typu WC co napisałeś z pilnikami, choć oczywiście nie widzę takich przeciwwskazań (? nie podkreśliło mi tego słowa) żeby w życiu codziennym stosować pilniki diamentowe. Ale dla narciarza, który jeździ na poziomie początkującym to ja bym osobiście podtępiał piętki i dzioby. Im mniej zaawansowany "skiman" tym dłuższe przytępienie, ale bez przesady. Poza tym jeszcze mamy z kątami krawędzi do popisu.

 

pozdrawiam.

 

Używanie gumy gdy jest się szczęśliwym posiadaczem nart taliowanych jest moim zdaniem nieporozumieniem. Gumy używało się kiedyś aby łatwiej można było nartę "puścić" w ześlizg.

 

Teraz jeśli narciarz jest mnie wprawny i jeszcze niepewnie stoi na krawędzi to powinno się zwiększyć kąt podcięcia krawędzi dolnej. Narta stanie się mniej agresywna ale cały czas będzie trzymać całą długością krawędzi. A o to obecnie chodzi.


[COLOR="blue"]WWW.AICONSPORT.COM[/COLOR]
Jesteś instruktorem narciarstwa lub snowboardu zaloguj się w STREFIE PROFESJONALITY


#60 Lukaszo86

Lukaszo86

    prowinter_kraków

  • PipPipPipPip
  • 1120 postów
  • Na forum od: 05.2010
359
  • Umiejętności: 8
  • Kraków

Napisano 28 październik 2013 - 11:29

Używanie gumy gdy jest się szczęśliwym posiadaczem nart taliowanych jest moim zdaniem nieporozumieniem. Gumy używało się kiedyś aby łatwiej można było nartę "puścić" w ześlizg.

 

Ale twarda guma podobnie zdejmie warstwę drutu z krawędzi narty (lub deski). Obecne na rynku pilniki diamentowe cechują się większą ścieralnością przez co drobny pilnik jest faktycznie polecany jako następca gumy, ale ja pozostaję otwarty na jedno i drugie rozwiązanie.

 

 

Teraz jeśli narciarz jest mnie wprawny i jeszcze niepewnie stoi na krawędzi to powinno się zwiększyć kąt podcięcia krawędzi dolnej. Narta stanie się mniej agresywna ale cały czas będzie trzymać całą długością krawędzi. A o to obecnie chodzi.

 

Dokładnie tak. Mniej wprawny, początkujący, początki jazdy na krawędziach skrętem równoległym. Między 1 a 1,5 st. (w zależności już od poziomu umiejętności)


moje posty mogą zawierać lokowanie produktu :)

sklepnarciarski.info
skiman.pl




Podobne tematy Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych