Napisano 04 luty 2007 - 16:21
Napisano 04 luty 2007 - 16:56
Napisano 04 luty 2007 - 17:25
Napisano 05 luty 2007 - 08:03
najpierw dałem się podstępnie zwieść i popełniłem pierwszy błąd, jaki robi narciarz, który jest tam pierwszy raz. Poszedłem kupić bilet w najbliższej kasie i stanąłem w kolejce do najbliższego wyciągu. Na szczęście bileciara wykazała się przytomnością umysłu i zaproponowała zamiast całodziennego biletu, kupić jedną jazdę. W Ramzovej są dwie niezależne firmy, a bilety nie są wymienne między wyciągami (przynajmniej tymi, na dole). Później podziękowałem pani z bileciarni, bo stok okazałbyć się idealny... ale do stawiania 1-szych kroków. No dobra - w jednej kolejce odstałem paręnaście minut na darmo, czas zmierzyć z następną

no dobra, kruczki Ramzovej poznane, można zacząć śmigać.
Przygotowanie stoku - wg mnie dobre, na głównych trasach żadnych przetarć, czy kamieni, stok równy, wyratrakowany - idealny do curvingowania (którego jeszcze umiem :mad: ). Kilka łat zmrożonej tafli na górnym odcinku.
Przy okazji - jeśli nie lubicie chaotocznych kolejek, gdzie liczy się: kto jest bardziej bezczelny, to darujcie sobie dolny wyciąg i siedźcie tylko na samej górze. Specyfika górnego wyciągu (podwójny orczyk) i konfiguracja trasy wymaga, aby narciarze byli doświadczeni - a narciarz doświadczony, oznacza narciarz rozsądny - dzięki temu kolejka do orczyka jest bardzo przyjemna, nikt się nie wpycha.
pogoda - wyśmienita, wszędzie wokół +5stC, a w samej Ramzovej 0,0stC

Napisano 05 luty 2007 - 10:20
1." ... są dwa wyciągi na samą górę - jeden krzesełkowy i mała kolejka, drugi orczykowy z dużą kolejką... "
Odp. Na Ramzovej do tej pory jest JEDEN sposób dostania się na Cerniavę, lub dalej - na Seraka t.j. za pośrednictwem 2-os. kanapy (od nowego sezonu zastąpi ją nareszcie (!!!) 4-os. kanapa, a ta dwójka pójdzie na obsługe Cerniavy.
Chyba, że ktoś jest albo hardcorowcem i WCHODZI jak biegacze na szczyt, lub wynajmuje jeden z wielu skuterów śnieżnych, które go wwiozą gdziekowiek (nawet na piwo do schroniska na szczycie ;-))
2. " ... Orczyk pięknie wynosi narciarzy na szczyt, natomiast krzesełko jedzie ZA szczyt ... "
Uppss - hyle czoła przed poprzednikiem, który z Robby-ego (talerzyka) robi narzędzie umożliwiające osiągnięcie szczytu ;-P
Orczyk ten osiąga jedynie linię lasu na wysokości 2-os. kanapy R-3 Neubauera
3. "... na głównych trasach żadnych przetarć, czy kamieni ... "
Bolączką Ramzovej, co jest często nie do zniesienia przy dłuższych pobytach jest to, ża jest tam faktycznie TYLKO JEDNA trasa zjazdowa w dół pod wyciągiem (z małymi wariantami t.j. króciutkimi rękawami w lewo i prawo od trasy pod wyciągiem - ale to dalej MAŁO)
4. " ... Przy okazji - jeśli nie lubicie chaotocznych kolejek, gdzie liczy się: kto jest bardziej bezczelny, to darujcie sobie dolny wyciąg i siedźcie tylko na samej górze ..."
Kolega nie wie, że powyżej orczyka jest krzesło wiodące przez szczyt Mracnej na sam Serak, z którego to co niektórzy narciarze z dobrze przygotowanymi nartami potrafią zjechać na sam dół bez potrzeby podpierania się kijami.
(Piękne 3 km zjadu ;-PPP)
5. Co do pogody to zgoda ;-)
PS
Na przeszłość - więcej pokory zanim zabierzesz się za opisywanie swoich przygód przed klawiaturą
pzdr .;-)
Napisano 05 luty 2007 - 10:58
jedynie na co mogę odpowiedzieć to:
2. " ... Orczyk pięknie wynosi narciarzy na szczyt, natomiast krzesełko jedzie ZA szczyt ... "
Uppss - hyle czoła przed poprzednikiem, który z Robby-ego (talerzyka) robi narzędzie umożliwiające osiągnięcie szczytu ;-P
Orczyk ten osiąga jedynie linię lasu na wysokości 2-os. kanapy R-3 Neubauera"
faktycznie, niefortunnie użyłem słowa 'szczyt'. W skrócie: orczyk wywozi narciarza na początek trasy i można od razu śmigać, krzesełko wiezie narciarza daleko poza początek trasy i żeby zacząć zjeżdżać, trzeba pokonać 3 wzniesienia.

Napisano 05 luty 2007 - 11:59
3. "... na głównych trasach żadnych przetarć, czy kamieni ... "
Bolączką Ramzovej, co jest często nie do zniesienia przy dłuższych pobytach jest to, ża jest tam faktycznie TYLKO JEDNA trasa zjazdowa w dół pod wyciągiem (z małymi wariantami t.j. króciutkimi rękawami w lewo i prawo od trasy pod wyciągiem - ale to dalej MAŁO)
A przejazd przez lasek z Cerniavy trasa dla biegaczy? pusciutka i jak zapomnisz skrecic to wyjezdzasz kolo wiatrakow :-D
Napisano 06 luty 2007 - 01:15
Napisano 09 luty 2007 - 11:14
Napisano 09 luty 2007 - 18:10

[/FONT][/COLOR][/COLOR]
Napisano 09 luty 2007 - 19:39
Jutro wybierał się do Ramzovej- zdam raport jak wróce
No to do zobaczenia :-) na stoku :-P
Napisano 09 luty 2007 - 22:59
No to do zobaczenia :-) na stoku :-P
No niestety się nie zobaczymy, jadę za 2tyg. w związku z tym, że oboje jesteśmy ze szwagrem przeziębieni wolimy się wykurować... no szkoda trochę, ale lepiej się mocniej nie zaprawiać...

[/FONT][/COLOR][/COLOR]
Napisano 10 luty 2007 - 21:12
oczywiscie, kolejki do kanapy od 10 do 14. potem, na szczescie, chumry zeszly na dol i zakryly gorna stacje kanapy i sie polacy wystraszyli ;-).
Na gorynych wyciagach czekalo sie od 14 max 2-5 minut, najczesciej podjezdzales i wjezdzales od razu. WIdocznosc momentami spadala do 50 metrow, ale gogole zolte daja rade ;-).
Najwiekszy minus - konczy sie snieg :-(

na plus - chodza juz wszystkie wyciagi, lacznie z Moby. trasy czarne (3 i 5 na holidayinfo.cz) stalyu sie naprawde czarne z powodu przetarc, ale jesli to sa czarne.. lol...
snieg z rana zamrozona zarabiscie, az puch leci spod krawedzi, ale kolo 11-12 zaczal sie lepic (6 stopni bylo) do nart, kolo 14, jak chmury zeszly, znow sie sypki zrobil (fajnie!) i lodowiska tez byly.
Zastanawiam sie, co tam bedzie jutro/za tydzien..
Napisano 10 luty 2007 - 22:25
a dlaczego robią w konia ludzi na wyciągu
kupujesz karnet a to tylko na te krzesełaka
Napisano 11 luty 2007 - 15:58
masakra tylko z tym co preferuje polska młodzież i świetnie przeszkolona czeska - czyli wcisk na chama do kolejki
Napisano 11 luty 2007 - 18:30
Na Ramzowej są dwie takowe, jedna mieści się vis a vis stacji kolejowej, druga - większa jest obok dolnej stacji kanapki na Czerniawę. Czynne są, jak mi się wydaje (tak coś pamiętam, choć sam nie wypożyczam) od 8.30 do 17.00
Na miejscu rzucaj hasło : "pujcovna lyzi" to Cię jacyś dobrzy ludzie pokierują ...
pzdr.:-)
ps
Chyba musisz też mieć paszport na zastaw (dowód może nie wystarczyć)
A gdzie jest ta wypozyczalnia kolo stacji? czytaj - gdzie jest stacja? przy zalozeniu, ze jestem juz przy stoku, np. przy tym dolnym parkingu? bo na tej wypozyczalni z dala od stoku ceny sa sporo nizsze..
wypozyczalnia przy stoku do 16;30 pracuje
Napisano 11 luty 2007 - 21:56
Oczywiście tłok na dole - stanie w kolejce od 20 do 30 min. - więc wjechałem na górę i tylko tam zjeżdżałem (orczyk - 1km ) - na czarnych nie jeździłem, bo było pół śniegu a pół ziemi - na górze małe kolejki -pod koniec duże zrobiły się muldy i chwycił mróz i było trochę ślisko. (oczywiście była mgła - raz tylko było z 10 minut kiedy to widoczność się poprawiła)
Napisano 11 luty 2007 - 23:09

Napisano 12 luty 2007 - 10:40
najprosciej wytlumaczyc dojscie/ dojazd do tej drugiej tak : wyjezdzasz z parkingow Bonery lub R3 do glownej drogi. W prawo masz kierunek Jesenik, w lewo - kierunek Ostruzna/ Branna.
Ty kierujesz sie na WPROST wyjazdu. Tam po 20 m widac cos takiego jak kiosk, lub maly domek kempingowy. To jest wlasnie ta druga wypozyczalnia. Ceny bardziej ludzkie, a i mozna sie tez / podobno/ dogadac poza cennikowo ;-).
Zaraz za tą wypożyczlanią są tory kolejowe, a za nimi stacja kolejowa Ramzova, ktora umozliwia bezposrednią podroz "masochistom" z Opola na stok w ciągu 4 godzin ... !!!
- deINO podziękował za tę wiadomość