Ski&Sun Świeradów Zdrój
Napisano 23 styczeń 2012 - 21:40
W piątek na nocnej było idealnie(pusto i twardo).W sobotę za dnia gęsto,wietrznie i śnieżnie.A w niedzielę woleliśmy zwiedzić zamek Czocha:D.
Na miejscu mówią,że jest coraz bliżej do nowej,drugiej trasy.Niestety na nową kanapę na zboczu w stronę Świeradowca w najbliższej przyszłości nie ma szans.
pozdrawiam
Napisano 23 styczeń 2012 - 22:16
Napisano 24 styczeń 2012 - 17:12
Napisano 24 styczeń 2012 - 17:31
Napisano 24 styczeń 2012 - 22:21
To oczywiście b.odległa przyszłość , najpierw trasa "niebieska" dla wszystkich.
Wracając do tematu , rozmawiałem ze znajomym. Warunki dobre , zapraszają do Świeradowa :-)
Pozdrawiam - arturoarturo

Użytkownik -r2d2. edytował ten post 24 styczeń 2012 - 22:24
W Górach jest wszystko co Kocham
Napisano 24 styczeń 2012 - 22:32
Napisano 25 styczeń 2012 - 01:16
I ja cię pozdrawiam serdecznie. Pytałem się o ciebie ,twojego znajomego z pracy na gondoli i potwierdził,że Norge....Dokładnie , za wąsko. Wyciąg na szczyt góry z wypłaszczenia ... :-) Alternatywa dla lepiej jeżdżących i start ośrodka o 2tyg. wcześniej każdego roku ...
To oczywiście b.odległa przyszłość , najpierw trasa "niebieska" dla wszystkich.
Wracając do tematu , rozmawiałem ze znajomym. Warunki dobre , zapraszają do Świeradowa :-)
Pozdrawiam - arturoarturo
Wychodząc z Biedronki w Świeradowie Zdroju z zapasem wina ,spojrzałem na główny deptak i pomyślałem jak mogłoby tu być pięknie,dlatego mocno życzę wam tych nowych tras i wyciągów...
A z karnetami już tak nie narzekam są rodzinne....
pozdrawiam
Napisano 25 styczeń 2012 - 16:50
Taki rodzinny że aż 5zł taniej.I ja cię pozdrawiam serdecznie. Pytałem się o ciebie ,twojego znajomego z pracy na gondoli i potwierdził,że Norge....
Wychodząc z Biedronki w Świeradowie Zdroju z zapasem wina ,spojrzałem na główny deptak i pomyślałem jak mogłoby tu być pięknie,dlatego mocno życzę wam tych nowych tras i wyciągów...
A z karnetami już tak nie narzekam są rodzinne....
pozdrawiam
Użytkownik robert10sz edytował ten post 25 styczeń 2012 - 16:52
Napisano 30 styczeń 2012 - 21:02
- jarod podziękował za tę wiadomość
Napisano 30 styczeń 2012 - 22:45
Napisano 31 styczeń 2012 - 20:50
W Górach jest wszystko co Kocham
Napisano 31 styczeń 2012 - 21:30
Napisano 12 luty 2012 - 09:27
- tycoon podziękował za tę wiadomość
Napisano 12 luty 2012 - 09:35
Co do nowości to zauważyłem jedną, płatne toalety po 2zł
Proszę - niech ktoś powie, że to żart. I to kiepski.
Zdravim :-)
Napisano 12 luty 2012 - 14:35
Proszę - niech ktoś powie, że to żart. I to kiepski.
Zdravim :-)
Niestety, to nie żart. Nie wiem jak w tygodniu, ale w weekend płatne i to z góry

Napisano 13 luty 2012 - 06:11
Napisano 13 luty 2012 - 16:33
grzegorzf
Wczoraj wjeżdżając gondolą patrzyłem na wykarczowany las pod nią, może tam? Niedużym nakładem sił doszła by nowa trasa, las wykarczowany więc problemów z wycinką by nie było, do tego oświetlenie z masztów kolejki plus kilka lamp i mamy nową trasę.
Tylko po drodze trzeba byłoby podejść solidnie pod górę. :confused:
Z górnej stacji nie da się poprowadzić bezpośrednio żadnej sensownej trasy na dół. Taka konfiguracja terenu. Widać to zresztą patrząc na długość gondoli 2100 i przewyższenie 440m. Średnie nachylenie 20% - praktycznie niewystarczające na czerwony stok nawet gdyby miedzy górą a dołem był jednolity spadek a trasę wyznaczono obok wyciągu. Można jedynie poszerzyć odcinek górny i dolny lub zrobić objazdy trawersami dla słabszych narciarzy. Ale środkowego wypłaszczenia nie sposób ominąć. Takie rozwiązanie zmniejszyłoby zagęszczenie na trasie. W tej chwili szacuję, że jest tu może 100 m2 na narciarza - bardzo grubo poniżej normy. Bez budowy nowych wyciągów moim zdaniem nie ma możliwości stworzenia jakiejkolwiek sensownej całości. Obecnie to bardzo prosty biznes - dzięki przepustowej gondolce upchnąć dwukrotnie za dużo ludzi na kiepskiej trasce. Wynik finansowy jest pewnie znakomity. Mam nadzieje, że na tym się to nie skończy...
Ale na razie, moim zdaniem, Świeradów nie zasługuje na określenie "stacja narciarska".
Pozdro
Wiesiek
Użytkownik Wujot edytował ten post 13 luty 2012 - 16:36
Aby było 5 cm śniegu pod nartą, Blogi: fotograficzny i turystyczny
Napisano 13 luty 2012 - 17:03
Dalej w lewo pod schronisko na Stogu i nastepnie w prawo przez las. Wjazd na nartostrade odpowiednio wyzej przed wyplaszczeniem.
Dla poczatkujacych wariant do przyjecia.
Jak ciezko jest lekko zyc Nie ma gazu nie ma skretu
Napisano 13 luty 2012 - 20:10
p.s toaleta płatna 2zł

pozdro
Napisano 15 luty 2012 - 10:18