Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Nalewki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#101 hoginska

hoginska

    Nowy użytkownik

  • 3 postów
  • Na forum od: 12.2017
0

Napisano 08 grudzień 2017 - 09:53

Pewnie pyszne w smaku:)



#102 kordiankw

kordiankw

    Samiec alfa

  • PipPipPipPipPip
  • 2700 postów
  • Na forum od: 10.2011
7598
  • Umiejętności: 7

Napisano 29 czerwiec 2018 - 15:57

Pewnie pyszne w smaku:)

A jakże :). A na chwile obecną taka sytuacja:
Dołączona grafika

Ps. Krzysiek przeprowadziłeś już degustację mojej nalewki?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lubię ludzi ale nie wszystkich. Wiele wybaczam ale nie wszystko. Szybko zapominam, ale nie zawsze. Ci których lubię już o tym wiedzą. Ci, których nie lubię, to zauważą. Dla prawdziwych przyjaciół mogę przejść przez piekło. Wrogom wskażę tam drogę .....

#103 moruniek

moruniek

    Użytkownik

  • PipPipPip
  • 587 postów
  • Na forum od: 03.2016
652
  • Umiejętności: 6
  • Rajszew

Napisano 29 czerwiec 2018 - 17:09

A jakże :). A na chwile obecną taka sytuacja:
f697c44aec45e57cb521358d4d1e5ad6.jpg

Ps. Krzysiek przeprowadziłeś już degustację mojej nalewki?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak, bardzo dziękujemy - zapomniałem napisać. Okazja była podczas drugiego majowego weekendu. Pozdrawiamy z Chorwacji (choć z powodu niepogody zwiedzaliśmy też Bośnię).



#104 kordiankw

kordiankw

    Samiec alfa

  • PipPipPipPipPip
  • 2700 postów
  • Na forum od: 10.2011
7598
  • Umiejętności: 7

Napisano 29 czerwiec 2018 - 17:12

Trochę w Bośni mieszkałem, zjeździłem cała wzdłuż i wszerz. Piękne krajobrazy, szkoda tego pięknego kraju, ślady wojny pewnie widoczne do dziś. Miłego wypoczynku. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lubię ludzi ale nie wszystkich. Wiele wybaczam ale nie wszystko. Szybko zapominam, ale nie zawsze. Ci których lubię już o tym wiedzą. Ci, których nie lubię, to zauważą. Dla prawdziwych przyjaciół mogę przejść przez piekło. Wrogom wskażę tam drogę .....

#105 Lerej

Lerej

    Nowy użytkownik

  • 6 postów
  • Na forum od: 12.2014
0

Napisano 30 lipiec 2018 - 11:43

naleweczka wiśniowa zrobiona. pierwszy raz w tym roku robiłem i kurcze wyszła fantastycznie. a ja zawsze marnowałem wiśnie bo ich przejeść nie mogliśmy... a tu proszę taki pomyśł



#106 mig12345

mig12345

    Stary maruda

  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6164 postów
  • Na forum od: 02.2008
4176
  • Umiejętności: 2
  • Rybnik, Ustroń

Napisano 30 lipiec 2018 - 20:54

naleweczka wiśniowa zrobiona. pierwszy raz w tym roku robiłem i kurcze wyszła fantastycznie. a ja zawsze marnowałem wiśnie bo ich przejeść nie mogliśmy... a tu proszę taki pomyśł

Nalewka z tegorocznych wiśni nie ma prawa wyjść fantastycznie.... Poczekaj min ze 2 lata.....

Co nie znaczy, że nie da sie wypić... :-)



#107 kordiankw

kordiankw

    Samiec alfa

  • PipPipPipPipPip
  • 2700 postów
  • Na forum od: 10.2011
7598
  • Umiejętności: 7

Napisano 10 październik 2018 - 17:53

Kolega obdarował mnie takim dobrem.
Dołączona grafika
Pigwowcowki jeszcze nie robiłem, czy ktoś posiada sprawdzony przepis na nalewkę z pigwowca? W internecie kilka widziałem, ale owoców jest trochę, to i spirytusu trzeba będzie użyć znaczną ilość, więc zależy mi na dobrym efekcie końcowym.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lubię ludzi ale nie wszystkich. Wiele wybaczam ale nie wszystko. Szybko zapominam, ale nie zawsze. Ci których lubię już o tym wiedzą. Ci, których nie lubię, to zauważą. Dla prawdziwych przyjaciół mogę przejść przez piekło. Wrogom wskażę tam drogę .....

#108 robertdr

robertdr

    Użytkownik

  • PipPipPip
  • 526 postów
  • Na forum od: 11.2007
580
  • Umiejętności: 1
  • 3miasto

Napisano 10 październik 2018 - 20:22

Kolega obdarował mnie takim dobrem.
3499f3cd0670bba3d73534941369d65f.jpg
Pigwowcowki jeszcze nie robiłem, czy ktoś posiada sprawdzony przepis na nalewkę z pigwowca? W internecie kilka widziałem, ale owoców jest trochę, to i spirytusu trzeba będzie użyć znaczną ilość, więc zależy mi na dobrym efekcie końcowym.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Przepisów mam kilka :)

wysłałem info na priva co do pigwy i tam wyślę przepisy (ale w weekend, bo "zarobiony jestem")


www.domnaklinku.eu

#109 jotes

jotes

    Nowy użytkownik

  • 18 postów
  • Na forum od: 01.2018
20
  • Umiejętności: 7
  • Tarnów

Napisano 11 październik 2018 - 09:45

Kolega obdarował mnie takim dobrem.
3499f3cd0670bba3d73534941369d65f.jpg
Pigwowcowki jeszcze nie robiłem, czy ktoś posiada sprawdzony przepis na nalewkę z pigwowca? W internecie kilka widziałem, ale owoców jest trochę, to i spirytusu trzeba będzie użyć znaczną ilość, więc zależy mi na dobrym efekcie końcowym.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam

W zasadzie pigwa powinna być zbierana po pierwszych przymrozkach, bo wcześnie zbierana będzie miała goryczkę.Ale trochę więcej cukru plus miód załatwia sprawę. A poza tym nalewka z pigwy w moim indywidualnym rankingu zajmuje czołowe miejsce.  :) 

pozdrawiam



#110 kordiankw

kordiankw

    Samiec alfa

  • PipPipPipPipPip
  • 2700 postów
  • Na forum od: 10.2011
7598
  • Umiejętności: 7

Napisano 11 październik 2018 - 09:52

Witam
W zasadzie pigwa powinna być zbierana po pierwszych przymrozkach, bo wcześnie zbierana będzie miała goryczkę.Ale trochę więcej cukru plus miód załatwia sprawę. A poza tym nalewka z pigwy w moim indywidualnym rankingu zajmuje czołowe miejsce. :)
pozdrawiam

To nie pigwa tylko pigwowiec. W zasadzie same spady, więc już dobrze dojrzały.
Dołączona grafika
Na razie usunąłem gniazda pestek, pokroiłem na drobniej, dodałem cukier i czekam aż się zrobi sok. Pozostałe składniki dodam za 7-10 dni.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lubię ludzi ale nie wszystkich. Wiele wybaczam ale nie wszystko. Szybko zapominam, ale nie zawsze. Ci których lubię już o tym wiedzą. Ci, których nie lubię, to zauważą. Dla prawdziwych przyjaciół mogę przejść przez piekło. Wrogom wskażę tam drogę .....

#111 Pablon

Pablon

    Nowy użytkownik

  • 8 postów
  • Na forum od: 09.2016
0
  • Umiejętności: 5
  • stargard

Napisano 11 październik 2018 - 17:25

Witam jeśli to nie kłopot proszę o przepis na trunek z takich owoców posiadam ich troszkę szkoda by się zmarnowały. :)



#112 kordiankw

kordiankw

    Samiec alfa

  • PipPipPipPipPip
  • 2700 postów
  • Na forum od: 10.2011
7598
  • Umiejętności: 7

Napisano 11 październik 2018 - 17:32

Witam jeśli to nie kłopot proszę o przepis na trunek z takich owoców posiadam ich troszkę szkoda by się zmarnowały. :)

Ja z owocami dostałem przepis jak poniżej, proporcje podał mi kolega w odniesieniu do ilości owoców które użył. Mam jeszcze czas, bo na razie owoce zasypane cukrem, żeby puściły sok i czekam na inne obiecane mi na priv przepisy, jeszcze się nie zdecydowałem wg którego zrobię. A tu przepis kolegi:

Nalewka z pigwowca

Owoc Pigwowca – 2 655 g

cukier – 2,55 kg

spirytus 60% - 2,6 litr (640 ml spirytusu + 360 ml wody = 1 l - 60,80% alk.)

Owoce myjemy, kroimy w ćwiartki , usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w cienkie plasterki, wrzucamy partiami do słoja przesypując cukrem kolejne partie owoców. Słój przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 - 14 dni. Czekamy aż owoce puszczą sok, w tym czasie codziennie wstrząsamy słojem, im dłużej będzie tworzył się syrop - tym bardziej, nalewka będzie aromatyczna. Powstały w ten sposób syrop filtrujemy przez lnianą ściereczkę lub złożoną kilkakrotnie gazę, zlewamy go do osobnego naczynia i dolewamy do niego ok 1 l spirytusu (60%). Pozostałe owoce zalewamy resztą spirytusu (60%). Pozostawiamy na 3 tygodnie, po tym czasie filtrujemy, łączymy oba roztwory i przelewamy do butelek. Nalewkę chowamy na min 3 miesiące gdzieś w zakamarkach domu by dojrzała.

W czasie dojrzewania nalewka samoczynnie się klaruje, na dnie leżakujących butelek osiada osad, choć w piciu on nie przeszkadza i smaku nalewki nie psuje - to jednak nalewanie może czynić ją lekko mętną. Chcąc uzyskać idealnie klarowną nalewkę musimy ją po okresie dojrzewania ponownie przefiltrować. Zaczynamy od przelania do innej butelki przejrzystej części naszej nalewki, robimy to niezwykle ostrożnie by nie zmącić całości, później mętną część wraz z osadem przelewamy przez filtr do kawy lub bibułkę filtracyjną /do filtracji nadaje się również wata bawełniana wciśnięta w lejek/. Tak przefiltrowaną nalewkę możemy już wlać wprost do karafek.


Ps. Ja rozcieńczam spirytus wódka. Przy rozcieńczaniu wodą, alkohol potrafi zmętnieć :).


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lubię ludzi ale nie wszystkich. Wiele wybaczam ale nie wszystko. Szybko zapominam, ale nie zawsze. Ci których lubię już o tym wiedzą. Ci, których nie lubię, to zauważą. Dla prawdziwych przyjaciół mogę przejść przez piekło. Wrogom wskażę tam drogę .....

#113 mig12345

mig12345

    Stary maruda

  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6164 postów
  • Na forum od: 02.2008
4176
  • Umiejętności: 2
  • Rybnik, Ustroń

Napisano 11 październik 2018 - 18:13

Zmetniec i zagrzac sie... z zasady mu to nie szkodzi. :-) Tak ja piszesz do rozcienczania jest dobra wódka 1:1 do spirytusu. Przy okazji..... przy niedawnych porzadkach w piwnicy znalazłem 15 letnie (może więcej?) wiśnie w spirytusie -3 duże słoik i. Czasem warto sprzątać..... :-)

#114 robertdr

robertdr

    Użytkownik

  • PipPipPip
  • 526 postów
  • Na forum od: 11.2007
580
  • Umiejętności: 1
  • 3miasto

Napisano 13 październik 2018 - 21:50

W tym roku pigwa (i pigwowiec) obrodziły - gdyby ktoś był zainteresowany piszcie na priva


www.domnaklinku.eu

#115 kordiankw

kordiankw

    Samiec alfa

  • PipPipPipPipPip
  • 2700 postów
  • Na forum od: 10.2011
7598
  • Umiejętności: 7

Napisano 17 październik 2018 - 11:56

Po dwóch dniach: b7adb8c5965f649d64c06f7417267862.jpg a po tygodniu odcedziłem sok, owoce zalałem spirytusem i wódka. Owoce również zalane spirytusem i wódka będą się macerowały przez kolejny miesiąc, a po tym okresie zmieszam wszystko ze sobą. Wychodzi mi, że z 4 kg owocu wyjdzie ok. 10 litrów nalewki. Sam sok zmieszany z alkoholem już teraz smakuje wybornie 😊 . 054f48c9ce5df65ab5f0c3818c73cbd2.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lubię ludzi ale nie wszystkich. Wiele wybaczam ale nie wszystko. Szybko zapominam, ale nie zawsze. Ci których lubię już o tym wiedzą. Ci, których nie lubię, to zauważą. Dla prawdziwych przyjaciół mogę przejść przez piekło. Wrogom wskażę tam drogę .....

#116 kordiankw

kordiankw

    Samiec alfa

  • PipPipPipPipPip
  • 2700 postów
  • Na forum od: 10.2011
7598
  • Umiejętności: 7

Napisano 08 listopad 2018 - 14:22

Efekt końcowy, smakuje wyśmienicie już teraz. Jak się przegryzie powinno być niebo w gębie :).
Dołączona grafika


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lubię ludzi ale nie wszystkich. Wiele wybaczam ale nie wszystko. Szybko zapominam, ale nie zawsze. Ci których lubię już o tym wiedzą. Ci, których nie lubię, to zauważą. Dla prawdziwych przyjaciół mogę przejść przez piekło. Wrogom wskażę tam drogę .....


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych