Witam
Cóż po postach Bożenki pozostaje mi tylko schować głowę w piasek. Chociaż moje przykłady dotyczyły właśnie wysokich flexów - powyżej 100 i tu jakby cos sie zgadzało. Na swoją obronę pozostaje mi jedynie to, że dziewczyny o których pisałem po niemozności dobrania buta damskiego dobierały męskie i zawsze znakomicie sie wnich czuły.
Pozdawiam
Mirku a co to jest ten EOT?
Pozdrawiam

http://pl.wiktionary.org/wiki/EOT
Pozdrawiam

Witam!
Sporo racji jest w tym co piszesz.Myślę jednak,iż "różnicowanie dóbr" , na męskie i damskie ,ma sporo uzasadnień .Szampony,kosmetyki - skrajnie porównując - telefony,kanały tv,samochody czy nawet książki - są kierowane,do kobiet lub mężczyzn...takie czasy fajne raczej.Jest prawo wyboru.Są niuanse,które są wychwytowane i w efekcie są produkowane wyroby,w bardziej lub mniejszym stopniu ,dostosowywane do odpowiedniej grupy odbiorców.
Myślę,że podobnie jest w narciarstwie...narty dla kobiet (naszych ukochanych) ,są lżejsze,twardością zoptymalizowane do Nich,mają "kobiecą" grafikę.
MirekN,pisze o butach.To prawda ! Różnice widać "gołym"okiem.
Całe serie "nart kobiecych" ,tak Rossi jak i Salomona czy Volkl-a,pokazują pewne właściwości "damskie".
Cieszmy się z możliwości wyboru.Nie deprecjonujmy,prac firm produkujących narty.One "coś tam w końcu" robią.Ich pracę widać.
Pozdrowienia.
Witam
Mnie osobiście ta tendencja do wtłaczanie od najmnłodzszych lat w ramy kobiecości czy męskości nie bardzo się podoba i w dalszej perspektywie wydaje mi sie ograniczająca ale to nie jest tematem.
Obiecuję, że skontaktuję się z ortopedą specjalistą od kontuzji narciarskich i jednoczesnie niezłym narciarzem i z pierwszej ręki uzyskam informacje jak to jest.
Pozdrawiam
nie powinienem cytowac samego siebie ale wobec rosnacej ilosci wypowiedzi, swiadczacej o nierozroznianiu freestyle od freeride, pozwole sbie oprzytoczyc moja dawniejsza wypowiedz (ze zmianami)
1/ freestyle : jazda na nartach polaczona z akrobacjami: przyklady to: aerials i muldy. zawiera w sobie takze "narciarstwo parkowe" w terain parks:czyli rails, halfpipes etc
2/ freeride jazda poza przygotowanym terenem: moze byc w obrebie osrodka lub calkowicie poza granicami. tutaj np heli skiing, off piste, out of bounds, oraz w pewnym sensie ski touring
NIEMA NARTY KTORA BY BYLA DOBRA DO OBU!!!!!!!!!
malo tego: narta do terain park jest rozna od narty na muldy czy aerials prekursorem narty freestyle jest tradycyjny twintip, ktory umozliwia jazde na switch, ma w zasadzie rowna szerokosc przodow i pietek, oraz wiazania przesuniete do przodu
narty do freeride dziela sie na mid fat, fat i powder. midfat (okolo 118-125 z przodu, kolo 80+ pod butem i 100-110 z tylu) to w zasadzie narty ktore tez mozna uzywac (z powodzeniem) na ubitych trasach
szersze to juz bardziej na swiezy snieg az po zupelnie specjalistyczne "tylko " na puch jak np volkl sumo.
dlugosci: jest to zalezne od rodzaju narty i za bardzo tu sie nie bede rozpisywal: dodam ze moj midfat (Volkl unlimited AC 40 (nie AC4)) to 184 (moj wzrost 182/83kg): moje powder skis (katana) to 191
zeby zupelnie nie zamieszac dodam ze w tej chwili jest dosteopnych stosunkowo duzo nart do freeride z twintip-konstrukcja: jest to spowodowane rosnaca popularnoscia polaczenia akrobatyki z jazda po dziewiczym sniegu..
jazda poza terenami "ubitymi" powoli przyswoila sobie elementy freestyle jak skoki z obrotami, switch, salta etc. dlatego do takiej jazdy potrzebna jest narta dluzsza (wzrost + 8-15cm) ale tez szersza (np 130/90/115) i z konstrukcja twin-tips.
natomiast do jazdy freeride bez specjalnych ewolucji narta jest szeroka (co najmniej mid-fat) , dlugosci co najmniej wzrost +, i z tradycyjnie rozmieszconymi wiazaniami..
annioxx; to chyba rekord; podziekowanie po 4 miees od chwili postu
dziekuje za odgrzebanie!!!!
Super sprawa z tym tematem. Gratulacje Devastator, podrzucam stronkę może bardziej doświadczeni znajdą i zamieszczą z niej coś ciekawego. Mi się wydaje OK.Nie chce mieszać.http://www.narty.pl/index.php?id=301...ash=9ef616f6a3
Pisaliście wcześniej w tym temacie o flexie buta. Domyślam się, że chodzi o jego sztywność, mam rację?
Poza tym, to ten topic dał mi odpowiedź na wszystkie pytania, dziękuję![]()
no oczywiście odpowiedź znalazłam na forum, dla innych "fleksowoniewtajemniczonych" link:
http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=884
i wszystko jasne![]()
Pozdrawiam, Marlena
to może do encyklopedii dodajmy pojęcie stabilności nart/narciarza?
Jako iż jestem nowicjuszem to mogę się mylić w wyjaśnianiu niektórych pojęć toteż proszę o osoby bardziej doświadczone o poprawianie błędów, a nie negowanie. Chodzi mi o to by stworzyć słownik pojęć związanych z narciarstwem, dodawajcie nowe itd...
Biomechanika - mechaniczne ruchy ciała podczas jazdy
Carving - skręt równoległy, podczas którego pozostając w pozycji narciarskiej, kreślimy płynny i nieprzerwany łuk w śniegu
Ćwiczenie wbicia kijka - ćwiczenie zapobiegające rotacji górnej części ciała i wspomagające kierowanie nart za pomocą mięśni nóg
Freeskiing - narciarstwo swobodne, rodzaj narciarstwa uprawiany poza trasą i w każdych warunkach, utożsamiany z poczuciem wolności w górach. Inna nazwa freeride
Grab - chwyt, ruch wykonany podczas skoków w narciarstwie dowolnym, gdy narciarz w locie dotyka rękami nart
Kierowanie udem - mocne i prawidłowe prowadzenie nart za pomocą mięśni ud.
Krawędzie - metalowe części wzdłuż boków ślizów
Krok łyżwowy - technika poruszania się podobna do jazdy na łyżwach. Używana do poruszania się po płaskich fragmentach góry
Linia spadku stoku - linia po której naturalnie stoczyłaby się z góry piłka
Mapa góry - mapa, która pokazuje wszystkie możliwości zjazdu z danej góry i obiekty, rozdawana zazwyczaj przy zakupie karnetu
Muldy - wzniesienia utworzone przez narciarzy wykonujących skręt w tym samym miejscu na stoku
Nieprawidłowa pozycja - pozycja, w której kolana znajdują się bliżej niż stopy
Noga wewnętrzna - jest to noga znajdująca się bliżej stoku w czasie wykonywania skrętu. Przykładowo gdy narciarz skręca w lewo, jego wewnętrzną nogą jest lewa.
Noga zewnętrzna - analogicznie, jest to noga znajdująca się po zewnętrznej stronie skrętu, bardziej oddalona od stoku.
Pług - klinowy kształt, utworzony z nart w celu zyskania nad nimi kontroli. Technika jazdy pługiem bywa przyswajana zazwyczaj na samym początku nauki jazdy na nartach.
Płynna jazna - płynne i ciągłe prowadzenie nart za pomocą mięśni nóg, pozbawione nagłych zmian kierunku.
Poza trasą - obszar góry bez jakichkolwiek wyznaczonych tras bądź oznaczeń
Praca mięśni tułowia - zaangażowanie mięśni tułowia i dolnej części pleców do poprawienia sylwetki podczas jazdy.
Praca nóg w kostkach - umiejętność zgięcia nóg do przodu w kostkach w bucie narciarskim.
Prawidłowe ustawienie ramion - jest pozycją, w której ramiona wspomagają całą sylwetkę
Promień skrętu - właściwość nart, określająca możliwość wykonania ciasnego skrętu. Najkrótszy promień skrętu mają narty slalomowe, najdłuższy freeridowe
Pronacja - zachodzi, gdy stopy pochylają się do środka wywołując zbliżenie się kolan
Przeciwne wygięcie narty - wypukła część narty może być wygięta w przeciwną stronę tworząc wklęsły kształt, potrzebny do skrętów carvingowych
Skręt hamujący - skręt, dzięki któremu jesteśmy w stanie ograniczyć prędkość przez skierowanie nart w poprzek stoku
Skręt równoległy - jest to skręt, podczas którego narty we wszystkich jego fazach są prowadzone równolegle. Zazwyczaj uczony w drugim tygodniu nauki w szkółce narciarskiej (mogę się mylić)
Skręt z pługu - skręt rozpoczęty z pozycji płużnej i zakończony z nartami ustawionymi równolegle, skierowanymi czubami w górę stoku ; pozwala wprowadzić narty w kontrolowany ześlizg
Supinacja - zachodzi przy przechyleniu się obu nart na zewnątrz powodującym beczkowate rozstawienie nóg.
Switch - jazda tyłem. Technika używana często przez narciarzy freestylowych
Ściana śnieżna - warstwa zbitego śnieżnego puchu tworząca się podczas skrętu w głębokim śniegu.
Śmig - odpowiednik skrętów równoległych z tym wyjątkiem, że polega na rytmicznym zjeździe z dość dużą częstotliwością zaś sam tułów pozostaje nieruchomy
Środek ciężkości - zlokalizowany ponad pępkiem ; w początkowej fazie nauki powinien pozostawać stale nad nartami
Taliowanie - kształt nart zbliżony do klepsydry, ułatwiający skręcanie
Trawersowanie - przemieszczanie się w poprzek stoku na krawędziach bez utraty wysokości.
Ugięcie buta - zginanie buta w okolicach kostki, najłatwiejsze w butach z możiwością regulacji pochylenia i miękkości buta
Użycie kijków - czynności wspomagające narciarza podczas wykonywania skrętów. Szczególnie pomocne przy krótkich i szybkich skrętach
Wiązanie - łączy but z nartą uwalniając go jednak podczas upadku dzięki zamontowanym "bezpiecznikom"
Wypukłe narty - narty o tym kształcie mają wyżej położony środek, dzięki czemu lepiej dostosowują się do śniegu
Zasady FIS - dziesięć głównych zasad bezpieczeństwa Międzynarodowej Federacji Narciarskiej, których zawsze powinno się przestrzegać podczas jazdy:
1.Wzgląd na inne osoby.
2.Panowanie nad szybkością i sposobem jazdy.
3.Wybór toru trasy.
4.Wyprzedzanie.
5.Wjazd i ruszanie z miejsca.
6.Zatrzymywanie się.
7.Podchodzenie i schodzenie.
8.Stosowanie się do znaków i sygnalizacji.
9.Zachowanie się w razie wypadku.
10.Obowiązek ujawnienia tożsamości.
Ześlizg kontrolowany - jest idealnym sposobem pokonywania zbyt wąskich lub stromych stoków, przy okazji buduje pewność siebie.
Mam nadzieję, że na coś się przyda i że jest coś ciekawego dla każdego. Troszkę się napracowałem więc proszę aby nie było słów krytykienjoy
antycypacja - wyprzedzenie (najprościej: występuje np wtedy gdy kończąc jeszcze porzedni skręt zaczynamy układać ciało do następnego [bez zmiany toru jazdy nart])
Fazy skrętu - 1) przygotowania 2)wywołania 3)sterowania (łączy się często z fazą przygotowania [antycypacja])
linia spadku stoku - najprościej tłumacząc jest to linia którą wyznaczyłaby piłka puszczona od góry stoku
górny (a), dolny (a) określenie narty, kija, nogi itp względem nachylenia stoku
impuls skrętny - czynnik powodujący wejście w zakręt np. rotacja kolan, rotacja ciała, obciązenie kątowo ustawionej narty, impuls antycypacyjny
kompensacja - utrzymanie możliwie stałego nacisku na podłoże (tłumienie nierówności)
rotacja - obrotowy ruch tłowia zgodny z obrotem nart
kontrrotacja - obrotowy ruch tłowia przeciwny do kierunku obrotu nart
układ dostokowy - prostopadły do lini spadku stoku, w poślizgu zakrawędziowaniu lub staniu
układ dośrodkowy - układ równoważący działanie siły dośrodkowej w skręcie - biodro i kolana skierowane do środka skrętu.
timing - najprościej jest to najlepsze ułożenie ciała do wykonania skrętu
Ostatnio edytowane przez Picia55 ; 01-01-10 o 18:53
24h/dobę jedna myśl: naarty!
masz racjenieprecyzyjnie to sformułowałem. Chciałem jak najprościej i troche się machnąłem..
24h/dobę jedna myśl: naarty!
Tagi dla tego tematu