Mała Encyklopedia Pojęć Narciarskich (MEPN)

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 56 z 56
    Hochkar Gruppen borowina is a jewel in the roughborowina is a jewel in the roughborowina is a jewel in the rough Avatar borowina
    Podziękowania:
    150
    Cytat Napisał mirekn Zobacz post
    Polecam za opiniami koleżanek Tecnica Attiva Pro (chyba 110 albo 100 ale w/g Tecnici) albo Diablo Race Pro 90 z grupy junior ale znam parę zadowolonych Pań nie będących juniorkami lub Lange Exclusive 100 Women's (ale tu tylko jedna opinia). To taki dodatek w temacie wysoki flex a damski but . Myślę ,że przedstawiciel Tecnici jest na tyle userfriendly ,że możesz się umówić na przymiarki
    dzięki, Mirku, ale już trafiłam na swój typ - Nordica Olympia SM10, co prawda fleks tylko 80/90, ale idealnie trzymają piętę, co dla mnie najważniejsze. Mam nadzieję, że jeszcze na dwa sezony wystarczą...
    pzdr
    W.F. i M...

Stały bywalec forum Mitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant future Avatar Mitek
    Podziękowania:
    2,470
    Witam
    Cóż po postach Bożenki pozostaje mi tylko schować głowę w piasek. Chociaż moje przykłady dotyczyły właśnie wysokich flexów - powyżej 100 i tu jakby cos sie zgadzało. Na swoją obronę pozostaje mi jedynie to, że dziewczyny o których pisałem po niemozności dobrania buta damskiego dobierały męskie i zawsze znakomicie sie wnich czuły.
    Pozdawiam
    Mirku a co to jest ten EOT?

Pozdrawiam

Konto usunięte mirekn is a splendid one to beholdmirekn is a splendid one to beholdmirekn is a splendid one to beholdmirekn is a splendid one to beholdmirekn is a splendid one to beholdmirekn is a splendid one to beholdmirekn is a splendid one to beholdmirekn is a splendid one to beholdmirekn is a splendid one to behold
    Podziękowania:
    1,149
    Cytat Napisał Mitek Zobacz post
    Witam
    Cóż po postach Bożenki pozostaje mi tylko schować głowę w piasek............
    Mirku a co to jest ten EOT?
    Pozdrawiam
    http://pl.wiktionary.org/wiki/EOT
    Pozdrawiam

4. Użytkownik, który podziękował za tę wiadomość:

Użytkownik Morcin 25 is a jewel in the roughMorcin 25 is a jewel in the roughMorcin 25 is a jewel in the rough
    Podziękowania:
    231
    Cytat Napisał Mitek Zobacz post
    Witam
    Przesunięcie wiązań do przodu ułatwi wprowadzenie narty w skret każdemu - niezleznie od płci Marcinie. Takie mocowanie wiązań stosowano np. w nartach do baletu juz ze 30 lat temu (naprawdę niezależnie od płci - sam ma tak zamontowane). Bardzo fajnym patentem są wiązania rentalowe z ruchomym przodem i tyłem. Mozna sobie zmieniać ustawienie wiązania nawet na stoku.
    Ale chyba sie zgodzisz, że cała idea nart, butów i nie wiem czego jeszcze, przypisanych płci to czysty marketing.
    Pozdrawiam
    Witam!
    Sporo racji jest w tym co piszesz.Myślę jednak,iż "różnicowanie dóbr" , na męskie i damskie ,ma sporo uzasadnień .Szampony,kosmetyki - skrajnie porównując - telefony,kanały tv,samochody czy nawet książki - są kierowane,do kobiet lub mężczyzn...takie czasy fajne raczej.Jest prawo wyboru.Są niuanse,które są wychwytowane i w efekcie są produkowane wyroby,w bardziej lub mniejszym stopniu ,dostosowywane do odpowiedniej grupy odbiorców.
    Myślę,że podobnie jest w narciarstwie...narty dla kobiet (naszych ukochanych ) ,są lżejsze,twardością zoptymalizowane do Nich,mają "kobiecą" grafikę.
    MirekN,pisze o butach.To prawda ! Różnice widać "gołym" okiem.
    Całe serie "nart kobiecych" ,tak Rossi jak i Salomona czy Volkl-a,pokazują pewne właściwości "damskie".
    Cieszmy się z możliwości wyboru.Nie deprecjonujmy,prac firm produkujących narty.One "coś tam w końcu" robią.Ich pracę widać .

Pozdrowienia.

Stały bywalec forum Mitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant futureMitek has a brilliant future Avatar Mitek
    Podziękowania:
    2,470
    Witam
    Cytat Napisał Morcin 25 Zobacz post
    Witam!
    Sporo racji jest w tym co piszesz.Myślę jednak,iż "różnicowanie dóbr" , na męskie i damskie ,ma sporo uzasadnień .Szampony,kosmetyki - skrajnie porównując - telefony,kanały tv,samochody czy nawet książki - są kierowane,do kobiet lub mężczyzn...takie czasy fajne raczej.Jest prawo wyboru.Są niuanse,które są wychwytowane i w efekcie są produkowane wyroby,w bardziej lub mniejszym stopniu ,dostosowywane do odpowiedniej grupy odbiorców.
    Myślę,że podobnie jest w narciarstwie...narty dla kobiet (naszych ukochanych ) ,są lżejsze,twardością zoptymalizowane do Nich,mają "kobiecą" grafikę.
    MirekN,pisze o butach.To prawda ! Różnice widać "gołym" okiem.
    Całe serie "nart kobiecych" ,tak Rossi jak i Salomona czy Volkl-a,pokazują pewne właściwości "damskie".
    Cieszmy się z możliwości wyboru.Nie deprecjonujmy,prac firm produkujących narty.One "coś tam w końcu" robią.Ich pracę widać .

Pozdrowienia.
    Mnie osobiście ta tendencja do wtłaczanie od najmnłodzszych lat w ramy kobiecości czy męskości nie bardzo się podoba i w dalszej perspektywie wydaje mi sie ograniczająca ale to nie jest tematem.
    Obiecuję, że skontaktuję się z ortopedą specjalistą od kontuzji narciarskich i jednoczesnie niezłym narciarzem i z pierwszej ręki uzyskam informacje jak to jest.
    Pozdrawiam

FreeRiders jan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud of Avatar jan koval
    Podziękowania:
    1,668

freeRIDE vs freeSTYLE

nie powinienem cytowac samego siebie ale wobec rosnacej ilosci wypowiedzi, swiadczacej o nierozroznianiu freestyle od freeride, pozwole sbie oprzytoczyc moja dawniejsza wypowiedz (ze zmianami)

1/ freestyle : jazda na nartach polaczona z akrobacjami: przyklady to: aerials i muldy. zawiera w sobie takze "narciarstwo parkowe" w terain parks:czyli rails, halfpipes etc

2/ freeride jazda poza przygotowanym terenem: moze byc w obrebie osrodka lub calkowicie poza granicami. tutaj np heli skiing, off piste, out of bounds, oraz w pewnym sensie ski touring

NIEMA NARTY KTORA BY BYLA DOBRA DO OBU!!!!!!!!!

malo tego: narta do terain park jest rozna od narty na muldy czy aerials prekursorem narty freestyle jest tradycyjny twintip, ktory umozliwia jazde na switch, ma w zasadzie rowna szerokosc przodow i pietek, oraz wiazania przesuniete do przodu

narty do freeride dziela sie na mid fat, fat i powder. midfat (okolo 118-125 z przodu, kolo 80+ pod butem i 100-110 z tylu) to w zasadzie narty ktore tez mozna uzywac (z powodzeniem) na ubitych trasach
    szersze to juz bardziej na swiezy snieg az po zupelnie specjalistyczne "tylko " na puch jak np volkl sumo.

dlugosci: jest to zalezne od rodzaju narty i za bardzo tu sie nie bede rozpisywal: dodam ze moj midfat (Volkl unlimited AC 40 (nie AC4)) to 184 (moj wzrost 182/83kg): moje powder skis (katana) to 191

zeby zupelnie nie zamieszac dodam ze w tej chwili jest dosteopnych stosunkowo duzo nart do freeride z twintip-konstrukcja: jest to spowodowane rosnaca popularnoscia polaczenia akrobatyki z jazda po dziewiczym sniegu..

jazda poza terenami "ubitymi" powoli przyswoila sobie elementy freestyle jak skoki z obrotami, switch, salta etc. dlatego do takiej jazdy potrzebna jest narta dluzsza (wzrost + 8-15cm) ale tez szersza (np 130/90/115) i z konstrukcja twin-tips.

natomiast do jazdy freeride bez specjalnych ewolucji narta jest szeroka (co najmniej mid-fat) , dlugosci co najmniej wzrost +, i z tradycyjnie rozmieszconymi wiazaniami..

8. Użytkownicy (4), którzy podziękowali za tę wiadomość:

FreeRiders jan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud ofjan koval has much to be proud of Avatar jan koval
    Podziękowania:
    1,668
    annioxx; to chyba rekord; podziekowanie po 4 miees od chwili postu
    dziekuje za odgrzebanie!!!!

Użytkownik artuus is on a distinguished road Avatar artuus
    Podziękowania:
    5
    Super sprawa z tym tematem. Gratulacje Devastator, podrzucam stronkę może bardziej doświadczeni znajdą i zamieszczą z niej coś ciekawego. Mi się wydaje OK.Nie chce mieszać.http://www.narty.pl/index.php?id=301...ash=9ef616f6a3

Nowy użytkownik marlena_j is on a distinguished road Avatar marlena_j
    Podziękowania:
    0
    Pisaliście wcześniej w tym temacie o flexie buta. Domyślam się, że chodzi o jego sztywność, mam rację?
    Poza tym, to ten topic dał mi odpowiedź na wszystkie pytania, dziękuję

Nowy użytkownik marlena_j is on a distinguished road Avatar marlena_j
    Podziękowania:
    0

haaa! już wiem o co chodzi:)

no oczywiście odpowiedź znalazłam na forum, dla innych "fleksowoniewtajemniczonych" link:
    http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=884
    i wszystko jasne
    Pozdrawiam, Marlena

Użytkownik Janica will become famous soon enoughJanica will become famous soon enough Avatar Janica
    Podziękowania:
    64
    to może do encyklopedii dodajmy pojęcie stabilności nart/narciarza?

Podziękowania:
    1,668
    Cytat Napisał artuus Zobacz post
    Super sprawa z tym tematem. Gratulacje Devastator, podrzucam stronkę może bardziej doświadczeni znajdą i zamieszczą z niej coś ciekawego. Mi się wydaje OK.Nie chce mieszać.http://www.narty.pl/index.php?id=301...ash=9ef616f6a3
    no nie wiem...wlasnie przeczytalem i jest to raczej juz nieaktualny belkot........

nie mowiac juz o nazywaniu narty 124/90/iles tam "potwornie duza" jest co najmnije nieporozumieniem
    kiedys tutaj przedstawialismy uproszczona klasyfikacje nart, ktora miala sens praktyczny

15. Użytkownik, który podziękował za tę wiadomość:

Użytkownik manski1 is on a distinguished road Avatar manski1
    Podziękowania:
    0

Mały słowniczek

Jako iż jestem nowicjuszem to mogę się mylić w wyjaśnianiu niektórych pojęć toteż proszę o osoby bardziej doświadczone o poprawianie błędów, a nie negowanie. Chodzi mi o to by stworzyć słownik pojęć związanych z narciarstwem, dodawajcie nowe itd...

Biomechanika - mechaniczne ruchy ciała podczas jazdy

Carving - skręt równoległy, podczas którego pozostając w pozycji narciarskiej, kreślimy płynny i nieprzerwany łuk w śniegu

Ćwiczenie wbicia kijka - ćwiczenie zapobiegające rotacji górnej części ciała i wspomagające kierowanie nart za pomocą mięśni nóg

Freeskiing - narciarstwo swobodne, rodzaj narciarstwa uprawiany poza trasą i w każdych warunkach, utożsamiany z poczuciem wolności w górach. Inna nazwa freeride

Grab - chwyt, ruch wykonany podczas skoków w narciarstwie dowolnym, gdy narciarz w locie dotyka rękami nart

Kierowanie udem - mocne i prawidłowe prowadzenie nart za pomocą mięśni ud.

Krawędzie - metalowe części wzdłuż boków ślizów

Krok łyżwowy - technika poruszania się podobna do jazdy na łyżwach. Używana do poruszania się po płaskich fragmentach góry

Linia spadku stoku - linia po której naturalnie stoczyłaby się z góry piłka

Mapa góry - mapa, która pokazuje wszystkie możliwości zjazdu z danej góry i obiekty, rozdawana zazwyczaj przy zakupie karnetu

Muldy - wzniesienia utworzone przez narciarzy wykonujących skręt w tym samym miejscu na stoku

Nieprawidłowa pozycja - pozycja, w której kolana znajdują się bliżej niż stopy

Noga wewnętrzna - jest to noga znajdująca się bliżej stoku w czasie wykonywania skrętu. Przykładowo gdy narciarz skręca w lewo, jego wewnętrzną nogą jest lewa.

Noga zewnętrzna - analogicznie, jest to noga znajdująca się po zewnętrznej stronie skrętu, bardziej oddalona od stoku.

Pług - klinowy kształt, utworzony z nart w celu zyskania nad nimi kontroli. Technika jazdy pługiem bywa przyswajana zazwyczaj na samym początku nauki jazdy na nartach.

Płynna jazna - płynne i ciągłe prowadzenie nart za pomocą mięśni nóg, pozbawione nagłych zmian kierunku.

Poza trasą - obszar góry bez jakichkolwiek wyznaczonych tras bądź oznaczeń

Praca mięśni tułowia - zaangażowanie mięśni tułowia i dolnej części pleców do poprawienia sylwetki podczas jazdy.

Praca nóg w kostkach - umiejętność zgięcia nóg do przodu w kostkach w bucie narciarskim.

Prawidłowe ustawienie ramion - jest pozycją, w której ramiona wspomagają całą sylwetkę

Promień skrętu - właściwość nart, określająca możliwość wykonania ciasnego skrętu. Najkrótszy promień skrętu mają narty slalomowe, najdłuższy freeridowe

Pronacja - zachodzi, gdy stopy pochylają się do środka wywołując zbliżenie się kolan

Przeciwne wygięcie narty - wypukła część narty może być wygięta w przeciwną stronę tworząc wklęsły kształt, potrzebny do skrętów carvingowych

Skręt hamujący - skręt, dzięki któremu jesteśmy w stanie ograniczyć prędkość przez skierowanie nart w poprzek stoku

Skręt równoległy - jest to skręt, podczas którego narty we wszystkich jego fazach są prowadzone równolegle. Zazwyczaj uczony w drugim tygodniu nauki w szkółce narciarskiej (mogę się mylić)

Skręt z pługu - skręt rozpoczęty z pozycji płużnej i zakończony z nartami ustawionymi równolegle, skierowanymi czubami w górę stoku ; pozwala wprowadzić narty w kontrolowany ześlizg

Supinacja - zachodzi przy przechyleniu się obu nart na zewnątrz powodującym beczkowate rozstawienie nóg.

Switch - jazda tyłem. Technika używana często przez narciarzy freestylowych

Ściana śnieżna - warstwa zbitego śnieżnego puchu tworząca się podczas skrętu w głębokim śniegu.

Śmig - odpowiednik skrętów równoległych z tym wyjątkiem, że polega na rytmicznym zjeździe z dość dużą częstotliwością zaś sam tułów pozostaje nieruchomy

Środek ciężkości - zlokalizowany ponad pępkiem ; w początkowej fazie nauki powinien pozostawać stale nad nartami

Taliowanie - kształt nart zbliżony do klepsydry, ułatwiający skręcanie

Trawersowanie - przemieszczanie się w poprzek stoku na krawędziach bez utraty wysokości.

Ugięcie buta - zginanie buta w okolicach kostki, najłatwiejsze w butach z możiwością regulacji pochylenia i miękkości buta

Użycie kijków - czynności wspomagające narciarza podczas wykonywania skrętów. Szczególnie pomocne przy krótkich i szybkich skrętach

Wiązanie - łączy but z nartą uwalniając go jednak podczas upadku dzięki zamontowanym "bezpiecznikom"

Wypukłe narty - narty o tym kształcie mają wyżej położony środek, dzięki czemu lepiej dostosowują się do śniegu

Zasady FIS - dziesięć głównych zasad bezpieczeństwa Międzynarodowej Federacji Narciarskiej, których zawsze powinno się przestrzegać podczas jazdy:

1.Wzgląd na inne osoby.
    2.Panowanie nad szybkością i sposobem jazdy.
    3.Wybór toru trasy.
    4.Wyprzedzanie.
    5.Wjazd i ruszanie z miejsca.
    6.Zatrzymywanie się.
    7.Podchodzenie i schodzenie.
    8.Stosowanie się do znaków i sygnalizacji.
    9.Zachowanie się w razie wypadku.
    10.Obowiązek ujawnienia tożsamości.

Ześlizg kontrolowany - jest idealnym sposobem pokonywania zbyt wąskich lub stromych stoków, przy okazji buduje pewność siebie.

Mam nadzieję, że na coś się przyda i że jest coś ciekawego dla każdego. Troszkę się napracowałem więc proszę aby nie było słów krytyki enjoy

Użytkownik Picia55 is on a distinguished road Avatar Picia55
    Podziękowania:
    38
    antycypacja - wyprzedzenie (najprościej: występuje np wtedy gdy kończąc jeszcze porzedni skręt zaczynamy układać ciało do następnego [bez zmiany toru jazdy nart])

Fazy skrętu - 1) przygotowania 2)wywołania 3)sterowania (łączy się często z fazą przygotowania [antycypacja])

linia spadku stoku - najprościej tłumacząc jest to linia którą wyznaczyłaby piłka puszczona od góry stoku

górny (a), dolny (a) określenie narty, kija, nogi itp względem nachylenia stoku

impuls skrętny - czynnik powodujący wejście w zakręt np. rotacja kolan, rotacja ciała, obciązenie kątowo ustawionej narty, impuls antycypacyjny

kompensacja - utrzymanie możliwie stałego nacisku na podłoże (tłumienie nierówności)

rotacja - obrotowy ruch tłowia zgodny z obrotem nart

kontrrotacja - obrotowy ruch tłowia przeciwny do kierunku obrotu nart

układ dostokowy - prostopadły do lini spadku stoku, w poślizgu zakrawędziowaniu lub staniu

układ dośrodkowy - układ równoważący działanie siły dośrodkowej w skręcie - biodro i kolana skierowane do środka skrętu.

timing - najprościej jest to najlepsze ułożenie ciała do wykonania skrętu
    Ostatnio edytowane przez Picia55 ; 01-01-10 o 18:53
    24h/dobę jedna myśl: naarty!

Stały bywalec forum Devastator is just really niceDevastator is just really niceDevastator is just really niceDevastator is just really niceDevastator is just really nice Avatar Devastator
    Podziękowania:
    428
    Cytat Napisał Picia55 Zobacz post
    timing - najprościej jest to najlepsze ułożenie ciała do wykonania skrętu
    Generalnie ok, ale akurat to pojęcie dotyczy chyba raczej odpowiedniego zgrania ruchów w czasie (od angielskiego time = czas).

Użytkownik Picia55 is on a distinguished road Avatar Picia55
    Podziękowania:
    38
    masz racje nieprecyzyjnie to sformułowałem. Chciałem jak najprościej i troche się machnąłem..
    24h/dobę jedna myśl: naarty!

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123