+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Temat: Szwajcaria - Zermatt

Thanks
    11

Domyślnie Szwajcaria - Zermatt

Szwajcaria - Zermatt

Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka.

[SIZE=1][B]Strona ośrodka:http://www.zermatt.ch/

Położenie

Dojazd

Parkingi
    (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku)
    http://www.matterhornterminal.ch/
    Miejscowości
    (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich)

Noclegi
    http://www.zermatt.ch/e/accommodation/
    Trasy
    (liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki http://bergbahnen.zermatt.ch/d/skigebiet/)

Ceny
    (cennik karnetów itp)http://bergbahnen.zermatt.ch/e/preis...r/skipass.html

Kamera online
    (link do strony z kamerą online na stok)http://bergbahnen.zermatt.ch/e/web-cam/

Aktualne warunki
    (link do strony z aktualnymi warunkami)

Serwis narciarski
    (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp)

Instruktorzy / Opieka nad dziećmi

Wyżywienie
    (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny)

Galeria zdjęć
    http://www.seilbahnbilder.ch/galerie/index.php?cat=73
    http://www.jacomet.ch/themen/skilift...dex.php?cat=16
    http://www.skiforum.pl/showpost.php?...&postcount=970
    Ostatnio edytowane przez jabol ; 28-08-08 o 15:49

Thanks
    0

Domyślnie

Proszę o informację na temat warunków narciarskich w Zermatt Szwajcaria ceny karnetów, zakwaterowanie, aktualne warunki narciarskie i śniegowe. Dziękuje. Jeśli macie lepsze propozycje równiez proszę o info ( z wyjątkiem Hintertux i Stubaital)

Thanks
    178

Domyślnie A kiedy chcesz jechać ?

Witam!
    Zermatt w połączeniu z Cervinia jest jednorazowe i trudno polecać coś lepszego bo wszystko zależy od punktu widzenia i potrzeb narciarskich.
    Krajobrazowo nie ma poprostu nic lepszego, a zjazd po doskonale przygotowanych trasach z 3800 na 1600 nie ma sobie równych. Naturalnie ceny są też nieporównywalne (czytaj maxymalne) poczynając od skipasu poprzez piwo i pizzę na stoku a kończąc na noclegach. Płacenie zaczynasz już 7 km przed Zermatt, auto trzeba odstawić na płatny parking (12Sfr za dobę), potem ładujesz wszystko na wózek i do pociągu (16Sfr), na miejscu czekają taksówki (minimum 20sfr) albo sanie (nie pytałem o cene). Naturalnie wszystko kompensuje następnego dnia genialna defilada ośnieżonych 4-tysięczników z Matterhornem w roli głównej. A wieczorem na głównej ulicy defilada odzianych w futra, nadzianych lasek - średnia wieku 70
    Resztę informacji znajdziesz na bardzo dobrej stronie w 4 językach; kamery, rozkład jazdy kolejek, ceny skipasów i bezpośrednią rezerwację noclegów przy pomocy karty kredytowej (najtańszy apartament na 2 osoby na tydzień to 500-700 Sfr., hotele minimum 100 sfr od osoby na dobę)
    http://www.zermatt.ch
    Polecam gorąco, jadę tam w marcu na 2 tygodnie
    http://www.skiforum.pl/showpost.php?...&postcount=970
    Pozdrawiam wszystkich narciarzy i oby jaknajszybciej spadł śnieg
    Janusz
    Ostatnio edytowane przez jabol ; 28-08-08 o 15:48

Thanks
    49

Domyślnie

i prosze nie zapomnieć o zakupie winietki 40 chf za 13 m-cy.
    ...ale do zermattu można dobrać sie też od strony włoskiej od cervini w dolinie aosty.Sa to przepiekne tereny narciarskie z plateau rosso ponad 3400m i prawie 3000m cime bianche z bezpośrednim dostępem do zermattu /należy wykupić suplement ok.22e za dzień/-
    -juz tu o tym kiedyś pisałem-warto jechać
    Ostatnio edytowane przez skiman6 ; 29-10-07 o 19:42

Thanks
    0

Domyślnie zermat

i ja zrobiłem jak porzednik mieszkaliśmy ekipą w Cervini a jazda po całym terenie szwajcarsko włoskim.Ceny w Italii trochę nizsze za konsumpcje i noclegii.Samochodem dojedziesz do centrum osady.Ceny karnetu na cały ośrodek to około 200 euro.Mnogość tras rekompensuje tą cenę.Pomiętaj ze w kraju zegarków i czekolady,trasy zamykane sa o godzine wcześniej niż u Włochów./moi znajomi wracali osobowym ratakiem 50 euro za głowe/.Miej ze soba paszport,bo powyjściu z wagonkia na Plateau Rosa jest granica Unii i Helweci czasem sprawdzają dokumenty.

art

Thanks
    178

Domyślnie Zermatt-Cervinia

To ładnie zabalowali twoi znjomi, myśle że spotkali jakieś dziewczyny po szwajcarskiej stronie. A możesz napisać dokładnie o której zamykają wyciągi w 2 połowie marca Włosi? Ostatnia kolejka (według rozkładu jazdy) z Zerrmatt na mały Matterhorn jedzie o 16.00. Niestety nie mogę się doszukać włoskiego rozkładu jazdy. Pozdrawiam Janusz
    Ostatnio edytowane przez jabol ; 23-01-08 o 20:34 Powód: poprawki

Thanks
    0

Domyślnie zermat

Szwajcarzy zamykali o 15,30 a Włosi o 16,30 ale to było w sezonie 2004/2005.Może sie zmieniło nie sprawdzałem,bo od tamtego czasu niestety nie byłem.Udanych szusów.

art

8. The Following User Says Thank You to art For This Useful Post:

Thanks
    0

Domyślnie

Planuje jechac do Zermatt 3 kwietnia. Beda jeszcze warunki do zjezdzania?

Thanks
    81

Domyślnie

Cytat Napisał Marek Gembka Zobacz post
    Planuje jechac do Zermatt 3 kwietnia. Beda jeszcze warunki do zjezdzania?
    Dobre to nie beda, moga byc wystarczajace z przewaga trudne.
    Zermatt jest sredniej jakosci osrodkiem narciarskim.
    Wiekszosc jedzie do Zermatt aby tam "byc", w drugiej kolejnosci na nartach jezdzic
    Jak ciezko jest lekko zyc

Thanks
    0

Domyślnie

Cytat Napisał fredowski Zobacz post
    To w takim razie gdzie moge szukac lepszych warunkow? (jak na kwiecien oczywiscie )

Thanks
    178

Domyślnie Kolego fredowski prosimy o więcej informacji!

Ciszę się że mamy eksperta od Zermatu, ja wybieram się pod koniec marca więc też jestem zainteresowany. Byłem tam kilka lat temu w grudniu i trochę zbyt krótko na kompleksową ocenę, pozostały w pamięci fantastyczne widoki i wysokie ceny. Napisz proszę, kiedy byłeś i czy była możliwość zjazdu do samego dołu. Chodzi mi tu szczególnie o zjazd trasą Riedweg. Zarezerwowałem noclegi niedaleko wejścia do tunelu metra i ciekaw jestem czy dy się tam zjechać (stoją tam armaty?) Może masz jakieś zdjęcia?
    Jeśli faktycznie jest tak źle to mogę jeszcze zmienić rezerwację - co byś polecał ? pozdrawiam Janusz

Thanks
    20

Domyślnie

jade 1 kwietnia, czy bedzie jeszcze snieg ?

Thanks
    1

Domyślnie warunki

wlasnie wrocilem z Zermat (ostatni dzien jezdzilem w piatek jak byl mocny powiew wiosny, na dole, w Zermatt +10 stopni). Generalnie jesli chodzi o widoki to pierwsza klasa, widok z Klein Matterhon (prawie 3900 m) na wielkie pole lodowcowe robi wrazenie. Co do warunkow narciarskich, to powiem tak:
    - troche slabo zagospodarowany lodowiec (tylko orczyki, krzeslo 6 osobowe jest chyba obok lodowca, aczkolwiek polnocny stok i snieg bardzo twardy)
    - w gornje czesci trasy na lodowiec przygotowane ponizej standardow z lodowcow w Austrii, w dolnej czesci lodowca troche plasko...
    - narty we Wloszech, wspaniala rzecz tylko juz pod koniec lutego snieg byl miekki po poludniu...
    Reasumujac, WARTO!!! pojechac dla widokow, nie tylko z gor ale i nartostrad. To jest TOP OF THE WORLD! PIERWSZA KLASA. Jednak narciarsko stoi slabiej niz np Solden. Trasy gorzej przygotowane i gorsze warunki sniegowe (zachod / poludnie swoje robi, w Austrii jest kilka stopni mniej).
    Co do pogody 1 kwietnia, na pewno po stronie wloskiej bedzie bardzo bardzo miekko ale na polnocnych stokach po stronie szwjacarskiej powinno byc OK. Tam sie jednak jezdzi grubo ponad 2500m (wlasciwie ciagle przekraczajac 3000 na gorze), wysokosc robi swoje, nawet jak bedzie odwilz to w nocy sie zmrozi snieg. Jednak na narty kwietniowe polecam austriackie lodowce ja rok temu jak bylo 25 stopni w dolinie jezdzilem w Solden i warunki byly jak w zimie (twarda, super trasa). Jednak jestem tez przekonany ze w Zermatt w kwietniu powinno byc OK o ile w marcu nie beda jakies upaly.

Thanks
    21

Domyślnie

jeszcze parę słów ode mnie co do dojazdu i kosztów z nim związanych , tak jak pisał jabol:
    Cytat Napisał jabol Zobacz post
    Witam!
    Płacenie zaczynasz już 7 km przed Zermatt, auto trzeba odstawić na płatny parking (12Sfr za dobę), potem ładujesz wszystko na wózek i do pociągu (16Sfr), na miejscu czekają taksówki (minimum 20sfr) albo sanie (nie pytałem o cene).
    tylko teraz było troszkę inaczej, mianowicie przymusowy parking w Tash dalej tyle samo kosztuje, jak mam być dokładny to wózek na bagaże 5sfr wiec warto już na samym początku mieć bilon, w tym roku pociąg kosztował 8sfr od osoby a taxi 10sfr od osoby więc to minimum taksówki co pisał jabol pewnie sie nie zmieniło.
    Są jeszcze dwie niespodzianki po drodze mianowicie między Realp a Oberwald i gdzieś na odcinku pomiędzy Sedrun a Andermatt droga jest zasypana (prawdopodobnie przez całą zimę) i trzeba albo robić objazd (podobno około 4h) przez Locarno do Brig albo załapać się na 2 pociągi pomiędzy tymi zasypanymi drogami, między Realp a Oberwald koszt pociągu na samochód (nie ważne ile osób) 30sfr a koszt drugiego pociągu (nie chce skłamać) to ok. 60sfr (koszt za samochodu i 3 pasażerów).
    Jest jeszcze jedna opcja można to wszystko ominąć obierając już całkiem inna trasę dojazdu, mianowicie przez włochy - Wenecję, Mediolan i z Mediolanu na Brig, trasa 100km dłuższa od tej najkrótszej(Salzburg, Innsbruck, Bludenz, Chur, Andermatt) z pociągami ale w kieszeni zostaje 200zł i poza tym czas przejazdu się skraca. Jeszcze można pojechać przez Monachium ale nie wiem jak się ma to do długości i czasu przejazdu.
    Pozdr

Thanks
    52

Domyślnie

Cytat Napisał born2ski Zobacz post
    jeszcze parę słów ode mnie co do dojazdu i kosztów z nim związanych , tak jak pisał jabol:

tylko teraz było troszkę inaczej, mianowicie przymusowy parking w Tash dalej tyle samo kosztuje, jak mam być dokładny to wózek na bagaże 5sfr wiec warto już na samym początku mieć bilon, w tym roku pociąg kosztował 8sfr od osoby a taxi 10sfr od osoby więc to minimum taksówki co pisał jabol pewnie sie nie zmieniło.
    Są jeszcze dwie niespodzianki po drodze mianowicie między Realp a Oberwald i gdzieś na odcinku pomiędzy Sedrun a Andermatt droga jest zasypana (prawdopodobnie przez całą zimę) i trzeba albo robić objazd (podobno około 4h) przez Locarno do Brig albo załapać się na 2 pociągi pomiędzy tymi zasypanymi drogami, między Realp a Oberwald koszt pociągu na samochód (nie ważne ile osób) 30sfr a koszt drugiego pociągu (nie chce skłamać) to ok. 60sfr (koszt za samochodu i 3 pasażerów).
    Jest jeszcze jedna opcja można to wszystko ominąć obierając już całkiem inna trasę dojazdu, mianowicie przez włochy - Wenecję, Mediolan i z Mediolanu na Brig, trasa 100km dłuższa od tej najkrótszej(Salzburg, Innsbruck, Bludenz, Chur, Andermatt) z pociągami ale w kieszeni zostaje 200zł i poza tym czas przejazdu się skraca. Jeszcze można pojechać przez Monachium ale nie wiem jak się ma to do długości i czasu przejazdu.
    Pozdr
    tak droga miedzy Andermatt a Sedrun jest nieprzejejezdna..
    Jezdzi pociąg bardzo zreszta dzielny bo wspina sie 600 metrow w 10 minut

z ulotek akie mam czytam ze parking w Tash 2h -4 CHF, 4h -7 CHF , 8h - 12CHF , dzien - 13.5 CHF powyzej 8 dni 12.5 CHF za dzien
    2100 krytych miejsc parkingowych
    Wyzek bagazowy 5 CHF
    Ceny pocigu 7.60 w jedna strone w dwie 15.20
    dzieci polowe
    do lat 6 za darmo
    Ostatnio edytowane przez marax0 ; 28-03-08 o 17:56

Thanks
    20

Domyślnie Pan tam chyba nigdy byl jak pisze takie zdanie

Cytat Napisał fredowski Zobacz post
    Wiekszosc jedzie do Zermatt aby tam "byc", w drugiej kolejnosci na nartach jezdzic
    Bardzo dobrze ze ja pana zdania nie sluchalam. Bylam tam w kwietniu i to byl piekny urlop, najlepszy proszeksnieg, jazda offpiste. Ja sie pytalam tych narciarzy co tam jada wkazdym roku i zawsze maja najlepszy snieg z calego Walliser Alpen. Dowidzenia Gunia

Thanks
    7

Domyślnie Zermatt

Witam,
    Bylem w Zermatt pod koniec marca tego roku i rzeczywiscie warunki byly super;
    duzo sniegu, zimno (nawet za zimno). Jednak takie warunki to wyjatek o tej porze roku. Koniec marca poczatek kwietnia ponizej 2500m to zwykle mokry, ciezki snieg, a nawet jego brak.
    Ten sezon byl bardzo wyjatkowy, na dowod zalaczam zdiecie wykonane 21 kwietnia w Engelberg.

Pzdrw
    FR
    Załączone Obrazki

Thanks
    14

Domyślnie

Czy ktos mi poleci jakies dobre kwaterki w Zermatt, preferowałbym bnb, ale moga byc tez apartamenty, o ile nie za drogo. Cena tak do 70 chf za dzień, wymagania: łazienka w pokoju, balkon, przyzwoita lokalizacja, dobre śniadanko, w zamian oferuje namiary na dobre kwaterki w Verbier.
    Szusuj z głową na karku, a nie w chmurach...

Thanks
    178

Domyślnie hej pyra teolog

Cytat Napisał pyrateolog Zobacz post
    Czy ktos mi poleci jakies dobre kwaterki w Zermatt, preferowałbym bnb, ale moga byc tez apartamenty, o ile nie za drogo. Cena tak do 70 chf za dzień, wymagania: łazienka w pokoju, balkon, przyzwoita lokalizacja, dobre śniadanko, w zamian oferuje namiary na dobre kwaterki w Verbier.
    Wprawdzie nie wiem co to bnb ale masz tu niezly adres bardzo blisko podziemnej kolejki Sunnegga, wprawdzie z balkonu nie widac Matterhornu a sniadanie musisz zrobic sobie sam ale zato trasa Riedweg konczy sie praktycznie pod drzwiami. Zaraz obok Hotel z basenem i dobrym zarelkiem
    Apartament 2 osobowy
    http://directory.dimago.ch/ferienwohnung/12871.html
    i kilka 4 osobowych
    http://directory.dimago.ch/ferienwohnung/13526.html

http://directory.dimago.ch/ferienwohnung/13851.html

http://directory.dimago.ch/appartement/13565.html

pozdrawiam Janusz

Thanks
    14

Domyślnie

Bed and breakfast, czyli interesowałoby mnie cos ze sniadankiem, po pierwsze rano szkoda czasu, a po drugie to w końcu mój urlop. Ale dzieki tak czy inaczej.

Moze ktos jeszcze???
    Szusuj z głową na karku, a nie w chmurach...

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni