+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 5 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 99

Temat: Francja - Trois Vallées

Thanks
    11

Domyślnie Francja - Trois Vallées

Francja - Trois Vallées

Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka.

Strona ośrodka: http://www.les3vallees.com/index.php

http://www.ski-france.com/ski-region...246089c0fa8e69

Położenie

Dojazd
    http://www.les3vallees.com/by-car/road-access.46/
    Parkingi
    (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku)

Miejscowości
    (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich)

Noclegi

Trasy

Długość tras 600 km (całkowita)
    łatwe 171 km
    średnie 314 km
    trudne 115 km

Liczba tras 283
    zielone 51
    niebieskie 88
    czerwone 105
    czarne 39

Wyciągi 205
    gondole 95
    krzesełka 68
    orczyki 42

Ceny
    (cennik karnetów itp)

Kamera online
    (link do strony z kamerą online na stok)

Aktualne warunki
    (link do strony z aktualnymi warunkami)

Serwis narciarski
    (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp)

Instruktorzy / Opieka nad dziećmi

Wyżywienie
    (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny)

Galeria zdjęć
    (link do galerii zdjęć z tego ośrodka)
    Ostatnio edytowane przez mike71 ; 16-12-07 o 10:45

Thanks
    11

Domyślnie

A więc tak po pierwsze 3 valles to największa na świecie stacja narciarska, liczy sobie około 700 km tras, 200 tras itd Skłąda się z 3 miejscowości Courchevel 1850m, Meribel 1750m i Val Thorens 2300- ta ostatnia to najwyżej położone miasteczko narciarskie w europie.
    Jest tak bajecznie położone że gdy mieskzamy w samym val thorens to od progu drzwi do stoku mamy 0cm, jak to możliwe- po prostu wychodzimy od razu na stok i jeździmy. TRzeba uważać zeby nie wpasć przed drzwiami na jakiegoś narciarza
    Ten olbrzymi obszar robi niesamowite wrażenie, bo po pierwsze mozna się tutaj wyjeździć i wybawić w nocy roi się od dyskotek, barów, kin i innych atrkacji. Wyobraźcie sobie że na sotkach 3 doliny Val thorens jest lotnisko na śniegu, tor do wyścigów samochodwych(a'la WRC) snowparki są przygotowane rewelacyjnie i jest ich bodajże 4 czy 5
    Z pewnością nie jest to przereklamowane miasteczko a nawet przeciwnie, jest to po prostu raj dla narciarzy.
    w Val thorens śnieg utrzymuje się do połowy maja, trenuje tutaj kadra narciarstwa alpejskiego Austrii.
    Naprawdę polecam!! W dodatku ceny nie są tak makabrycznie wyższe niż w innych miejscowościach, dopłata dosłownie 200zł
    Jeszcze jedną świetnąsprawą jest to, że mozna się swobodnie poruszać pomiędzy tymi dolinami no tutaj skipass na wszystkie 3 doliny jest troche droższy ale kogo nie zadowoli 200 km tras w jednej dolinie
    A no i jeszcze jest tutaj największa tylko nei wiem czy w europie czy na świecie gondola, zabiera 150 osób, ja bym to nazwał autobusem narciarskim
    I teraz uwierzcie mi ze takich niespodzianek jest tam mnóstwo można by gadać i gadać po prostu trzeba pojechać i zoabczyć...

http://livecam.valthorens.com/ tutaj jest interaktywna strona Val thorens ze zdjęciami któe robi kamera co 15 minut, co ciekawe zdjecia mają 360 stopni; fajny bajer, można zoabczyć co sie wokół dzieje
    Ostatnio edytowane przez mike71 ; 19-11-07 o 23:27
    NO Risk NO FUN ! ! !

Thanks
    178

Domyślnie

Piszę całkiem poważnie!
    Jeśli pojedziecie kiedyś w 3doliny (właściwie 4: Courchevel, Meribel, Belville i Orelle) to będziecie zdemoralizowani do końca Waszego narciarskiego życia.
    Będziecie musieli ciągle tam wracać. Ja też cierpię na tą chorobę.
    Pozdrawiam Janusz
    Ostatnio edytowane przez jabol ; 21-12-07 o 23:24

Thanks
    6

Domyślnie

Dwa tygodnie w Val Thorens - przejechanie do Courchevel i powrót to najlepsze co mnie spotkało w narciarskim życiu.Widok na Mount Blanc. Oddzielnym równie ekscytującym wydarzeniem była jazda w Dolinie Orelle po opadach śniegu (wiele tras zamkniętych z powodu zagrożenia lawinowego) a tam jak w filmach puch sięgający pasa i raptem kilku narciarzy na stokach - narciarskie niebo.

Thanks
    2

Domyślnie 3 doliny

witam,
    wybieram sie w rejon 3 dolin pod koniec marca tego roku i chciałbym zadać kilka pytań kogoś kto miał przyjemność tam być. Naczytałem się bardzo wiele na temat wspaniałych wrażeń.
    Pytanka:
    1.Do której doliny lepiej się wybrać z 4 osobową rodziną żeby każdy skorzystał jak najwięcej. Lepiej Val Thorens czy Les Menuires?
    2.W Val trzeba zostawić samochód na specjalnych parkingach w innej miejscowości czy po prostu nieopodal kurortu?
    3.Czy skip-ass na 1 dolinę VT obejmuje również lodowiec?
    To chyba na razie wszystko. Serdecznie będe wdzięczny za udzieloną pomoc
    pozdrawiam

Thanks
    0

Domyślnie Meribel

Bylem w Courchevel i w Meribel i wole Meribel ale nie Motaret (nie na samej gorze) tam okropne bloki po 20 pieter. Do Courchevel mozna pojechac ze wzgledu na luksus - z pewnoscia najlepsze hotele i restauracje ale najwyzsze ceny. Jezdzi sie swietnie niezaleznie od stacji. W Courchevel jest nawet male lotnisko samochod w garazu w hotelu lub na parkingu. W Meribel na dole tez. Formula skipass jak sobie zazyczysz.
    W marcu bedzie super

Thanks
    6

Domyślnie

W marcu wybrałbym VT -2300m.n.p.m. - tereny narciarskie wokół VT położone są na 4 lodowcach, i te obejmuje skipass. W styczniu lutym zdecydowanie niżej (byłem w styczniu). Meribel jest położone w środkowej dolinie(nie uwzględniając Orelle) więc z tego miejsca najlepiej wybierać się do sąsiednich dolin, z VT wykonując całą turę do Courchevel i powrót trzeba się troszkę śpieszyć.

8. The Following User Says Thank You to Loen For This Useful Post:

Thanks
    0

Domyślnie

Loen ma pewnie racje - w marcu na 1400 sniegu raczej nie bedzie .....
    W marcu bedzie super

10. The Following User Says Thank You to Jurek_S For This Useful Post:

Thanks
    2

Domyślnie

dziękuje panowie bardzo za odpowiedz, rozwialiście moje wątpliwości. Szczerze mówiąc to już się nie mogę doczekać pięknego widoku francuskich alp.
    pozdrawiam i powodzenia na stokach

Thanks
    178

Domyślnie Mała poprawka

Cytat Napisał Jurek_S Zobacz post
    Loen ma pewnie racje - w marcu na 1400 sniegu raczej nie bedzie .....
    ... i Leon niestety się myli bo w 3 dolinach jeśli stacja napisała że sezon trwa przykładowo do 28 kwietnia to śnieg będzie tam leżał aż do 1400m i to niezależnie od temperatury otoczenia, często są to białe chodniczki na zielonych łąkach ale da się ZAWSZE zjechać. Przykładowo doklejam kilka zdjęć z 2 połowy kwietnia 2004, celowo wybrałem najniżej położone miejscowości: Courchevel 1300, La Tania 1350 i St Martin1400m.Naturalnie w wyżej położonych miejscowiściach warunki były doskonałe.
    Tak więc w marcu niekoniecznie trzeba jechać do ekstremalnie drogiego Val Thorens.
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Les Menuires 20004 .2 032.jpg   Les Menuires 20004 .2 035.jpg   Les Menuires 20004 .2 048.jpg   Les Menuires 20004 .2 049.jpg   Les Menuires 20004 .2 050.jpg  

Les Menuires 20004 .3 053.jpg   Les Menuires 20004 .3 062.jpg  

Thanks
    6

Domyślnie

niczego takiego nie stwierdziłem, w VT byłem w styczniu i temperatury sięgały -25 co przy wiaterku stawało się trochę uciążliwe. Wybiorę się tam w marcu. Śnieg leży tam cały rok - lodowce.Cenowo nie mam odniesienia do innych miejsc w 3 Valles ale nie sądzę aby były jakieś wielkie różnice no może Courchevel. Planowałem na ten rok Morzin lub Chatel w Portes du Soleil i ceny są podobne. A określenie ekstremalne dotyczy chyba Mentosa za 2 Euro. Noclegi i karnety w normie alpejskiej, wypożyczalnie też,zakupy z wyj. Mentosa :-) robiłem w sklepie w apartamentowcu

Thanks
    178

Domyślnie Jeszcze jedna poprawka i pozdrowienia dla Leona

Przepraszam Leon ale trochę niefortunnie wybrałem cytat Jurka i użyłem Twego imienia.
    Wszystko co napisałeś jest ok. , jako fan 3 dolin cieszę się że że jest nas więcej. Poprostu jak przeczytałem tekst że w marcu gdziekolwiek w 3Dolinach nie będzie śniegu to musiałem się wtrącić. Takie dyskusje na forum zawsze przynoszą coś pozytywnego i są źródłem informacji dla tych co tam jeszcze nie byli a planują wyjazd.
    Marzec uważam za najlepszy miesiąc w 3Dolinach, jeszcze wszędzie leży śnieg (w najgorszym razie armatni), słoneczko przygrzewa, załamania pogody trwają maksymalnie 1-2 dni ale potem jazda w puchu i lampa.
    Co do cen, napewno jest to moje subjektywne odczucie, jadąc tam rezerwuję apartament i do tej pory te najdroższe zawsze były w Val Thorens i Courchevel, potem Meribel, La Tania, St.Martin , najtaniej Les Menuires ( naturalnie porównując ten sam standart i turnus).
    Jeszcze taniej bywa w położonych całkiem na dole Bridges les Bains i Orelle ale czego nie lubię to codzienny półgodzinny dojazd i zjazd kolejką .
    Jadąc w 3Doliny zazwyczaj mieszkamy w Les Bruyres i Reberty – górnych dzielnicach Les Menuires. Wystarczy wjechać jedną kolejką na Mont de la Chambre, jeden zjazd i już jesteś w Val Thorens albo w Meribel.
    Co do 4 lodowców w Val Thorens to uważam że chodzi tu bardziej o slogan reklamowy biur podróży – 30lat temu były tam jeszcze podobno lodowce . Polski narciarz czytając –lodowiec- zazwyczaj widzi oczami wyobraźni Stubai, Kaprun, Tux albo Pitztal, niestety zmiany klimatyczne w ostatnich latach wyrządziły ogromne szkody lodowcom Alp Vanoise. Byłem tam w zeszłym roku latem (sierpień) i wierzcie mi – biedne te lodowce, trochę lodu i kupa kamoli. Jedyny wyciąg „Glacier”był nieczynny – lód kończył się kilkadziesiąt metrów poniżej górnej stacji a na Cima Caron to nawet nie było resztek śniegu.
    To co piszę o lodowcach wcale nie umniejsza atrakcyjności Val Thorens, między grudniem a majem panują tam rzeczywiście doskonałe warunki.
    W tym sezonie nie planuję wyjazdu do 3Dolin więc jeśli będziecie to podzielcie się wrażeniami.
    Pozdrawiam wrzystkich Janusz

Thanks
    2

Domyślnie hmm

widzę że sie porzadna debata wywiązała, lecz w sumie i tak już na marzec val thorens zarezerwowałem. Miło słyszeć że to dobry miesiąc na wyjazd w ten region Swoją drogą fajne zdjęcia dodałes jabol bo wygląga to na środek lata ze ścieżką narciarską w środku(tylko w krótkich spodenkach mogłeś jeźdźic. Po powrocie zdam relacje, a i tak jeszcze góra czasu a ja się pale do nart...
    po0zdrawiam

Thanks
    6

Domyślnie

To tak trochę żartem napisałem (zapominam o emotikonach - wiek). A z lodowcami tak chyba wszędzie w Alpach.Od kilku lat na otwarcie sezonu jeżdżę w listopadzie albo Tux albo Stubai i widzę każdego roku coraz więcej "kamlotów" a z niektórych wyciągów zostało 1/3 długości.

Thanks
    10

Domyślnie

Cytat Napisał jabol Zobacz post
    W tym sezonie nie planuję wyjazdu do 3Dolin więc jeśli będziecie to podzielcie się wrażeniami.
    Pozdrawiam wrzystkich Janusz
    W VT bylem jeden dzien pozostale dni w Aussois. Caly wyjazd nie widzialem ani chmurki ani mgly ani platka sniegu, tylko sloneczko !
    VT rewelacja miejsce ktorego sie nie zapomina.
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) DSCN2291_1.jpg   DSCN2302_2.jpg   DSCN2321_3.jpg   DSCN2367_8.jpg   DSCN2343_5.jpg  

18. The Following User Says Thank You to rob30 For This Useful Post:

Thanks
    178

Domyślnie Dzięki rob30

możesz spokojnie dokleić jeszcze więcej zdjęć, może znajdziesz chwile czasu na relację z Aussois? Czy skipass z Aussois upoważniał do kupienia zniżkowego biletu na Val Thorens?
    Pozdrawiam Janusz

Thanks
    47

Domyślnie

3doliny to jest moje marzenie od pocatku mojego "narciarskiego zycia".I w koncu mam andzijee w przyszlym sezonie sie wybrac tam.Chcialbym jechac w sezonie kiedys bede mial gwarnacje ostwartych jak najwiecej tras.moje pytanka:
    1.jaki jest minimanlny koszt bez wyzywienie, warunki moja byc naprawde spartanskie(styknie mi wygodne loznko,grejnik,luchnia lazienka i WC)
    2.Gdzie njalpiej jechac do ktorej z miejscowosci, ososbiscie jak widze biale Val Thorens to az mnie skreca z zachwytu ale mzoe a Meriblem czy Courchevel jest tak samo?
    3.jaki skipass?zalozmy ze bym byl w VT to warto kupic na cale 3doliny?
    4.lepiej jechac zorganizowana grupa czy samemu ze znajmomymi autami?
    czasami lepiej milczeć i wydać się głupcem niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...

Thanks
    10

Domyślnie

Cytat Napisał jabol Zobacz post
    możesz spokojnie dokleić jeszcze więcej zdjęć, może znajdziesz chwile czasu na relację z Aussois? Czy skipass z Aussois upoważniał do kupienia zniżkowego biletu na Val Thorens?
    Pozdrawiam Janusz
    Upowaznial do znizkowego tylko dokladnie nie pamietam ile placilismy ale cos 16-18 euro. Bylismy tez jeden dzien w La Norma i tam jezdzilo sie na skipasie z Aussois bez doplat.

To moj pierwszy sezon wiec ciezko porownywac i przedstawiac te miejscowosci. Wstawie jakies zdjecia z Aussois i z La Norma.

Thanks
    178

Domyślnie hej jozio86 z Chorzowa miasto

Cytat Napisał jozio86 Zobacz post
    3doliny to jest moje marzenie od pocatku mojego "narciarskiego zycia".I w koncu mam andzijee w przyszlym sezonie sie wybrac tam.Chcialbym jechac w sezonie kiedys bede mial gwarnacje ostwartych jak najwiecej tras.moje pytanka:
    1.jaki jest minimanlny koszt bez wyzywienie, warunki moja byc naprawde spartanskie(styknie mi wygodne loznko,grejnik,luchnia lazienka i WC)
    2.Gdzie njalpiej jechac do ktorej z miejscowosci, ososbiscie jak widze biale Val Thorens to az mnie skreca z zachwytu ale mzoe a Meriblem czy Courchevel jest tak samo?
    3.jaki skipass?zalozmy ze bym byl w VT to warto kupic na cale 3doliny?
    4.lepiej jechac zorganizowana grupa czy samemu ze znajmomymi autami?
    Przestań marzyć tylko bierz się za przygotowania do wyjazdu:
    1- tu masz przykład dla 4 osób na tydzień http://www.interchalet.pl/men144.pdf 6dniowy karnet na 3V -220euro, Belville-200euro, Val Thorens – 170euro
    2- w les Menuires najtańsze noclegi a połączenie wyciągami jest tak szybkie że pół godziny jedziesz do Val Thorens i Meribel a za godzinkę jesteś w Courchevel
    3- lepiej mieszkać taniej a wydać więcej na skipas (3V)
    4- autem może nie będzie taniej ale wygodniej a zorganizowanych grup jakoś zawsze unikałem.
    Tu jeszcze kilka fotek z Menuires i okolic wykonane w drugiej połowie kwietnia 2004
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć) Les Menuires 020.jpg   Les Menuires 025.jpg   Les Menuires 037.jpg   Les Menuires 041.jpg   Les Menuires 047.jpg  

Les Menuires 057.jpg   Les Menuires 072.jpg   Les Menuires 099.jpg   Les Menuires 100.jpg   Les Menuires 20004 .2 006.jpg  

Les Menuires 20004 .2 009.jpg   Les Menuires 20004 .2 012.jpg   Les Menuires 20004 .2 025.jpg   Les Menuires 20004 .2 028.jpg   Les Menuires 20004 .2 052.jpg  

23. The Following User Says Thank You to jabol For This Useful Post:

Thanks
    2

Domyślnie Mmmm

A mi już został nie cały miesiąc i będe śmigał na cudownych zbozach VT. Pale się codziennie jak wstaje z rana myśl o tym pozwala mi z ochotą chodzic do pracy. Dziękuje za przyjemne fotki i liczę że pogodę będe miał równie cudowną.
    do jozio86-->taki wyjazd to przy odrobinie szukania wcale nie taki duży koszt w porównaniu do np. pięknego polskiego Zakopca w którym spędzisz multum czasu w kolejkach wkurzając się na wszystko i wszystkich...
    niech czas leci.......

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 5 1 2 3 ... OstatniOstatni