A więc tak po pierwsze 3 valles to największa na świecie stacja narciarska, liczy sobie około 700 km tras, 200 tras itdSkłąda się z 3 miejscowości Courchevel 1850m, Meribel 1750m i Val Thorens 2300- ta ostatnia to najwyżej położone miasteczko narciarskie w europie.
Jest tak bajecznie położone że gdy mieskzamy w samym val thorens to od progu drzwi do stoku mamy 0cm, jak to możliwe- po prostu wychodzimy od razu na stok i jeździmy. TRzeba uważać zeby nie wpasć przed drzwiami na jakiegoś narciarza
Ten olbrzymi obszar robi niesamowite wrażenie, bo po pierwsze mozna się tutaj wyjeździć i wybawić w nocy roi się od dyskotek, barów, kin i innych atrkacji. Wyobraźcie sobie że na sotkach 3 doliny Val thorens jest lotnisko na śniegu, tor do wyścigów samochodwych(a'la WRC) snowparki są przygotowane rewelacyjnie i jest ich bodajże 4 czy 5![]()
Z pewnością nie jest to przereklamowane miasteczko a nawet przeciwnie, jest to po prostu raj dla narciarzy.
w Val thorens śnieg utrzymuje się do połowy maja, trenuje tutaj kadra narciarstwa alpejskiego Austrii.
Naprawdę polecam!! W dodatku ceny nie są tak makabrycznie wyższe niż w innych miejscowościach, dopłata dosłownie 200zł
Jeszcze jedną świetnąsprawą jest to, że mozna się swobodnie poruszać pomiędzy tymi dolinami no tutaj skipass na wszystkie 3 doliny jest troche droższy ale kogo nie zadowoli 200 km tras w jednej dolinie
A no i jeszcze jest tutaj największa tylko nei wiem czy w europie czy na świecie gondola, zabiera 150 osób, ja bym to nazwał autobusem narciarskim
I teraz uwierzcie mi ze takich niespodzianek jest tam mnóstwo można by gadać i gadać po prostu trzeba pojechać i zoabczyć...
http://livecam.valthorens.com/ tutaj jest interaktywna strona Val thorens ze zdjęciami któe robi kamera co 15 minut, co ciekawe zdjecia mają 360 stopni; fajny bajer, można zoabczyć co sie wokół dzieje![]()

Odpowiedź z Cytatem
Skłąda się z 3 miejscowości Courchevel 1850m, Meribel 1750m i Val Thorens 2300- ta ostatnia to najwyżej położone miasteczko narciarskie w europie.