Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum. Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji, co umożliwi Ci pisanie wiadomości, prywatną korespondencję z innymi użytkownikami forum, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych ułatwień w korzystaniu z forum.
Rejestracja jest szybka i łatwa więc dołącz do nas już dzisiaj!
Położenie
Ośrodek Narciarsko Rekreacyjny Harenda Zakopane zlokalizowany jest na osiedlu Harenda w Zakopanem.
Dojazd
Do Ośrodka dojechać można wprost z drogi krajowej E 7 (Zakopianka) skręcając w prawo na wysokości stacji PKN Orlen na Ustupie drogą prowadzącą do dolnej stacji kolei.
Z centrum Zakopanego jadąc ulicą Kasprowicza, skręcając w lewo, przez Spyrkówkę prosto na Harendę.
Parkingi
(Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) PARKING nr 1
Darmowy parking, który pomieści 120 samochodów osobowych. PARKING nr 2
Darmowy parking, który pomieści 90 samochodów osobowych. PARKING nr 3
Parking przeznaczony dla pracowników obsługi oraz miejsce dla busów oraz TAXI dowożących na teren Ośrodka. Z tego miejsca kursować będzie darmowa linia Zakopane Centrum - Ośrodek Narciarsko Rekreacyjny Harenda. PARKING nr 4
Darmowy parking mieszczący 120 samochodów osobowych
i do 20 autokarów.
Miejscowości
(krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich)
Harenda położona jest na wysokości 770 m n.p.m. i od strony północno-zachodniej ograniczona przez grzbiet Gubałówki. Druga strona zbocza opada w kierunku Suchego potoku (ok. 780 m n.p.m.) a grzbiet obniża się do Poronina (ok. 600 m n.p.m.) Różnice wysokości zboczy wahają się od 174 do 210 m. Kolej wjeżdża z osiedla Harenda na szczyt wierchu Rafaczówki – stok południowo – wschodni.
Stok z homologacją FIS, świetne nachylenie tylko dla zaawansowanych narciarzy (trasa czarna ).... Można by tak w niekończoność. A jednak.
Ubiegły sezon narciarski nie był udany dla tego ośrodka. Pierwszym poważnym blędem były żywe kłamstwa jakie wypisywali na swojej stronie internetowej- warunki dobre i bardzo dobre. Wcale tak nie było. Świadczą o tym zdjęcia zrobione przez usera SkiForum.pl. Trasa czarna z tego co pamiętam nie była wogóle otwarta ( może była raz ale zamiast śniegu było błoto i kamienie... )
Jedyne co to życzyć im, że nadchodzący sezon będzie udany.
__________________ Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Żninie- zapraszam www.smkznin.pl
Rzeczywiście, stok z Zakopianki wygląda naprawdę imponująco. Nachylone pod kątem słupy od kolei - prawie jak w Alpach Napewno nie jest to ośrodek dla początkujących narciarzy, nie licząc tych paru króciutkich tras Jeśli zima będzie sprzyjać, w tym sezonie muszę tam zawitać
Miałem okazje widzieć Harende (w lecie - tylko od dołu) i podzielam opinie przedmówców; przy sprzyjających warunkach śniegowych może być atrakcyjnie.
Podstawowa zaleta, to dogodny dojazd - nie ma potrzeby przebijać się przez Zakopiec. A ceny ? Mogłyby być bardziej konkurencyjne.... .
Podstawowa zaleta, to dogodny dojazd - nie ma potrzeby przebijać się przez Zakopiec.
Tylko, że zwykle korek na Zakopiance zaczyna się przed przejazdem kolejowym w Poroninie W te wakacje od tegoż przejazdu do tablicy Zakopane jechałem 35 minut. Także ogólnie dojazd do Zakopanego jest tragiczny
Czy Polska może stwarzać konkurencje dla innych "górek" w Europie?
W pierwszy weekend Grudnia rozpoczynamy sezon zimowy 2007/2008. Planujemy dobrą imprezę, na którą już dzisiaj wszystkich serdecznie zapraszamy!
Harenda w lutym 2009 roku będzie jedną z aren Pucharu Europy kobiet w slalomie specjalnym! Dawno imprezy sportowej takiej rangi u nas nie było.
W pierwszych dniach Września 2007 r. na zaproszenie Polskiego Związku Narciarskiego (PZN) i Tatrzańskiego Związku Narciarskiego (TZN) gościła w Zakopanem delegacja Międzynarodowej Federacji Narciarskiej (FIS) w składzie Janez Flere i Markus Waldner. Delegaci FIS przyglądali się miejscom, gdzie można by rozegrać w Polsce zawody o randze Pucharu Europy i Świata. Kilka dni temu otrzymaliśmy oficjalną informację z TZN, w którym FIS oświadcza, że w dniach 18 – 20.02.2009 r. na terenie Ośrodka Narciarsko Rekreacyjnego Harenda Zakopane zorganizuje Puchar Europy Kobiet w slalomie specjalnym.
To wielkie wyzwanie zarówno dla Harendy i Zakopanego, ale i dla Polski. Rzadko mamy możliwość organizować imprezy rangi europejskiej czy światowej w naszym kraju. Mamy nadzieję, ze Harenda nie zostanie osamotniona z organizacją imprezy, która będzie świetnym narzędziem do promocji Zakopanego i Polski w Europie, zarówno wśród miłośników białego szaleństwa jak i turystów, którzy chętnie odwiedzają miejscowości górskie podczas swojego urlopu. Będzie jednocześnie świętem narciarstwa na wielkim światowym poziomie.
__________________ Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Żninie- zapraszam www.smkznin.pl
Może dzięki tej imprezie polepszy się system sztucznego naśnieżania na Harendzie,
bo akurat z tym mają mały problem.[vide zaszły sezon].
Hmm małe sprostowanie System naśnieżania jest bardzo dobry, co świadczy np. sprostanie wymagań jakie stawia FIS- dodajmy że przecież Harenda ma homologacje FIS. System naśnieżania jest dobry. Armatki itp na najwyższym poziomie. Problem pojawia się w samym pojęciu "naśnieżanie". A dokładnie w obsłudze tych urządzeń. Nie umiejętność obsługiwania, doprowadziła do takich sytuacji jakie mieliśmy rok temu.
W takim razie miejmy nadzieję,że się czegoś nauczą.Niestety właściciele większości
stacji w Polsce nie wysyłają swoich pracowników na szkolenia z zakresu produkcji i
pielęgnacji śniegu.A szkoda...
Witam!
W ostatną sobotę 15.12. wybrałem się z rodzinką do tej stacji. Byłem na parkingu ok. 8:30 jeszcze wyciąg był nieczynny, trenowały szkółki narciarskie. Pogoda nie za szczególna -7 st C oraz padający śnieg. Trasa czarna zamknięta, a raczej wogóle nie przygotowana, czerwona przygotowana ale twardo jak "cholera" (to zapewne wina sztucznego śniegu) i mnóstwo kamieni, wstecz głazów lodowych. Pozostałe trasy dość dobrze przygotowane ale jak już wsponiałem twargo i gdzie niegdzie wystający lód. Infrastruktura gastronomiczna na dobrym poziomie, toalety czyste ciepłe i bezpłatne. Parkingi duże i również bezpłatne (Beskid Śląski - uczcie się od górali z Małopolski, a nie jak jest pod wieloma wyciągami na Śląsku -człowiek jeszcze dobrze się nie zatrzyma a już jakiś cieć leci żeby cię odrzeć z 5 lub 8 zł., kible też odskurne, brudne i zimne a do tego płatne. Jest szczęście jeśli nie ma ToiToi'an - GAT przoduje w takich nowinkach). No ale wracam Na Harendę. Ok. 13:00 stok zaczął się zmieniać, zmieniać na gorsze. robiły się muldy. A i jeszcze ceny całodniowy karnet od godz. 9:00 do 16:00 - 55 zł. To naprawdę przystępne ceny (włodarze Czantorii - spójżcie niekiedy na ceny innych stacji i mapę, a dowiecie się że jesteśmy w Polsce a takie wyciągi jak wy macie to w małopolsce ma każda stacja narciarska, ale górale w małoposce mie są chciwi a wy to zdzierusy - mam nadzieję że chmury śniegowe i minusowa temperatura ominie Czantrię a wy pódziecie z torbami). Ach znów się rozchulałem na ten Beskid Śląski, ale jestem na nich wkurzony. Ogólne wrażenia po wyjeździe na Harendę pozytywne. Polecam.
Pozdrawiam
Voytheck
__________________ Czekając na śnieg, aby nie zwariować jem lody . Niech szlag trafi te lody, nareszcie mamy ŚNIEG
Jeździłem na Harendzie w ten piątek. Byłem o 8.30 stacja jeszcze zamknięta ale budzilo się w niej życie. Przed 9.00 ruszył wyciąg i heja na górę. Trasa przygotowana dobrze (miejscami pozostało kilka dziur po muldach) jak na temperaturę + 3 stopnie. Nie było kamieni gałęzi czy innego takiego świństwa. To był mój ostatni dzień na wyjeździe tak że pojeździłem tylko godzinkę i musiałem kończyć. Jazda rewelacyjna, stok stromy ale bardzo bezpieczny przez swoją szerokość i małą ilość ludzi. Pozatym jeźdzą tam raczej ludzie z pewnymi umiejętnościami. Mo i ten wspaniały widok na Tatry i Zakopane. Polecam.
Na stronie ośrodka piszą o przerwie technicznej w godzinach 15-16. Może ktoś zweryfikować tą informacje, czy rzeczywiście ta przerwa jest! Będe w Zakopanem od weekendu i może po przerwie na ratrakowanie bym tam chętnie pojeździł. Z góry dzięki na info!
Ta, potwierdzam. Bylam na poczatku stycznia,, jak byly duze mrozy. O 15-tej stok zamykaja i ratrakuja przez godzine, choc wg mnie na wielu innych stokach nawet by nie pomysleli, ze trzeba ratrakowac (jezdzi sie w gorszych warunkach).
Dojazd samochodem pod sam wyciag. Przy dolnej stacji nowiutka , duza karczma ze smacznym jedzeniem ( samoobsluga - z tackami).
Stok rzeczywiscie rewelacja. W tym czasie na Szymoszkowej duzo ludzi, pod Nosalem makabra, a na Harendzie pustki. Widoki rewelacyjne.
No i kanapa z przesuwajaca sie tasma. Polecam.
Byłem w Zakopcu na piątkowym konkursie pucharu świata w skokach (16 stycznia). Przyjechałem tu dzień wcześniej, wieczorem (ok. 20). Wjeżdżając do Zakopca, z drogi rzucił mi się w oczy właśnie wyciąg na Harendzie. Nie mogłem się oprzeć pokusie by choćby tylko podjechać i rozeznać się co i jak . Nigdy nie jeździłem na nartach w Zakopcu, bo wiecznie słyszałem o tabunach ludzi, snobach itp. A tu podjeżdżam i miłe zaskoczenie . Ludzi prawie brak. Trasa wyglądała na „niezjechaną” co sugerowało, ze w ciągu dnia też nie było zbyt wielu narciarzy.
Od razu widać, że ośrodek jest „nowiutki”. Robi miłe wrażenie. Samochodem można podjechać prawie pod sam wyciąg. Trasa z dołu wygląda na „czarną”, ale jest bardzo szeroka. Naprawdę wygląda kusząco. Patrząc od dołu, po prawej stronie trasy jest krzesło, po lewej 2 lub 3 krótsze wyciągi orczykowe (tu zdecydowanie mniejsze nachylenie).
Na dole jest karczma i co najmniej trzy wypożyczalnie nart. Zaglądałem przez szybę i bez wątpienia jest co popróbować, a co ważne nartki są raczej nowe (z zeszłego i obecnego sezonu). W tym względzie jest lepiej niż np. w Białce w wypożyczalniach przy Kotelnicy, gdzie o w miarę nowe narty (chodzi o rok produkcji) nie jest łatwo.
Patrzyłem na ceny karnetów, ale teraz już nie potrafię odtworzyć z pamięci. Wydaje mi się, że ceny raczej zbliżone do cen np. Białce (Kotelnica), Jurgowie. Ewentualnie trochę drożej.
Faktycznie w tym roku na Harendzie odbędzie się Puchar Europy w slalomie Kobiet. O ile pamiętam będzie to 18 lutego.
Ja po piątkowym konkursie musiałem już wracać do domu, ale poleciłem ten stok znajomym, którzy zostawali w Zakopcu do niedzieli. W sobotę jeździli na Nosalu, a w niedzielę podjechali na Harendę. Bardzo im się tam spodobało, szczególnie nachylenie trasy, jej szerokość i przygotowanie, oraz ilość osób. Na Nosalu był zdecydowanie więcej osób, trasa zrobiła się szybko oblodzona i z muldami (szczególnie na górze). Po czterech godzinach mieli serdecznie dosyć. Na Harendzie śmigali prawie cały dzień i zdecydowanie bardziej im się podobało. Na pewno znacznie też miała pogoda, która w niedzielę była wręcz wymarzona (lekki mrozik i super słońce).
Podsumowując, ośrodek wart odwiedzenia, choćby na kilka godzin.
Jeśli będę kiedyś z nartami w okolicach Zakopca, chętnie tu podjadę.