SkiForum.PL - Narty - Społeczność narciarzy

Witaj na forum narciarskim SkiForum.pl!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum. Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji, co umożliwi Ci pisanie wiadomości, prywatną korespondencję z innymi użytkownikami forum, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych ułatwień w korzystaniu z forum.

Rejestracja jest szybka i łatwa więc dołącz do nas już dzisiaj!

Wróć   SkiForum.PL - Narty - Społeczność narciarzy > Katalog ośrodków narciarskich > Polska > Śląskie > Korbielów

Odpowiedz

Narzędzia artykułu Wygląd

Post Korbielów - Ośrodek Narciarski "PILSKO"

Korbielów - Ośrodek Narciarski "PILSKO"

Ośrodek Narciarski "PILSKO" to jeden z trzech największych kompleksów narciarskich w Polsce położony jest w Beskidzie Żywieckim, w masywie Pilska (1557 m n.p.m.) najwyżej, po Kasprowym Wierchu, narciarskiej górze w kraju. W obrębie nartostrad ośrodka (blisko 20 km tras) funkcjonuje 10 wyciągów orczykowych oraz 1 wyciąg krzesełkowy. Najbardziej godną polecenia jest trasa zjazdowa nr 5, liczy ona blisko 4 500 m długości i należy do dwóch najdłuższych w Polsce.
Od 2001 roku funkcjonuje w Ośrodku nowoczesny system kontroli przejść, w którym zastosowano elektroniczne karty zbliżeniowe. Pozwala on na to, aby posługując się jedną kartą korzystać z tras Korbielowa i Szczyrku.
Tym co wyróżnia Korbielów i masyw Pilska spośród innych ośrodków górskich w kraju są najlepsze, poza Tatrami, warunki naturalne do uprawiania narciarstwa. W górnych partiach ON "PILSKO" (powyżej Hali Szczawiny) bardzo często sezon narciarski rozpoczyna się już w listopadzie i trwa do pierwszych dni maja. Sprzyja temu odpowiedni mikroklimat i wysokość nad poziomem morza. O atrakcyjności Ośrodka stanowi także wyjątkowa w skali kraju różnica wzniesień między najwyżej i najniżej położonymi partiami tras narciarskich około 770 m.
Na terenie ON "PILSKO" zlokalizowane są trzy stacje GOPR, snowpark, punkty gastronomiczne, szkoły narciarskie i snowboardowe, wypożyczalnie i serwisy sprzętu narciarskiego oraz narciarskie przedszkole.

Strona ośrodka
http://www.pilsko.gat.pl/

Położenie
Korbielów - miejscowość leżąca w Beskidzie Żywieckim, 23 km od Żywca, u stóp najwyższych gór tego regionu: Babiej Góry i Pilska.
Korbielów to bezwzględnie jeden z najbardziej strakcyjnych terenów narciarskich w kraju. Sezon narciarski rozpoczyna się tu w listopadzie i trwa zwykle do końca marca, a na Hali miziowej i kopule szczytowej Pilska nierzadko do pierwszych dni maja.
W miesiącach letnich region zaprasza na malownicze szlaki turystyczne biegnące szczytami gór przez rezerwaty przyrody Pilsko, Rysianka i Romanka.

Dojazd
Z Bielska - Białej przez Żywiec itd.

Parkingi
Obszerne parkingi w odległości max 5min do pierwszej stacji, parking płatny 6 zł

Miejscowości
Korbielów, Żywiec, Oravska Polhora, Namestovo (SK).

Noclegi
Baza noclegowa dosyć duża, ceny zróżnicowane w zależności od standartu.

Trasy
http://www.gat.pl/73.php

Ceny
http://www.gat.pl/352.php

Kamera online
http://www.gat.pl/pogoda/korbielow.php

Aktualne warunki
http://www.gat.pl/73.php

Serwis narciarski
Duża ilość serwisów narciarskich przy samych wyciągach, w tym również wypożyczalnie sprzętu, poziom świadczonych usług wysoki.

Instruktorzy / Opieka nad dziećmi
Do załatwienia na miejscu.

Wyżywienie
Zjeść można na dole, na stoku w schronisku i nie tylko, ceny jak wszędzie .

Galeria zdjęć
http://www.galerianarciarska.net/ima...low/index.html

Utworzone przez Administrator, 03-09-07 o 16:02
Ostatnio edytowane przez piotrekwawa, 16-03-09 o 12:06
164 Komentarzy , 27316 wyświetleń

Zobacz kto z forumowiczów i w jakim terminie będzie w tej miejscowości, jeśli się tam wybierasz dodaj swój wyjazd (jednodniowy lub kilkudniowy).

Nikt nie planuje wybrać sie tutaj w przeciągu następnego miesiąca.

stare 19-09-07, 01:08   #2
Miszczu
Bywalec forum

Dziękował: 0
Otrzymane podziękowania: 2
Miszczu jest na dobrej drodze
Domyślnie

Dla mnie to jeden z lepszych polskich ośrodków, niestety nie najlepszych, a takim mógłby niewątpliwie być - bo ma potencjał, to co najważniejsze - wspaniałą górę, wymarzoną do narciarstwa.

A co można poprawić?
- problemy z wyciągiem krzesełkowym, orczykiem "dojazdowym", awarie orczyków - wiele do poprawy
- trasy dobrze przygotowane tylko rano, potem jest coraz gorzej
- Korbielów do rozrywkowych miejscowości nie należy, ale to nic, żeby chociaż baza noclegowa była jako taka.....

Ostatnio edytowane przez Miszczu ; 01-10-08 o 14:09.
Miszczu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 25-10-07, 16:20   #3
taki_sobie_narciarz
Stały bywalec

Dziękował: 26
Otrzymane podziękowania: 14
taki_sobie_narciarz jest na dobrej drodze
Domyślnie

Dzisiaj w jednej ze stacji radiowych usłyszałem, że trwa remont kolejki na Halę Szczawiny Ma się skończyć do końca listopada. Wie ktoś coś w tym temacie?
taki_sobie_narciarz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 25-10-07, 16:35   #4
Bartek
Stały bywalec

Dziękował: 78
Otrzymane podziękowania: 46
Bartek wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Cytat:
Napisał taki_sobie_narciarz Zobacz post
Dzisiaj w jednej ze stacji radiowych usłyszałem, że trwa remont kolejki na Halę Szczawiny Ma się skończyć do końca listopada. Wie ktoś coś w tym temacie?
Tak. Na Onecie też o tym piszą --> LINK
Bartek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 25-10-07, 18:58   #5
cegreg
Stały bywalec

Dziękował: 2
Otrzymane podziękowania: 10
cegreg jest na dobrej drodze
Domyślnie

Cytat:
Napisał Miszczu Zobacz post
Dla mnie to jeden z lepszych polskich ośrodków, niestety nie najlepszych, a takim mógłby niewątpliwie być - bo ma potencjał, to co najważniejsze - wspaniałą górę, wymarzoną do narciarstwa.
Szkoda tylko, że "zarządzający" tą górą nie mają, żadnego potencjału
Też uważam ten ośrodek za jeden z lepszych. Na Pilsku panuje fajny mikroklimat. Któregoś razu jak jechałem do Korbielowa, przez całą drogę nie widziałem śniegu, przed samym Korbielowem jakieś łatki, a na Pilsku całkiem niezłe warunki narciarskie)
To ich krzesło to totalna porażka, w ogóle cała infrastruktura to istny skansen. Dwa razy byłem świadkiem jak się oberwał podwójny orczyk, a raz widziałem jak na tym pojedynczym (chyba nazywa się to Buczynka) jak jakiejś dziewczynie oberwał się cały napinacz… Na szczęście poszkodowanej nic wielkiego się nie stało.
Ale fajne, zróżnicowane trasy, dodatkowo dobre warunki klimatyczne i tak przyciągają tłumy, więc po co inwestować??
Dodatkowo jeszcze płatny parking! Dobrze, że chociaż ceny jeszcze mają przyjazne.
cegreg jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 30-10-07, 08:16   #6
taki_sobie_narciarz
Stały bywalec

Dziękował: 26
Otrzymane podziękowania: 14
taki_sobie_narciarz jest na dobrej drodze
Domyślnie

Dzisiaj znowu radio podało informację o krzesełku na Pilsku. Podobno czekają na ostatnią część i odbiór techniczny ma być około połowy listopada
taki_sobie_narciarz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 30-10-07, 16:41   #7
kiedis
Zadomawia się

Otrzymane podziękowania: 0
kiedis jest na dobrej drodze
Domyślnie

To krzesełko to wogóle jedna wielka porażka. Ogólnie Pilsko lubię bardzo, zgadzam się z przedmówcami że jest bardzo słabo zarządzane. Gdyby było to prywatne z pewnością moglibyśmy mówić o chyba najlepszym polskim ośrodku. Tak to mamy państwowy GAT który nic nie robi Ale i tak bardzo lubię jechać na Hali Miziowej o 8 rano gdy cała trasa przede mna jest pusta
kiedis jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 30-10-07, 17:26   #8
KaBeSz
Konto usunięte

Dziękował: 44
Otrzymane podziękowania: 28
KaBeSz wkrótce będzie sławny(/a)KaBeSz wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Cytat:
Napisał kiedis Zobacz post
Ogólnie Pilsko lubię bardzo, zgadzam się z przedmówcami że jest bardzo słabo zarządzane. Gdyby było to prywatne z pewnością moglibyśmy mówić o chyba najlepszym polskim ośrodku. Tak to mamy państwowy GAT który nic nie robi Ale i tak bardzo lubię jechać na Hali Miziowej o 8 rano gdy cała trasa przede mna jest pusta
A ja za Pilskiem nie przepadam i to z bardzo... dziwnego powodu : denerwuje mnie to przechodzenie z jednego wyciągu do drugiego; po drodze byle jakie talerzyki, którymi można albo głowę rozbić (oczywiście tą stalową liną ), albo pojechać na kolanach... Nie jest to wygodne dla kogoś, kto "nie ma krzepy" w rękach...
Zdecydowanie wolę Szczyrk.... Tyle, że tam też GAT, i też problemy... Wiem, że w tym roku też może być krucho... Chyba już nie ma gdzie jeździć...
KaBeSz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 30-10-07, 21:13   #9
Bartek
Stały bywalec

Dziękował: 78
Otrzymane podziękowania: 46
Bartek wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Ja na Pilsku nie lubię przechodzić z Buczynki na Halę Szczawiny Niestety momentami trzeba żyłować pod górkę.
Bartek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 30-10-07, 21:51   #10
AdamSlask
Stały bywalec

Dziękował: 16
Otrzymane podziękowania: 19
AdamSlask jest na dobrej drodze
Domyślnie

Na krzesełku miałem przyjemność dojechać na hale szczawiny choć następnego dnia kolejka już nie działała wg. mnie bylo to dobre rozwiazanie ale myśle ze tymczasowe. Mam nadzieje ze GAT wezmie się do roboty i z tej pięknej góry zrobią jakis większy użytek ale puki co na to sie nie zanosi!
AdamSlask jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-07, 11:18   #11
spyder
Instruktor SkiForum.pl

Dziękował: 19
Otrzymane podziękowania: 36
spyder wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Wiadomość oficjalna ze strony GATu.

ON "PILSKO" - KORBIELÓW

Informujemy, że otwarcie sezonu narciarskiego planowane jest w piątek 23.11 br. Istnieje możliwość uruchomienia wybranych wyciągów w najbliższą niedzielę 18.11 br., ale z przyczyn formalnych decyzja o tym podjęta zostanie w sobotę 17.11 br. Informacja o takiej ewentualności podana zostanie na infolinii narciarskiej: tel. 033 475 00 75, a także na stronie internetowej www.pilsko.gat.pl. Po otwarciu ośrodka planujemy uruchomić następujące wyciągi: kolej linowa "Szczawiny" znad parkingu na Halę Szczawiny, wyciągi nr V i VI z Hali Szczawiny na Halę Miziową oraz wyciąg nr VII z Hali Miziowej na Pilsko. Dla ruchu narciarskiego udostępniona będzie trasa nr 5 FIS z Pilska do Hali Szczawiny.

Serdecznie zapraszamy!

Jeżeli ktoś się wybiera można się anonsować tu: http://www.skiforum.pl/calendar.php?c=2
stare 16-11-07, 11:22   #12
mirekn
Konto usunięte

Dziękował: 258
Otrzymane podziękowania: 1,150
mirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowania
Domyślnie

W niedzielę ma też ruszyć Baba. http://www.pilsko.pl/uds.asp?i=40&current_id=512
mirekn jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-11-07, 09:26   #13
Iva
Bywalec forum

Dziękował: 6
Otrzymane podziękowania: 1
Iva jest na dobrej drodze
Domyślnie

czy macie w Korbielowie godne polecenia noclegi?
Iva jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-12-07, 09:16   #14
jureczek160
Bywalec forum

Dziękował: 15
Otrzymane podziękowania: 3
jureczek160 jest na dobrej drodze
Domyślnie noclegi w Korbielowie

Witam,nocowałem dwa lata temu w schronisku PTTK"Chata baców"warunki takie sobie(jak to w schronisku)ale czysto i tanio,za to kuchnia gospodyni?naprawdę domowa(prawie wszystko własnej produkcji(delicje)minus?dojazd do wyciągu to około1km.za bliskożeby brać auto a za daleko aby dreptać w naszych uroczych(do marszu)butkach.Próbowałem tego i tego (wolę auto i wtedy oplata parkingowa 5zet(obsługa niemila)Za to góra jest świetna,wyciągi?patrz wyżej.pozdrawiam
jureczek160 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 22-12-07, 17:47   #15
grizz
Bywalec forum

Otrzymane podziękowania: 5
grizz jest na dobrej drodze
Domyślnie

Jak warunki na trasach i czy ilość ludzi nie jest powalająca?

(chodzi o dzisiaj )
stare 26-12-07, 13:15   #16
Kanet
Zadomawia się

Kanet jest na dobrej drodze
Domyślnie

Witam,
Czy był ktoś dziś na Pilsku?
mam zamiar jechać tam jutro(godzinny rane) i chciałbym wiedzieć jakie są warunki, interesuje mnie szczególnie czy są kamienie bo z tego co wiem wszystkiew trasy są otwarte.
Kanet jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-12-07, 13:53   #17
grizz
Bywalec forum

grizz jest na dobrej drodze
Domyślnie

Jako, ze od soboty nie padało, to kamienie zapewnie są.
stare 27-12-07, 18:40   #18
Kanet
Zadomawia się

Kanet jest na dobrej drodze
Domyślnie

Byłem dziś.
na Pilsku i Kopcu warunki extra(ale tez ludzi było extra dużo)
mizowa-->szczawiny, tutaj niestety kamienie i lod, ale nie az tak strasznie, da sie pojeździć.
na Buczynce warunki imo złe(tzn góra spoko ale końcówka to lod i duże kamienie w dużej ilości) na samym dole(kamienna badajrze) wbrew pozorą warunki fajne, nie ma lodu ani za duzo kamieni.
Kanet jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-12-07, 02:51   #19
volta2
Bywalec forum

Dziękował: 3
Otrzymane podziękowania: 3
volta2 jest na dobrej drodze
Domyślnie

A ja cały tydzień bawiłam w korbielowie, od soboty 22 grudnia. w sobotę to wiadomo - śląsk dojeżdża i ludzi tłum w kolejkach do orczyków. ale wigilia i pierwszy dzień świąt to była bajka. ludzi garstka, punkty nam znikały z karnteu błyskawicznie. kolejek w ogóle nie było, jazda w tempie góra-dół

jeden minus to czerwona trasa do samego dołu - nieczynna, więc zjazd krzesłem, albo przejazd na buczynek(buczynkę?) i potem drałowanie do parkingu.
buczynek znakomity, ale tylko w górnej części. w wigilię jeździłam po sztruksiku - i to było największe zaskoczenie!

pobyt oceniam nienajgorzej, to była nasza pierwsza wizyta w tym ośrodku.

o przedszkolu dimbo jeszcze stworzę osobny wątek, bo na to zasługuje

parkingi - za darmo!!! z tego co czytam, to jakaś nowość?
volta2 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-12-07, 09:20   #20
karlone
Bywalec forum

Dziękował: 5
karlone jest na dobrej drodze
Domyślnie

a jak tam dojazdem? bo mam tylnonapędowca na jakichś nowych zimówkach i nie jestem pewien czy sobie poradzą. z tego co pamietam to bywało tam oblodzone i lud miał problem
karlone jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz
Narzędzia artykułu
Wygląd

Zasady Postowania