+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 11 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 205

Temat: Korbielów - Ośrodek Narciarski "PILSKO"

Thanks
    0

Post Korbielów - Ośrodek Narciarski "PILSKO"

Korbielów - Ośrodek Narciarski "PILSKO"

Ośrodek Narciarski "PILSKO" to jeden z trzech największych kompleksów narciarskich w Polsce położony jest w Beskidzie Żywieckim, w masywie Pilska (1557 m n.p.m.) najwyżej, po Kasprowym Wierchu, narciarskiej górze w kraju. W obrębie nartostrad ośrodka (blisko 20 km tras) funkcjonuje 10 wyciągów orczykowych oraz 1 wyciąg krzesełkowy. Najbardziej godną polecenia jest trasa zjazdowa nr 5, liczy ona blisko 4 500 m długości i należy do dwóch najdłuższych w Polsce.
    Od 2001 roku funkcjonuje w Ośrodku nowoczesny system kontroli przejść, w którym zastosowano elektroniczne karty zbliżeniowe. Pozwala on na to, aby posługując się jedną kartą korzystać z tras Korbielowa i Szczyrku.
    Tym co wyróżnia Korbielów i masyw Pilska spośród innych ośrodków górskich w kraju są najlepsze, poza Tatrami, warunki naturalne do uprawiania narciarstwa. W górnych partiach ON "PILSKO" (powyżej Hali Szczawiny) bardzo często sezon narciarski rozpoczyna się już w listopadzie i trwa do pierwszych dni maja. Sprzyja temu odpowiedni mikroklimat i wysokość nad poziomem morza. O atrakcyjności Ośrodka stanowi także wyjątkowa w skali kraju różnica wzniesień między najwyżej i najniżej położonymi partiami tras narciarskich około 770 m.
    Na terenie ON "PILSKO" zlokalizowane są trzy stacje GOPR, snowpark, punkty gastronomiczne, szkoły narciarskie i snowboardowe, wypożyczalnie i serwisy sprzętu narciarskiego oraz narciarskie przedszkole.

Strona ośrodka
    http://www.pilsko.gat.pl/

Położenie
    Korbielów - miejscowość leżąca w Beskidzie Żywieckim, 23 km od Żywca, u stóp najwyższych gór tego regionu: Babiej Góry i Pilska.
    Korbielów to bezwzględnie jeden z najbardziej strakcyjnych terenów narciarskich w kraju. Sezon narciarski rozpoczyna się tu w listopadzie i trwa zwykle do końca marca, a na Hali miziowej i kopule szczytowej Pilska nierzadko do pierwszych dni maja.
    W miesiącach letnich region zaprasza na malownicze szlaki turystyczne biegnące szczytami gór przez rezerwaty przyrody Pilsko, Rysianka i Romanka.

Dojazd
    Z Bielska - Białej przez Żywiec itd.

Parkingi
    Obszerne parkingi w odległości max 5min do pierwszej stacji, parking płatny 6 zł

Miejscowości
    Korbielów, Żywiec, Oravska Polhora, Namestovo (SK).

Noclegi
    Baza noclegowa dosyć duża, ceny zróżnicowane w zależności od standartu.

Trasy
    http://www.gat.pl/73.php

Ceny
    http://www.gat.pl/352.php

Kamera online
    http://www.gat.pl/pogoda/korbielow.php

Aktualne warunki
    http://www.gat.pl/73.php

Serwis narciarski
    Duża ilość serwisów narciarskich przy samych wyciągach, w tym również wypożyczalnie sprzętu, poziom świadczonych usług wysoki.

Instruktorzy / Opieka nad dziećmi
    Do załatwienia na miejscu.

Wyżywienie
    Zjeść można na dole, na stoku w schronisku i nie tylko, ceny jak wszędzie .

Galeria zdjęć
    http://www.galerianarciarska.net/ima...low/index.html
    Ostatnio edytowane przez piotrekwawa ; 16-03-09 o 12:06

Thanks
    0

Domyślnie

Dla mnie to jeden z lepszych polskich ośrodków, niestety nie najlepszych, a takim mógłby niewątpliwie być - bo ma potencjał, to co najważniejsze - wspaniałą górę, wymarzoną do narciarstwa.

A co można poprawić?
    - problemy z wyciągiem krzesełkowym, orczykiem "dojazdowym", awarie orczyków - wiele do poprawy
    - trasy dobrze przygotowane tylko rano, potem jest coraz gorzej
    - Korbielów do rozrywkowych miejscowości nie należy, ale to nic, żeby chociaż baza noclegowa była jako taka.....
    Ostatnio edytowane przez Miszczu ; 01-10-08 o 14:09

Thanks
    27

Domyślnie

Dzisiaj w jednej ze stacji radiowych usłyszałem, że trwa remont kolejki na Halę Szczawiny Ma się skończyć do końca listopada. Wie ktoś coś w tym temacie?

Thanks
    78

Domyślnie

Cytat Napisał taki_sobie_narciarz Zobacz post
    Dzisiaj w jednej ze stacji radiowych usłyszałem, że trwa remont kolejki na Halę Szczawiny Ma się skończyć do końca listopada. Wie ktoś coś w tym temacie?
    Tak. Na Onecie też o tym piszą --> LINK

Thanks
    2

Domyślnie

Cytat Napisał Miszczu Zobacz post
    Dla mnie to jeden z lepszych polskich ośrodków, niestety nie najlepszych, a takim mógłby niewątpliwie być - bo ma potencjał, to co najważniejsze - wspaniałą górę, wymarzoną do narciarstwa.
    Szkoda tylko, że "zarządzający" tą górą nie mają, żadnego potencjału
    Też uważam ten ośrodek za jeden z lepszych. Na Pilsku panuje fajny mikroklimat. Któregoś razu jak jechałem do Korbielowa, przez całą drogę nie widziałem śniegu, przed samym Korbielowem jakieś łatki, a na Pilsku całkiem niezłe warunki narciarskie)
    To ich krzesło to totalna porażka, w ogóle cała infrastruktura to istny skansen. Dwa razy byłem świadkiem jak się oberwał podwójny orczyk, a raz widziałem jak na tym pojedynczym (chyba nazywa się to Buczynka) jak jakiejś dziewczynie oberwał się cały napinacz… Na szczęście poszkodowanej nic wielkiego się nie stało.
    Ale fajne, zróżnicowane trasy, dodatkowo dobre warunki klimatyczne i tak przyciągają tłumy, więc po co inwestować??
    Dodatkowo jeszcze płatny parking! Dobrze, że chociaż ceny jeszcze mają przyjazne.

Thanks
    27

Domyślnie

Dzisiaj znowu radio podało informację o krzesełku na Pilsku. Podobno czekają na ostatnią część i odbiór techniczny ma być około połowy listopada

Thanks
    0

Domyślnie

To krzesełko to wogóle jedna wielka porażka. Ogólnie Pilsko lubię bardzo, zgadzam się z przedmówcami że jest bardzo słabo zarządzane. Gdyby było to prywatne z pewnością moglibyśmy mówić o chyba najlepszym polskim ośrodku. Tak to mamy państwowy GAT który nic nie robi Ale i tak bardzo lubię jechać na Hali Miziowej o 8 rano gdy cała trasa przede mna jest pusta

Thanks
    44

Domyślnie

Cytat Napisał kiedis Zobacz post
    Ogólnie Pilsko lubię bardzo, zgadzam się z przedmówcami że jest bardzo słabo zarządzane. Gdyby było to prywatne z pewnością moglibyśmy mówić o chyba najlepszym polskim ośrodku. Tak to mamy państwowy GAT który nic nie robi Ale i tak bardzo lubię jechać na Hali Miziowej o 8 rano gdy cała trasa przede mna jest pusta
    A ja za Pilskiem nie przepadam i to z bardzo... dziwnego powodu : denerwuje mnie to przechodzenie z jednego wyciągu do drugiego; po drodze byle jakie talerzyki, którymi można albo głowę rozbić (oczywiście tą stalową liną ), albo pojechać na kolanach... Nie jest to wygodne dla kogoś, kto "nie ma krzepy" w rękach...
    Zdecydowanie wolę Szczyrk.... Tyle, że tam też GAT, i też problemy... Wiem, że w tym roku też może być krucho... Chyba już nie ma gdzie jeździć...

Thanks
    78

Domyślnie

Ja na Pilsku nie lubię przechodzić z Buczynki na Halę Szczawiny Niestety momentami trzeba żyłować pod górkę.

Thanks
    16

Domyślnie

Na krzesełku miałem przyjemność dojechać na hale szczawiny choć następnego dnia kolejka już nie działała wg. mnie bylo to dobre rozwiazanie ale myśle ze tymczasowe. Mam nadzieje ze GAT wezmie się do roboty i z tej pięknej góry zrobią jakis większy użytek ale puki co na to sie nie zanosi!

Thanks
    19

Domyślnie

Wiadomość oficjalna ze strony GATu.

ON "PILSKO" - KORBIELÓW

Informujemy, że otwarcie sezonu narciarskiego planowane jest w piątek 23.11 br. Istnieje możliwość uruchomienia wybranych wyciągów w najbliższą niedzielę 18.11 br., ale z przyczyn formalnych decyzja o tym podjęta zostanie w sobotę 17.11 br. Informacja o takiej ewentualności podana zostanie na infolinii narciarskiej: tel. 033 475 00 75, a także na stronie internetowej www.pilsko.gat.pl. Po otwarciu ośrodka planujemy uruchomić następujące wyciągi: kolej linowa "Szczawiny" znad parkingu na Halę Szczawiny, wyciągi nr V i VI z Hali Szczawiny na Halę Miziową oraz wyciąg nr VII z Hali Miziowej na Pilsko. Dla ruchu narciarskiego udostępniona będzie trasa nr 5 FIS z Pilska do Hali Szczawiny.

Serdecznie zapraszamy!

Jeżeli ktoś się wybiera można się anonsować tu: http://www.skiforum.pl/calendar.php?c=2
    Chcesz pogadać o Jezusie? Napisz do mnie.
    Czy miewasz takie pytania?

Thanks
    258

Domyślnie

W niedzielę ma też ruszyć Baba. http://www.pilsko.pl/uds.asp?i=40&current_id=512

Thanks
    6

Domyślnie

czy macie w Korbielowie godne polecenia noclegi?

Thanks
    15

Domyślnie noclegi w Korbielowie

Witam,nocowałem dwa lata temu w schronisku PTTK"Chata baców"warunki takie sobie(jak to w schronisku)ale czysto i tanio,za to kuchnia gospodyni?naprawdę domowa(prawie wszystko własnej produkcji(delicje)minus?dojazd do wyciągu to około1km.za bliskożeby brać auto a za daleko aby dreptać w naszych uroczych(do marszu)butkach.Próbowałem tego i tego (wolę auto i wtedy oplata parkingowa 5zet(obsługa niemila)Za to góra jest świetna,wyciągi?patrz wyżej.pozdrawiam

Thanks
    2

Domyślnie

Jak warunki na trasach i czy ilość ludzi nie jest powalająca?

(chodzi o dzisiaj )
    http://galeria.firlej.org || Voiceless it cries,Wingless flutters,Toothless bites,Mouthless mutters. || http://grizz.pl

Thanks
    0

Domyślnie

Witam,
    Czy był ktoś dziś na Pilsku?
    mam zamiar jechać tam jutro(godzinny rane) i chciałbym wiedzieć jakie są warunki, interesuje mnie szczególnie czy są kamienie bo z tego co wiem wszystkiew trasy są otwarte.

Thanks
    2

Domyślnie

Jako, ze od soboty nie padało, to kamienie zapewnie są.
    http://galeria.firlej.org || Voiceless it cries,Wingless flutters,Toothless bites,Mouthless mutters. || http://grizz.pl

Thanks
    0

Domyślnie

Byłem dziś.
    na Pilsku i Kopcu warunki extra(ale tez ludzi było extra dużo)
    mizowa-->szczawiny, tutaj niestety kamienie i lod, ale nie az tak strasznie, da sie pojeździć.
    na Buczynce warunki imo złe(tzn góra spoko ale końcówka to lod i duże kamienie w dużej ilości) na samym dole(kamienna badajrze) wbrew pozorą warunki fajne, nie ma lodu ani za duzo kamieni.

Thanks
    4

Domyślnie

A ja cały tydzień bawiłam w korbielowie, od soboty 22 grudnia. w sobotę to wiadomo - śląsk dojeżdża i ludzi tłum w kolejkach do orczyków. ale wigilia i pierwszy dzień świąt to była bajka. ludzi garstka, punkty nam znikały z karnteu błyskawicznie. kolejek w ogóle nie było, jazda w tempie góra-dół

jeden minus to czerwona trasa do samego dołu - nieczynna, więc zjazd krzesłem, albo przejazd na buczynek(buczynkę?) i potem drałowanie do parkingu.
    buczynek znakomity, ale tylko w górnej części. w wigilię jeździłam po sztruksiku - i to było największe zaskoczenie!

pobyt oceniam nienajgorzej, to była nasza pierwsza wizyta w tym ośrodku.

o przedszkolu dimbo jeszcze stworzę osobny wątek, bo na to zasługuje

parkingi - za darmo!!! z tego co czytam, to jakaś nowość?

Thanks
    5

Domyślnie

a jak tam dojazdem? bo mam tylnonapędowca na jakichś nowych zimówkach i nie jestem pewien czy sobie poradzą. z tego co pamietam to bywało tam oblodzone i lud miał problem

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 11 1 2 3 ... OstatniOstatni