SkiForum.PL - Narty - Społeczność narciarzy

Witaj na forum narciarskim SkiForum.pl!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum. Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji, co umożliwi Ci pisanie wiadomości, prywatną korespondencję z innymi użytkownikami forum, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych ułatwień w korzystaniu z forum.

Rejestracja jest szybka i łatwa więc dołącz do nas już dzisiaj!

Wróć   SkiForum.PL - Narty - Społeczność narciarzy > Katalog ośrodków narciarskich > Polska > Śląskie > Szczyrk

Odpowiedz

Narzędzia artykułu Wygląd

Post Szczyrk - Czyrna - Solisko

Ośrodek Narciarski "Czyrna-Solisko"

GAT S.A. jest największym kompleksem narciarskim w Polsce. Skupia 13 wyciągów orczykowych o łącznej długości 7800 m i zdolności przewozowej 8800 osób/h. Trasy narciarskie o łącznej długości 22 km są doskonale dostosowane do przeciętnego poziomu umiejętności większości narciarzy.

Strona ośrodka: http://www.gat.pl/418.php

Położenie
środek Szczyrku w kierunku na przełęcz Salmopolską, tuż za ośrodkiem COS Skrzyczne

Dojazd

Parkingi
wiele parkingów przy samych wyciągach, b. duża ilość miejsc parkingowych, ceny od 5 do 6 zł za wjazd

Miejscowości
Bielsko-Biała, Żywiec, Wisła w odległości nie większej niż 30 km.

Noclegi
duża baza noclegowa wokół ośrodka, ceny zróżnicowane

Trasy
http://www.gat.pl/69.php

Ceny
http://www.gat.pl/344.php

Kamera online
http://www.gat.pl/pogoda/szczyrk.php

Aktualne warunki
http://www.gat.pl/70.php

Serwis narciarski
wiele serwisów przy wyciągu w tym fischer

Instruktorzy / Opieka nad dziećmi
duży wybór

Wyżywienie
bardzo dobre przy wyciągach, ceny umiarkowane

Galeria zdjęć
http://www.gat.pl/gallery/index.php?currDir=./Szczyrk

Utworzone przez Administrator, 03-09-07 o 14:04
Ostatnio edytowane przez kodnam, 19-09-07 o 19:31
190 Komentarzy , 25020 wyświetleń

Zobacz kto z forumowiczów i w jakim terminie będzie w tej miejscowości, jeśli się tam wybierasz dodaj swój wyjazd (jednodniowy lub kilkudniowy).

Nikt nie planuje wybrać sie tutaj w przeciągu następnego miesiąca.

stare 19-09-07, 18:18   #2
kodnam
Stały bywalec

Dziękował: 58
Otrzymane podziękowania: 41
kodnam wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Witam.
Do niewątpliwych zalet tego postkomunistycznego ośrodka można zaliczyć sporą ilość tras o różnym stopniu trudności (ponad 20km tras od zielonych do czarnych) oraz ładne widoczki.

Natomiast stwierdzam, iż dla właścicieli (zarządu) GAT-u ważna jest chyba tylko kasa - znikome inwestycje, niesamowite kolejki, dodatkowo t.zw. bramki komercyjne - dla tych, którzy chcą krócej stać w kolejce - płacą podwójnie, urywające się orczyki, nie włączanie 2 wyciągów, tylko jednego, bo zdaniem obsługi kolejka jest jeszcze nie aż tak długa, niesamowicie wyboista trasa pod orczykiem w Czyrnej na której już niejeden się wykoleił, dodatkowo po wyjeździe na górę czuć ją niesamowicie w nogach, trasa często słabo przygotowana (wyratrajkowana) nawet rano przy otwarciu!
Beznadziejny, zabłocony parking (dodatkowo płatny 5zł), zawsze przeładowany - trzeba czekać, aż zwolni sie miejsce, dojazd do parkingu fatalny. Jednym słowem infrastruktura i obsługa delikatnie mówiąc do bani.

A w związku z brakiem konkurencji w tych okolicach podejście do narciarzy przez ogólnie mówiąc GAT skutkuje występowaniem "mankamentów" opisanych powyżej. Podejście bardzo krótkowzroczne i nie profesjonalne. Jeśli tak dalej pójdzie, to prędzej czy później to kompleks GAT-u nie wytrzymując konkurencji np. Białki Tatrzańskiej i innych ośrodków które powstają i zapewne powstaną, pójdzie w zapomnienie.
Ale mam nadzieję, że ktoś się w końcu opamięta, bo szkoda byłoby zmarnować stworzone już trasy, dość dobrze wykorzystujące potencjał tej góry.

Ja mimo tych mankamentów i tak tam jężdże - głównie z powodu bliskości (ok. 75km). Kto nie był niech pojedzie i wyrobi sobie swoje zdanie.
Uwaga!
Warto być tam rano na otwarcie o godz. 8.00, bo później to jest tylko stanie w kolejkach.
Użytkownicy (3), którzy podziękowali za tę wiadomość:
stare 02-10-07, 09:28   #3
ksieski1st
Bywalec forum

Dziękował: 4
Otrzymane podziękowania: 1
ksieski1st jest na dobrej drodze
Domyślnie O ośrodku w Czyrnej

Witaj kodnam!
Też jeżdżę do Szczyrku, tylko mam trochę dalej (z Lublina). GAT na Czyrnej to rzeczywiście relikt przeszłości słusznie minionej - ale bezradność lokalnych (lub innych) inwestorów i właścicieli terenów jest mocno zadziwiająca. Jedno co właściciele gruntów mogli zrobić, to zablokowali w lutym 2007 trasy i przez tydzień musiałem jeździć z Czyrnej (tam sobie wynająłem pokoik za 50 zł/os/dobę) na Salmopol - bo tam wyciągi chodziły.
Przez 7 miesięcy śledzę wiadomości z tamtego rejonu i jednego się dowiedziałem - spotkali się we wrześniu(!!!):Skarb Państwa (czyli jakiś wiceminister), GAT i Szczyrkowcy (właściciele gruntów, burmistrz i ichnia Izba Gospodarcza) i ustalili, że będą się jeszcze spotykać!!!
A zima tuż, tuż! I czy zamawiać kwaterę w Czyrnej - nie wiadomo!
Gdybyś miał jakieś nowsze wieści, to daj znać.
Pozdrawiam.
stare 02-10-07, 10:59   #4
kodnam
Stały bywalec

Dziękował: 58
Otrzymane podziękowania: 41
kodnam wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Witaj.
Kwestia GAT-u też jest dla mnie bulwersująca i żywo mnie interesuje,
natomiast póki co nie mam żadnych świeżych wieści na temat modernizacji tego ośrodka.
Wątek zmian w ośrodku jest poruszany tutaj:
http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=8475
stare 02-10-07, 18:13   #5
marecki
Stały bywalec

Dziękował: 77
Otrzymane podziękowania: 60
marecki wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

kodman - jestem ze Sczyrku i do tego co napisłem na stronie którą podajesz dodam tylko tyle - tak to jest gdy w domu rządzi Ci ktoś zupełnie obcy - nigdy nie bedzie dobrze a co do niedalekiego otwarcia sezonu w GAT - cie to tylko wróżka wie. Jak co roku gdy spadnie śnieg to dopiero wtedy będzie wiadomo czy będzie tam można pojeździć!!!!!!!!! Dla pocieszenia jeśli będę coś wiedział na 100% napiszę.

Pozdrawiam
Użytkownik, który podziękował za tę wiadomość:
stare 30-10-07, 18:02   #6
KaBeSz
Konto usunięte

Dziękował: 44
Otrzymane podziękowania: 28
KaBeSz wkrótce będzie sławny(/a)KaBeSz wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Bardzo lubię Szczyrk. Tu na Białym Krzyżu uczyłam się jeździć, potem była Pośrednia, a teraz... jak leci: Czyrna - Solisko. Lubię tę różnorodność. Tu mi się nie nudzi... , bo nie znoszę krótkich zjazdów z góry na dół w linii prostej
Oczywiście, jak Wy, narzekałam na warunki. Ale kiedy wiem, że to właściciele gruntów są problemem (a raczej brak tzw. ustawy śniegowej )... to już nieco przycichłam... Bo po co mieliby inwestować, skoro nawet nie ma pewności, że będzie można z tego korzystać???

W sierpniu postanowiłam razem z mężem przejść pieszo trasy. Poszliśmy 7 w górę, potem... to chyba 4, dalej 3 aż do samego Skrzycznego (a potem na dół). Po drodze trzeba było ze cztery razy przechodzić pod stalową liną rozwiniętą w poprzek trasy, na jednej był nawet zawieszony zakaz...

Wróciłam trochę podłamana, bo... wciąż pamiętam jeszcze poprzedni sezon: nie dość, że nie było śniegu , to jeszcze tuż po uruchomieniu ośrodek zamknięto: czynna była tylko Golgota i Juliany...
Napisałam do GATu z pytaniem, co nam szykuje ten sezon.
Odpowiedź nie jest przyjemna. Na pewno będzie można zjeżdżać z Golgoty i na Pośredniej, a co do reszty... nic pewnego (wciąż trwają negocjacje).

Powiem Wam coś jeszcze.
W czasie tej wyprawy zeszliśmy ze Skrzycznego Widokową. Jeśli pamiętacie trasa ta, podobnie jak Ondraszek, tuż przed zakończeniem prowadzi przez pogórek (pole, z lewej strony lasek, na dole budynki). Ta część też została przegrodzona liną, na której widnieje napis: "Turysto, to teren prywatny. Wstęp wzbroniony!"
Zastanawiam się, czy tak jest zawsze latem, czy... to kolejne trasy, z którymi przyjdzie się nam pożegnać...

Obawiam się, że nie będę miała już gdzie jeździć...
KaBeSz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-11-07, 23:26   #7
borgi
Forumowy nowicjusz

Dziękował: 0
Otrzymane podziękowania: 0
borgi jest na dobrej drodze
Domyślnie

Niestety najprawdopodobniej znowu większość będzie zamknięta najgorsze jest to że gdy większość zamykają na innych są straszne kolejki do wyciągów i nie można porządnie "pośmigać"
borgi jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-11-07, 15:32   #8
snowblade'man
Stały bywalec

Dziękował: 42
Otrzymane podziękowania: 126
snowblade'man roztacza dobrą auręsnowblade'man roztacza dobrą aurę
Domyślnie zaczynamy

"Gliwicka Agencja Turystyczna (tel. 033/ 817-87-40) - jeżeli warunki pogodowe pozwolą od soboty tj. 17.11 prawdopodobnie ruszą "Pośrednie""
stare 30-12-07, 22:14   #9
ologaw
Bywalec forum

Otrzymane podziękowania: 3
ologaw jest na dobrej drodze
Domyślnie

Trasy GATu w Szczyrku to piękna sprawa, kiedy jest śnieg i są dobre warunki pogodowe są nawet nieźle przygotowane. I tyle mam dobrego do powiedzenia. Wyciągi to jakieś orczyki gruchoty - dwa lata temu naciąg orczyka spadł i zabiło narciarza (o ile się nie mylę). Ten obrzymi budynek widmo na Hali Skrzyczeńskiej, co on tam jeszcze robi oprócz tego, że wszystko szpeci dokoła. To chyba najlepszy ośrodek w Polsce pod względem tras (jak są otwarte), natomiast o całej reszcie to szkoda słów.
Moje marzenie:
Przyjeżdżam do Scyrku, parkuję samochód na bezpłatnym parkingu i czym prędzej udaję się do kasy. Kupuję skipass, który upoważnia mnie do jazdy po ośrodku byłego GATu i COSu. Wsiadam na kanapę 6 osobową i wyjeżdżam na Halę skrzyczeńską, tam ładuję się na kanapę 4 osobową i wyskakuję na Małym Skrzycznem, chwilę podziwiam widoki i oszronione świerki i hej na sam dół niebieską trasą do Soliska. Tutaj wygodna kanapa z bieżnią wywozi mnie na Pośredni skąd mogę albo zjechać na Juliany lub Halą Pośrednią i Golgotą do Soliska. Teraz czeka na mnie telemix by wyjechać na Halę Skrzyczeńską i Małe Skrzyczne. Tym razem z Małego Skrzycznego zjeżdżam do COSu pod Skrzyczne. Gondolka wywozi mnie na Szczyt Skrzycznego aby zakosztować prawdziwej przygody na "czarnej FIS".
Jak myślicie czy to marzenie kiedyś się spełni?
stare 31-12-07, 11:55   #10
lachol
Zadomawia się

Dziękował: 1
Otrzymane podziękowania: 2
lachol jest na dobrej drodze
Domyślnie

Jak dla mnie to nie marzenie tylko scenarjusz nadobry film fantastyczny. Pozdrawiam
lachol jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Użytkownik, który podziękował za tę wiadomość:
stare 31-12-07, 17:54   #11
turim
Stały bywalec

Dziękował: 39
Otrzymane podziękowania: 45
turim wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Cytat:
Napisał lachol Zobacz post
Jak dla mnie to nie marzenie tylko scenarjusz nadobry film fantastyczny. Pozdrawiam
hehe dobrze powiedziane
turim jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 31-12-07, 18:16   #12
marecki
Stały bywalec

Dziękował: 77
Otrzymane podziękowania: 60
marecki wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

ologaw - narciarza nie zabiło ale faktycznie mogło się skończyć różnie, a co do Twojej wizji tras i wyciągów w Szczyrku, no cóż każdy z Nas jeżdżących na nartach chciałby aby tak było, ale póki co to sfera marzeń i chyba prędko nie do zrealizowania ale może giedyś się ziści

Pozdrawiam
stare 01-01-08, 18:54   #13
tommer91
Stały bywalec

Dziękował: 28
Otrzymane podziękowania: 6
tommer91 jest na dobrej drodze
Domyślnie

W to zrealizowanie wątpię. Chyba musiałaby to wszystko wykupić kotelnica, bo ona chyba najszybciej się teraz rozwija i buduje 1 krzesełko na 1-2 lata.
tommer91 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-01-08, 18:55   #14
Arkadius
Bywalec forum

Dziękował: 5
Otrzymane podziękowania: 10
Arkadius jest na dobrej drodze
Domyślnie

Czy ośrodek Czyrna-Solisko jest wogóle czynny w tym sezonie? Jak z warunkami?
Arkadius jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 07-01-08, 21:56   #15
lachol
Zadomawia się

Dziękował: 1
Otrzymane podziękowania: 2
lachol jest na dobrej drodze
Domyślnie

Jak juz było kilkakrotnie pisale działaja wyciagi na Pośrednim oraz Golgota na Solisku. Reszta niestety nie
lachol jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-01-08, 15:50   #16
many
Zadomawia się

many jest na dobrej drodze
Domyślnie

Witam
Wlasnie wrocilem z dawnej Golgoty, dzisiaj testowalem tylko wyciag nr VII.
Godz 9-ta- w okolicach Pszczyny drobny deszcz temp 3-4 w plusie.
wjazd do Szczyrku -deszcz ze sniegiem temp. 2 plus, na stoku padajacy snieg temp 0,5-1 w plusie.
Nawierzchnia trasy trudna, duze muldy, oczywiscie podloze pod orczykiemz duzymi nierownosciami, w godzinach 11-14 ta w zasadzie brak kolejki.
Od godziny 17 tej zaczynaja sie zjazdy wieczorne
pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez many ; 08-01-08 o 15:54.
many jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-01-08, 17:15   #17
silver-mce
Forumowy nowicjusz

silver-mce jest na dobrej drodze
Domyślnie

Witam Wszystkich POLECAM tym lepiej jeżdżącym i tym słabiej. Warunki mozna powiedzieć bardzo dobre. Moze jest troche lodu ale to zbytnio nie przeszkadza. Jedynym minusem jaki tam zauważyłem, to snieg baa lód na orczykach... tam trzeba uważać... Jeszcze raz zapraszam na szczyrk
silver-mce jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-01-08, 19:03   #18
mirekn
Konto usunięte

Dziękował: 258
Otrzymane podziękowania: 1,150
mirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowania
Domyślnie

Cytat:
Warunki mozna powiedzieć bardzo dobre.
CO ????? (to o warunkach) A w katalogu ośrodek nazywa się "czyrna-solisko" a powinien się nazywać "pośrednie" a w zasadzie trasa nr. 10 i 11 .
mirekn jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-01-08, 12:12   #19
Sylvik
Zadomawia się

Dziękował: 4
Sylvik jest na dobrej drodze
Red face Witajcie, co do Czyrnej-Solisko...

byłam kilkakrotnie w tym roku , niestety tylko Juliany i Golgota wchodzą w grę
-zaczęliśmy sezon 1 grudnia -zero ludzi (pobalowali w Andrzejki chyba) na Julianach luzik, chociaż jazda w ciężkich chmurach
- w drugi dzień swiąt 26.12. największa masakra jeżeli chodzi o kolejki, szook, jeden orczyk nie chodzi, ale warunki luks do tego słońce no i ludziska stały i jęczały w tej kolejce, a my z nimi
- w sobotę 29-go największy z największych szoków, orczyki chodzą ale kolejka i na G. i na J. nie do opisania, pierwszy raz od paru lat odkąd tam jeżdżę taka masa ludzi, beznadzieja, oczywiście jak na złość pogoda i warunki super, ale haha w ciągu blisko 10-ciu godzin zjazdów 8 !
-nastepne podejście 2-3 stycznia, ludzi zdecydowanie mniej, pogoda luzik ale 5 armatek na J. nawala 24 g/d prosto w oczy, przegięcie, na Golgocie lepiej
- po uroczyście złozonej przysiędze, że juz nigdy więcej do Szczyrku, jedziemy w sobotę do niedzieli, znowu pewnie postać

- aha teraz chcemy sie dopchac na Skrzyczne, poradżcie czy próbować, czy dać sobie spokój, dodoam , że mamy ze sobą dwóch początkujących

Ostatnio edytowane przez Sylvik ; 10-01-08 o 12:15.
Sylvik jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-01-08, 12:19   #20
mirekn
Konto usunięte

Dziękował: 258
Otrzymane podziękowania: 1,150
mirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowaniamirekn jest wzorem do naśladowania
Domyślnie

Cytat:
paru lat odkąd tam jeżdżę taka masa ludzi, beznadzieja, oczywiście jak na złość pogoda i warunki super, ale haha w ciągu blisko 10-ciu godzin zjazdów 8 !
W zeszłym roku jak zjeżdzasz trasą nr. 10 kolejka zaczynała się w 2/3 długości tej trasy po wyjeździe za ostatnie drzewko (tam gdzie można przejechać z niebieskiej) stał pierwszy ludz. Zjechałem raz (wlazłem szybko bo bramką komercyjną) i pojechałem na Cieńków.
A teraz napisz po jakiego ... jedziesz tam teraz (na te dwie trasy) bardzo mnie to ciekawi ,nie znasz niczego lepszego w okolicy ? nasz bardzo blisko ? lubisz ToJtoje na stoku (sory) ?
mirekn jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz
Narzędzia artykułu
Wygląd

Zasady Postowania