+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 787

Temat: Więzadło krzyżowe przednie a narty...

Hybrid View

Thanks
    47

Domyślnie

hmm poki co nie mam na tyle dostatecznej wiedzy zeby konkretnie cos poradzic, ale mysle, ze jakbys juz chcial powrocic do nart to obowiazkowo z dobrym stabilizatorem kolana.jest to spory wydatek, ale na pewno wielu osobom pozwolil wrocic do sportu i to nawet zawodowego po ciezkich kontuzjach zwiazanych z urazami wiezadel...
    czasami lepiej milczeć i wydać się głupcem niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...

Thanks
    6

Cool

Cytat Napisał jozio86 Zobacz post
    obowiazkowo z dobrym stabilizatorem kolana.jest to spory wydatek, ale na pewno wielu osobom pozwolil wrocic do sportu i to nawet zawodowego po ciezkich kontuzjach zwiazanych z urazami wiezadel...
    tylko jest taki problem ze stabilizatorami (to juz powiedzial mi nie jeden lekarz) ze od nich leca miesnie przy dluzszyk uzywaniu, i kolano juz tak nie pracuje bo po co skoro ma stabilizator........

jezeli chodzi o kase, i chcesz miec stabilizator, kosztuje duuzo ale da sie zalatwic refundacje z NFZ, zaplacisz duzo mnie

forum to forum ale mysle ze POWINIENIES ISC DO LEKARZA
    bo to ze my powiemy Ci o naszych doswiadczeniach na ten temat, to nie znaczy ze one tez moga tyczyc sie Twojego kolana

pozdrawiam
    Inka bez wiezadel ACL i kaawalka ląkotki
    W lecie Author, w zimie Fischer, a jaka jest teraz pora roku ???

Thanks
    135

Domyślnie

Więzadło to jest dość długie. Od tzw. kłykcia bocznego ( kość udowa ) do międzykłykcia przedniego ( to już kość piszczelowa ). Więzadło to zapobiega nadmiernym zgięciu i prostowaniu ( tutaj więcej nie będe pisać- za fachowe nazwy ) nogi. To i nne ( jest ich około 10 nie pamietam ile dokładnie ) więzadła należą do układu więzadłowego. Pomagają ogólnie torebce stawowej, wzmacniają ją poprzez duże ciężary jakie na codzień musi znosić torebka stawowa. Jak ktoś nie zrozumiał to przepraszam To takie fachowe

Thanks
    1

Domyślnie

Czy może ktoś polecić jakiś konkretny model stabilizatora który by pomógł w moim przypadku ?

Thanks
    1

Domyślnie

ja kupiłem ten

http://www.isports.com/products/edge.htm

lekarze zabronili mi jeździć bez stabilizatora, o mięśniach mówili mi tak jak to powiedziała inka, o mięśnie mam dbać przez cały czas (co staram się - z różnym skutkiem - robić na basenie.

Rozwliłem kolane w styczniu zeszłego roku, nie miałem okazji jeszcze na nartach pojeździć przez pogodę, ale wybieram się w marcu na free ski.

ten stabilizator jest przeznaczony do sportu, nie ogranicza ruchów i b, fajnie się układa do nogi. Nadaje się nawet do sportów kontatkowych (o ile bez wiżadeł ktoś chce uproawaić takie psorty ) Jest drogi, ale według mnie warty ceny. Nie znalazłem na polskim rynku stabilizatora konkurencyjnego do niego - polecony mi został przez wiele różnych źródeł.

6. The Following User Says Thank You to PieQt For This Useful Post:

Thanks
    361

Domyślnie

Cytat Napisał Lutek Zobacz post
    Więzadło to jest dość długie. Od tzw. kłykcia bocznego ( kość udowa ) do międzykłykcia przedniego ( to już kość piszczelowa ). Więzadło to zapobiega nadmiernym zgięciu i prostowaniu ( tutaj więcej nie będe pisać- za fachowe nazwy ) nogi. To i nne ( jest ich około 10 nie pamietam ile dokładnie ) więzadła należą do układu więzadłowego. Pomagają ogólnie torebce stawowej, wzmacniają ją poprzez duże ciężary jakie na codzień musi znosić torebka stawowa. Jak ktoś nie zrozumiał to przepraszam To takie fachowe
    przepraszam ale nie pisz bzdur: wiez jest ok 3-4 cm dlugie, calkowicie wewnatrzstawowo: te ograniczenia ruchu to tylko jak zle zrekonstruujesz
    sklada sie z dwoch "peczkow" przednio-przysr i tylno-bocznego

glownie ogranicza przesuniecie piszczeli do przodu wzgledem uda, oraz rotacje piszczeli

bez acl da sie jezdzic na nartach rekreacyjnie
    wyczynowo: nie.

stabilizator: niewskazany: poza zwiekszeniem proprioception nic n ie daje

wzmacnianie quads i hamstrings: obowiazkowe. obowiazkowe tez cw wszelkiej rownowagi: stanie na pilce itp

bez acl (a takze z acl) przed wyjazdem na narty musisz byc w topowej kondycji

inna sprawa: jezeli jestes mlody (a) : ponizej 30 r zycia powinniscie sie zastanowic nad rekonstrukcja: maszanse na zmniejszenie zmian zwyrodnieniowych zwlaszcza jezeli uszkodzenie lakotki nie towarzyszy zerwanemu acl

Thanks
    13

Domyślnie

ja tak tylko, króciutko kwestią sprostowania- LCA (nie wiem czemu wszyscy piszą acl???)
    !!!asia_chce_na _narty!!!

Thanks
    24

Domyślnie

Cytat Napisał asia_chce_narty Zobacz post
    ja tak tylko, króciutko kwestią sprostowania- LCA (nie wiem czemu wszyscy piszą acl???)
    Bo wszyscy piszą prawidłowo. Dawno skończyłem szkołę ale LCA to chyba niebyło z tego co pamiętam były za to PCL i MCL. Więzadło przednie na 100% to ACL. Janie zgadza się?

Thanks
    1

Domyślnie

Janie - jeżeli chodzi o Twoje wyjasnienia - to nie kumam twojego postu

Pierwszy akapit spoko, ale użyte potem słowictwo nic mi nie mówi

Thanks
    351

Domyślnie

Podpisuje się pod obiema rączkami pod tym, co napisał Janek.
    cisza potrafi krzyczeć .... posłuchaj

Thanks
    13

Domyślnie

Cytat Napisał SkiDiv Zobacz post
    Bo wszyscy piszą prawidłowo. Dawno skończyłem szkołę ale LCA to chyba niebyło z tego co pamiętam były za to PCL i MCL. Więzadło przednie na 100% to ACL. Janie zgadza się?
    nie zgadza sie...
    LCA- ligamentum cruciatum anterior/us (-łacina sie kłania)

i jeszcze jedno- ze stabilizatorem, czy bez- to jest kwestia indywidualna i to ortopeda po przeprowadzeniu badań podmiotowych i przedmiotowych moze zadecydowac; tu na Forum mozna pisac swoje, lub znajomych doswiadczenia, ale nie mozemy udzielać porad lekarskich!!!!!!
    Ostatnio edytowane przez asia_chce_narty ; 13-01-07 o 17:34
    !!!asia_chce_na _narty!!!

Thanks
    24

Domyślnie

nie zgadza sie...

i jeszcze jedno- ze stabilizatorem, czy bez- to jest kwestia indywidualna i to ortopeda po przeprowadzeniu badań podmiotowych i przedmiotowych moze zadecydowac; tu na Forum mozna pisac swoje, lub znajomych doswiadczenia, ale nie mozemy udzielać porad lekarskich!!!!!!
    Lub jak kto woli ACL - anterius cruciatum ligamentum

Thanks
    1

Domyślnie

nie zgadza sie...

piszę ACL dlatego że na wypisie ze szpitala mam napisane: "...wycięcie kikutów ACL..."
    i od innego lekarza który skierował mnie na rekonstrukcję: "wskazania: wykonanie rekonstrukcji ACL..."

jeżeli lekarze specjaliści tak piszą to chyba my którzy używamy sformułowania ACL, też piszemy poprawnie

ja już poradę lekarską otrzymałem, prosiłem właśnie o doświadczenia tych którzy są lub byli w takiej samej sytuacji jak ja
    pozdrawiam.

Thanks
    361

Domyślnie

Cytat Napisał SkiDiv Zobacz post
    zgadza sie: czy chcemy czy nie angielskie nazewnictwo jest dominujace: ACL=anterior cruciate lig

Thanks
    0

Domyślnie

ACL, czy CLA da się bez tego szusować. ja miałem zerwane przednie krzyrzowe i poboczne piszczelowe.wróciłem i odpukać czwarty sezon po opracjach nic się nie dzieje. w stabilizatorze nie jeżdżę bo przed ew. zerwaniem nie uratuje, ale fakt może pomóc mentalnie. ale muszę przyznać że czerwona lampka w głowie się pali no i rzecz jasna nie ma wyjazdu bez przygotowania mięśni.
    pozdrawiam wszystkich tzn. przed i po rekonstrukcjach

Thanks
    361

Domyślnie

Cytat Napisał jan koval Zobacz post
    przepraszam ale nie pisz bzdur: wiez jest ok 3-4 cm dlugie, calkowicie wewnatrzstawowo: te ograniczenia ruchu to tylko jak zle zrekonstruujesz
    sklada sie z dwoch "peczkow" przednio-przysr i tylno-bocznego

glownie ogranicza przesuniecie piszczeli do przodu wzgledem uda, oraz rotacje piszczeli

bez acl da sie jezdzic na nartach rekreacyjnie
    wyczynowo: nie.

stabilizator: niewskazany: poza zwiekszeniem proprioception nic n ie daje

wzmacnianie quads i hamstrings: obowiazkowe. obowiazkowe tez cw wszelkiej rownowagi: stanie na pilce itp

bez acl (a takze z acl) przed wyjazdem na narty musisz byc w topowej kondycji

inna sprawa: jezeli jestes mlody (a) : ponizej 30 r zycia powinniscie sie zastanowic nad rekonstrukcja: maszanse na zmniejszenie zmian zwyrodnieniowych zwlaszcza jezeli uszkodzenie lakotki nie towarzyszy zerwanemu acl
    do pieQt: napisz czego nie rozumiesz a wyjasnie

Thanks
    1

Domyślnie

Jan nie kumam tych fragmentów

[...]poza zwiekszeniem proprioception nic n ie daje[...]

[...]wzmacnianie quads i hamstrings: [...]

słownik nie przyszedł mi z pomocą

Thanks
    42

Domyślnie

u mnie krwiak sie odnowil i znow czeka mnie odsysanie... jeszcze 5 tygodni w tym twradym stabiliztaorze... i sie okaze czy operacja bedzie konieczna... 2 noce temu pociagnelam noge do siebie i obudzilam sie z bolu... cos tak jakby stzrelila nitka nie wiem co to bylo ale mam nadzieje ze to tylko bol z powodu, ze za mocno pociagnelam noge w sumie spalam w tym stabilizatorze wiec noge mialam usztywniona wiec nie wiem co sie moglo stac mam nadzieje, ze nie pogorszylam sprawy...

Thanks
    0

Domyślnie po rekonstrukcji

Witam,
    ja skrecilem kolano w maju 2004, najpierw wlozyli mi noge w gips na miesiac, potem usg, z ktorego lekarz 'wyczytal' uszkodzenie lekotki i mozliwe zerwanie ACL. polecil rehabilitacje, o zadnych operacjach nic nie mowil.
    rehabilitacje zaczalem w czerwcu, na wakacje wyjechalem do USA, wiec dokonczylem w pazdzierniku. po jej zakonczeniu teoretycznie powinienem isc do domu i cieszyc sie zdrowym kolanem, bo nikt mi juz nawet zadnych kontroli u lekarza nie zalecal. Poniewaz jednak czulem, ze kolano jest nadal niestabilne, poszedlem do innego ortopedy, ktory uznal, ze jego zdaniem kolano jest b. chore i potrzebna jest przynajmniej artroskopia. Jego zdaniem rezonans tez jest niewiele warty, bo nie da sie po nim jednoznacznie ocenic sytuacji, dopiero zajrzenie w kolano daje mozliwosc oceny skutkow wypadku.
    Artroskopie mialem w czerwcu 2005, usuneli mi fragmenty lekotki i stwierdzili zerwanie (lub naderwanie, nie pamietam) ACL. Na kontroli lekarz spytal mnie, czy chce kiedykolwiek wrocic do sportu, chocby rekreacyjnego, bo jesli nie to moge sobie zyc z tym kolanem. Poniewaz chcialem uprawiac sport, skierowal mnie na rekonstrukcje, ktora mialem w listopadzie 2005. W lutym 2006 mialem rehabilitacje, a obecnie powoli wracam do sportu. Nie spieszylem sie, bo jednak ciagle przy wiekszym wysylku czuje bol, chociaz kolano jest stabilne. Lekarz nie zabronil mi jazdy na nartach ani gry w pilke nozna, kazal jednak byc ostroznym.
    Zastanawiam sie, czy powinienem uzywac jakiegos stabilizatora, czy zmniejsza on ryzyko ponownego urazu? bo tak sobie mysle, ze chociaz zapobiega ruchom kolana na boki. ale z wypowiedzi Jana wynika, ze stabilizator nie dziala zapobiegawczo...
    i drugie pytanie: czy snowboard jest mniej ryzykowny dla kolan niz narty?
    pozdrawiam i zycze wszystkim powrotu do zdrowia i sportu!

Thanks
    361

Domyślnie

Cytat Napisał PieQt Zobacz post
    Jan nie kumam tych fragmentów

[...]poza zwiekszeniem proprioception nic n ie daje[...]

[...]wzmacnianie quads i hamstrings: [...]

słownik nie przyszedł mi z pomocą
    przepraszam za opoznienie ale......wlasnie wrocilem z kolejjnycch nart.....

proprioception to rodzaj czucia ktory umozliwia poczucuie np konczyny w przestrzeni: dlatego np mozesz zamknac oczy i stale wiesz ze np kolano jest zgiecte ok 45 st a nie np w pelni

quads: od single quadriceps: czworoglowy: miesien prostujacy udo i zginajacy staw biodrowy

hams: mm kulszowo-goleniowe: zginacze st kolanowego

proporcja cwiczen quads/hams powinna byc ok 40/60

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni