+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 40 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 787

Temat: Więzadło krzyżowe przednie a narty...

Thanks
    1

Domyślnie Więzadło krzyżowe przednie a narty...

Witam.

Czy ktoś po zerwaniu i wycięciu więzadła krzyżowego przedniego wrócił na nartki ?

Zaznaczę że więzadło zerwałem w lipcu 2006r. podczas gry w piłkę nożną.
    Lekarz jedznoznacznie nie powiedział czy mogę jeździć po takiej kontuzji wiec jestem ciekaw czy ktoś miał podobny uraz i wrócił na stok ?

Pozdrawiam.

Thanks
    6

Smile

Cytat Napisał hyunday Zobacz post
    Witam.

Czy ktoś po zerwaniu i wycięciu więzadła krzyżowego przedniego wrócił na nartki ?

Lekarz jedznoznacznie nie powiedział czy mogę jeździć po takiej kontuzji wiec jestem ciekaw czy ktoś miał podobny uraz i wrócił na stok ?
    ja, ja jestem takim przykladem, wrocilam na narty nie opuszczajac ani jednego sezonu
    lekarz pozwolil mi jezdzic ale bylo pare warunkow, mysle ze one dotycza wszystkich
    pierwsze i najwazniejsze to silny miesnien 4-glowy, powinien byc mocniejszy niz w zdrowej nodze (co jest trudne do osiagniecia ale mozliwe)

musisz uwazac, od czasu operacji zakladam opaske lub bandaze elastyczne doradzil mi to lekarz a i ja czuje sie bezpieczniej psychicznie

to juz moj 2 sezon z brakiem ACL i powoli nabieram szybkosci i pewnosci, mysle nawet ze przez mocniejsze miesnie o ktore teraz dbam. jezdze lepiej niz kiedys

pozdrawiam jak masz jeszcze jakies pytanka to pisz
    Inka

3. The Following User Says Thank You to inka For This Useful Post:

Thanks
    47

Domyślnie

hmm poki co nie mam na tyle dostatecznej wiedzy zeby konkretnie cos poradzic, ale mysle, ze jakbys juz chcial powrocic do nart to obowiazkowo z dobrym stabilizatorem kolana.jest to spory wydatek, ale na pewno wielu osobom pozwolil wrocic do sportu i to nawet zawodowego po ciezkich kontuzjach zwiazanych z urazami wiezadel...
    czasami lepiej milczeć i wydać się głupcem niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...

Thanks
    6

Cool

Cytat Napisał jozio86 Zobacz post
    obowiazkowo z dobrym stabilizatorem kolana.jest to spory wydatek, ale na pewno wielu osobom pozwolil wrocic do sportu i to nawet zawodowego po ciezkich kontuzjach zwiazanych z urazami wiezadel...
    tylko jest taki problem ze stabilizatorami (to juz powiedzial mi nie jeden lekarz) ze od nich leca miesnie przy dluzszyk uzywaniu, i kolano juz tak nie pracuje bo po co skoro ma stabilizator........

jezeli chodzi o kase, i chcesz miec stabilizator, kosztuje duuzo ale da sie zalatwic refundacje z NFZ, zaplacisz duzo mnie

forum to forum ale mysle ze POWINIENIES ISC DO LEKARZA
    bo to ze my powiemy Ci o naszych doswiadczeniach na ten temat, to nie znaczy ze one tez moga tyczyc sie Twojego kolana

pozdrawiam
    Inka bez wiezadel ACL i kaawalka ląkotki
    W lecie Author, w zimie Fischer, a jaka jest teraz pora roku ???

Thanks
    135

Domyślnie

Więzadło to jest dość długie. Od tzw. kłykcia bocznego ( kość udowa ) do międzykłykcia przedniego ( to już kość piszczelowa ). Więzadło to zapobiega nadmiernym zgięciu i prostowaniu ( tutaj więcej nie będe pisać- za fachowe nazwy ) nogi. To i nne ( jest ich około 10 nie pamietam ile dokładnie ) więzadła należą do układu więzadłowego. Pomagają ogólnie torebce stawowej, wzmacniają ją poprzez duże ciężary jakie na codzień musi znosić torebka stawowa. Jak ktoś nie zrozumiał to przepraszam To takie fachowe

Thanks
    1

Domyślnie

Czy może ktoś polecić jakiś konkretny model stabilizatora który by pomógł w moim przypadku ?

Thanks
    1

Domyślnie

ja kupiłem ten

http://www.isports.com/products/edge.htm

lekarze zabronili mi jeździć bez stabilizatora, o mięśniach mówili mi tak jak to powiedziała inka, o mięśnie mam dbać przez cały czas (co staram się - z różnym skutkiem - robić na basenie.

Rozwliłem kolane w styczniu zeszłego roku, nie miałem okazji jeszcze na nartach pojeździć przez pogodę, ale wybieram się w marcu na free ski.

ten stabilizator jest przeznaczony do sportu, nie ogranicza ruchów i b, fajnie się układa do nogi. Nadaje się nawet do sportów kontatkowych (o ile bez wiżadeł ktoś chce uproawaić takie psorty ) Jest drogi, ale według mnie warty ceny. Nie znalazłem na polskim rynku stabilizatora konkurencyjnego do niego - polecony mi został przez wiele różnych źródeł.

9. The Following User Says Thank You to PieQt For This Useful Post:

Thanks
    49

Domyślnie

Witam.

Pozdrawiam.
    dolaczam do grupy tych,ktorzy bez wiezadla
    i jezdze na nartach...
    da sie... tylko odpowiedno trzeba wzmocnic miesnie i to nie tylko czworoglowy uda! Więzadło krzyżowe przednie zapobiega nadmiernemu wysuwaniu się piszczeli ku przodowi. To samo robią mięśnie grupy tylnej uda – dwugłowy, półścięgnisty, półbłoniasty i smukły....czyli wniosek prosty :skoro sa braki w wiezadle rowniez i te miesnie trzeba wzmocnic

11. The Following User Says Thank You to anita For This Useful Post:

Thanks
    1

Domyślnie

jakie konkretne ćwiczenia możecie polecić na poprawienie siły mięśni nóg, które można wykonywać w domu-jaka liczba powtórzeń i serii(siłka narazie odpada z powodu dużych wydaków w ostatnim czasie )

i jeszcze takie pytanko: czy bez ACL możecie dotknąć piętą pośladka ?
    bo mi brakuje kilka cm i sprawia ból.

pozdrawiam.

Thanks
    49

Domyślnie

jakie konkretne ćwiczenia możecie polecić na poprawienie siły mięśni nóg, które można wykonywać w domu-jaka liczba powtórzeń i serii(siłka narazie odpada z powodu dużych wydaków w ostatnim czasie )

i jeszcze takie pytanko: czy bez ACL możecie dotknąć piętą pośladka ?

pozdrawiam.
    ja dotykam ale przyznaje ,ze kosztowalo mnie to wiele wysilku i cwiczen
    najprostsze cwiczenia do wykonania w domu to po zalozeniu obciaznikow na nogi(ja uzywam 3kg) zginanie we wszelkich mozliwych pozycjach (czyli w lezeniu na brzuchu,na plecach: noga pod katem 90 stopni..)odwodzenie i przwodzenie lezac na boku....
    poza tym przysiady,wykroki i rower stacjonarny

powodzenia

14. The Following User Says Thank You to anita For This Useful Post:

tmo

Thanks
    6

Domyślnie

jakie konkretne ćwiczenia możecie polecić na poprawienie siły mięśni nóg, które można wykonywać w domu-jaka liczba powtórzeń i serii
    podnoszenie nogi (niewysoko) z obciazeniem zarowno lezac na plecach jak i na boku
    mozesz sprobowac wlozyc tez pilke pod kolano i dopiero wtedy prostowac noge
    lezac na boku podnosisz noge a ktos naciska na noge dzialajac sila w przeciwna strone przez co Ty mocniej pracujesz miesniem

nie wiem czy dobrze to opisalam, tak nauczyli mnie na rehalilitacji jak chcialam cos do wlasnych cwiczen w domu

czy bez ACL możecie dotknąć piętą pośladka ?
    najpierw brakowalo (a moze poprostu sie balam), potem dotykalam ale bolalo i nie bylo mowy o siedzeniu na "pietach", a teraz juz jest oki ale na taki stan rzeczy dlugo musialam czekac

bedzie dobrze pozdrawiam

moje przygotowanie zaczelo sie juz pod koniec pazdziernika, zazwyczaj byla to silowania z szczegolnym naciskiem na nogi i tak bylo do sylwestra , teraz juz nie idzie mi to tak dobrze, ale powoli przesiadam sie na rower skoro narazie jest tak cieplo
    W lecie Author, w zimie Fischer, a jaka jest teraz pora roku ???

16. The Following User Says Thank You to inka For This Useful Post:

Thanks
    359

Domyślnie

Cytat Napisał Lutek Zobacz post
    Więzadło to jest dość długie. Od tzw. kłykcia bocznego ( kość udowa ) do międzykłykcia przedniego ( to już kość piszczelowa ). Więzadło to zapobiega nadmiernym zgięciu i prostowaniu ( tutaj więcej nie będe pisać- za fachowe nazwy ) nogi. To i nne ( jest ich około 10 nie pamietam ile dokładnie ) więzadła należą do układu więzadłowego. Pomagają ogólnie torebce stawowej, wzmacniają ją poprzez duże ciężary jakie na codzień musi znosić torebka stawowa. Jak ktoś nie zrozumiał to przepraszam To takie fachowe
    przepraszam ale nie pisz bzdur: wiez jest ok 3-4 cm dlugie, calkowicie wewnatrzstawowo: te ograniczenia ruchu to tylko jak zle zrekonstruujesz
    sklada sie z dwoch "peczkow" przednio-przysr i tylno-bocznego

glownie ogranicza przesuniecie piszczeli do przodu wzgledem uda, oraz rotacje piszczeli

bez acl da sie jezdzic na nartach rekreacyjnie
    wyczynowo: nie.

stabilizator: niewskazany: poza zwiekszeniem proprioception nic n ie daje

wzmacnianie quads i hamstrings: obowiazkowe. obowiazkowe tez cw wszelkiej rownowagi: stanie na pilce itp

bez acl (a takze z acl) przed wyjazdem na narty musisz byc w topowej kondycji

inna sprawa: jezeli jestes mlody (a) : ponizej 30 r zycia powinniscie sie zastanowic nad rekonstrukcja: maszanse na zmniejszenie zmian zwyrodnieniowych zwlaszcza jezeli uszkodzenie lakotki nie towarzyszy zerwanemu acl

Thanks
    13

Domyślnie

ja tak tylko, króciutko kwestią sprostowania- LCA (nie wiem czemu wszyscy piszą acl???)
    !!!asia_chce_na _narty!!!

Thanks
    24

Domyślnie

Cytat Napisał asia_chce_narty Zobacz post
    ja tak tylko, króciutko kwestią sprostowania- LCA (nie wiem czemu wszyscy piszą acl???)
    Bo wszyscy piszą prawidłowo. Dawno skończyłem szkołę ale LCA to chyba niebyło z tego co pamiętam były za to PCL i MCL. Więzadło przednie na 100% to ACL. Janie zgadza się?

Thanks
    1

Domyślnie

Janie - jeżeli chodzi o Twoje wyjasnienia - to nie kumam twojego postu

Pierwszy akapit spoko, ale użyte potem słowictwo nic mi nie mówi

Thanks
    351

Domyślnie

Podpisuje się pod obiema rączkami pod tym, co napisał Janek.
    cisza potrafi krzyczeć .... posłuchaj

Thanks
    1

Domyślnie

jan koval napisałeś że:

stabilizator: niewskazany: poza zwiekszeniem proprioception nic n ie daje

mógłbyś mi to jakoś prościej wyjaśnić bo niestety nie kumam dlaczego stabilizator jest niewskazany skoro lekarz powiedział mi że jesli chcę uprawiać jakiś sport(oczywiście rekreacja) to tylko ze stabilizatorem !

mam ustalony wstępny termin rekonstrukcji ACL na wrzesień(na kase chorych, jeśli chciałbym szybciej to prywatnie-koszt ok 10 tyś )

Thanks
    13

Domyślnie

Cytat Napisał SkiDiv Zobacz post
    Bo wszyscy piszą prawidłowo. Dawno skończyłem szkołę ale LCA to chyba niebyło z tego co pamiętam były za to PCL i MCL. Więzadło przednie na 100% to ACL. Janie zgadza się?
    nie zgadza sie...
    LCA- ligamentum cruciatum anterior/us (-łacina sie kłania)

i jeszcze jedno- ze stabilizatorem, czy bez- to jest kwestia indywidualna i to ortopeda po przeprowadzeniu badań podmiotowych i przedmiotowych moze zadecydowac; tu na Forum mozna pisac swoje, lub znajomych doswiadczenia, ale nie mozemy udzielać porad lekarskich!!!!!!
    Ostatnio edytowane przez asia_chce_narty ; 13-01-07 o 17:34
    !!!asia_chce_na _narty!!!

Thanks
    24

Domyślnie

nie zgadza sie...

i jeszcze jedno- ze stabilizatorem, czy bez- to jest kwestia indywidualna i to ortopeda po przeprowadzeniu badań podmiotowych i przedmiotowych moze zadecydowac; tu na Forum mozna pisac swoje, lub znajomych doswiadczenia, ale nie mozemy udzielać porad lekarskich!!!!!!
    Lub jak kto woli ACL - anterius cruciatum ligamentum

Thanks
    1

Domyślnie

nie zgadza sie...

piszę ACL dlatego że na wypisie ze szpitala mam napisane: "...wycięcie kikutów ACL..."
    i od innego lekarza który skierował mnie na rekonstrukcję: "wskazania: wykonanie rekonstrukcji ACL..."

jeżeli lekarze specjaliści tak piszą to chyba my którzy używamy sformułowania ACL, też piszemy poprawnie

ja już poradę lekarską otrzymałem, prosiłem właśnie o doświadczenia tych którzy są lub byli w takiej samej sytuacji jak ja
    pozdrawiam.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 40 1 2 3 11 ... OstatniOstatni