Z zasady wiązania bezpiecznikowe zapewniają większe bezpieczeństwo w snowbladach ale poczytaj sobie jeszcze wyżej, na początku topicu freestyle o tym pisze
Z zasady wiązania bezpiecznikowe zapewniają większe bezpieczeństwo w snowbladach ale poczytaj sobie jeszcze wyżej, na początku topicu freestyle o tym pisze
Chcesz pogadać o Jezusie? Napisz do mnie.
Czy miewasz takie pytania?
To że jest bezpieczniej wiem, stąd pytanie. Kiedy można montować takie wiązania, jakie wymagania musi spełniać narta?
Jakie wiązania bezpiecznikowe zainstalować przy tych snowbladach(jakieś nie drogie). Ile będzie kosztowało założenie w serwisie? Może samemu je zamocować?
Witam wszystkich...
Krótka piłeczka: nigdy nie jeździłem na nartach, parę dni kaleczyłem na parapecie (w efekcie d..a była w kolorze jagodowego jogurtu)... nawet by mi się podobało, gdyby nie to, że większośc czasu na stoku spędziłem w pozycji horyzontalnej.
I jeszcze jedno: miałem operację łękotki kilkanaście lat temu. I trochę się o nią boję...
Wymyśliłem sobie, że moją szansą są krótkie nartki, które nie będą mi skręcały nogi tak dużym momentem... Czy ja dobrze myślę?
Czy mam szansę przeżyc taką przygodę będąc totalnym lamerem narciarskim?Innymi słowy - czy jestem w stanie nauczyc się jeździc na takim wynalazku?
Pozdro
Hmmm, niby dobrze kombinujesz....
Nauczyć może się prawie każdy...
Tylko czy aby na pewno, jak mówisz "nogi nie będą skręcały tak dużym momentem", to czy to nie zostanie okupione czymś innym?
Na przykład, czy będą wiązania bezpiecznikowe czy nie? a i tak jak zahaczysz nieszczęśliwie to może być problem? Według mnie, szczególnie ten kij, ma dwa końce. Z jednej strony coś zyskasz, a z drugiej możesz więcej stracić (wypowiadam się w odniesieniu do Twojego zdrowia - kolana).
Może inni będą w stanie opisać swoje doświadczenia ze snowblade'ami....
Na snowblade'ach między innymi jeżdżę już kilka lat. Tak jak przedmówca, wiązania musisz koniecznie wymienić na bezpieczniki. Z jednej strony masz rację że siła skretna jest zdecydowanie mniejsza ale z drugiej to blejdy są bardzo twarde i krótkie co powoduje że olbrzymie drgania przenoszą się na kolana. Jak będziesz chciał być najszybszy na stoku to dostaniesz popalić ale jak pojedziesz ze średnią predkością to jazda nie będzie męcząca i ryzyko urazu jest niewielkie. Jest tu jeszcze jedna sprawa, wiązan na blejdach nie ustawia się według tabel i siły wypięć są zdecydowanie mniejsze niż na tradycyjnych nartach, tak więc kolana nie są narażone na duże obciążenia w momencie wypięcią![]()
www.gwiazdziste-niebo.pl - nowoczesne oświetlenie światłowodowe - musisz to mieć
Nartki o których piszesz mają z reguły mały promień skrętu (6-11m) więc wątpie czy siły działające na Twoje kolana będa mniejsze niż na wymiarowych nartach???
Snowblade to nie jest narta carvingowa !!!!Napisał Svenson
Nikt nie każe ci na niej jeżdzić na krawędzi !!!
Równie dobrze można ją puścić ześlizgiem![]()
www.gwiazdziste-niebo.pl - nowoczesne oświetlenie światłowodowe - musisz to mieć
Witam, przed chwilą kupiłem te snowblade'y:
I w związku z tym mam pytanie:
Czy lepsze do tych nart będą najzwyklejsze buty narciarskie (w moim przypadku na jedną klamrę) czy też może buty miękkie. I tu interesują mnie Nordici:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86350253
Proszę o radę i pozdrawiam!
To zależy czy chcesz jeździć rekreacyjnie czy wyczynowo
Jeśli wolisz spoko jazdę albo godzinną wspinaczkę z blejdami na plecach a potem zjazd na nartach to weź te miękkie. Jeśli myslisz o ostrych skrętach, skokach i trikach to twarde buty będą bezpieczniejsze. Dodatkowo obowiązkowo wymień wiązania na bezpiecznikowebo te druty to prosta droga do kalectwa.
Obowiązkowo wiązania bespiecznikowe, zony kolezanka w przeszlą sobotę z takimi wiązaniami nie padając , tylko się bawiąc na niewielkiej gorce zlamala nogę w bucie! Po przeswieceniu okazalo się ze pękla kosc.![]()
heh... a ja zaryzykowałemwziąłem miękkie buty do drutów
od piątku tydzień na Chopoku... Ciekawe czy obale mit i nic nie złame
może się uda
![]()
Upss..Napisał KizZ
może być gorąco. Jak nie za tydzień to za rok![]()
Ale to jest twój wybór. Pamiętaj że cie ostrzegaliśmy.........![]()
Od 17.02 tez tam będę 8dni. Rossignoll 8S oversize, kijki Zenit9...do zobaczenia.Napisał KizZ
Czy np. taki narty jak Blizzard Shark 140 lub 150cm (mam 178) zapewnia mi podobna dawke frajdy jak Snowblade? Jezdze glownie po stokach sredniej trudnosci, lubie bardzo mocne skrety na krawedziach.
Chce zrezygnowac ze swoich Sowblade'ow ze wzgledu na brak mozliwosci zalozenia wiazan bezpiecznikowych (Salomon Minimax).
Witam wszystkich. MAm wiele pytan na temat SNOWBLADE i bardzo prosze o odpowiedzi i podpowiedzi, bo jestem ZIELONY w tej kwestii, a chciałem zaczac teraz jazde na SNOWBLADE-----1 Jaka jest rożnica w wiazaniach tzn. co to bezpiecznikowe, a te druciane sa zle???? ------2 Jaki buty sa najlpepsze do tych nart i do jakich wiazan, MOGE PODPIAC GLANY???? 3--- napiszcie czy warto i czy sie nie zabije na normalnych wiazaniach.caluski i dzieki![]()
![]()
1. druciane to najprostsza droga do kalectwa, one sie po prostu same nie wypną !!! Chyba ze razem z butem i urwaną częścią nogi![]()
2. buty narciarskie. Glany ????? absolutnie nie !!!!
3. pewnie że warto. Czy się nie zabijesz to zalezy tylko od twojego zdrowego rozsądku
a SnowBlade mają inne wiązania niż druciane ?? ja mam WEB XXL ...
Salomon, Head i kilka innych firm robią z bezpiecznikowymi ale taniej wychodzi jak sie załozy samemu ( w serwisie )
hmm... ile łącznie kosztowałoby założenie i jakieś dobre wiązania??