SkiForum.PL - Narty - Społeczność narciarzy

Witaj na forum narciarskim SkiForum.pl!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum. Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji, co umożliwi Ci pisanie wiadomości, prywatną korespondencję z innymi użytkownikami forum, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych ułatwień w korzystaniu z forum.

Rejestracja jest szybka i łatwa więc dołącz do nas już dzisiaj!

Wróć   SkiForum.PL - Narty - Społeczność narciarzy > Ski Forum > Narciarstwo

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 08-10-06, 09:25   #1
kmusial
Stały bywalec

Dziękował: 52
Otrzymane podziękowania: 47
kmusial wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie Najtrudniejsze stoki.

Czekając na zimę, często wspominam moje zjazdy podczas minionych zim. Najtrudniejszym doświadczeniem była Goryczkowa na Kasprowym, a na drugim miejscu stawiam Bieńkulę. Napiszcie o innych trudnych trasach które znacie. Dla części z nas będzie to zachętą do ich odwiedzenia, a dla części ostrzeżeniem gdzie się nie wybierać na naukę jazdy.
kmusial jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Linki sponsorowane

stare 08-10-06, 09:31   #2
chemik
Instruktor SkiForum.pl

Dziękował: 90
Otrzymane podziękowania: 466
chemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocny
Domyślnie

Dosc trudna jest trasa zjazdowa nr 1 FIS ze Szrenicy z kultowa Sciana, gdzie nachylenie stoku wynosi 50%... W sezonie Goprowcy zwoza stamtad toboganem srednio 2 osoby dziennie...
A i tak duzo poczatkujacych sie tam pcha, a pozniej walcza o zycie...
stare 08-10-06, 09:52   #3
qaz
Instruktor SkiForum.pl

Dziękował: 168
Otrzymane podziękowania: 695
qaz to latarnia wiedzy i pomocyqaz to latarnia wiedzy i pomocyqaz to latarnia wiedzy i pomocyqaz to latarnia wiedzy i pomocyqaz to latarnia wiedzy i pomocyqaz to latarnia wiedzy i pomocyqaz to latarnia wiedzy i pomocy
Domyślnie

Chyba Łomnickie Sedło w Tatrzańskiej Łomnicy,na dodatek były wtedy bardzo cięzkie warunki
nie zły jest też odcinek zwany Grzebieniem na COS w Szczyrku
stare 08-10-06, 10:00   #4
Salem
Stały bywalec

Dziękował: 11
Otrzymane podziękowania: 24
Salem jest na dobrej drodze
Domyślnie

Cytat:
Napisał chemik Zobacz post
Dosc trudna jest trasa zjazdowa nr 1 FIS ze Szrenicy z kultowa Sciana, gdzie nachylenie stoku wynosi 50%... W sezonie Goprowcy zwoza stamtad toboganem srednio 2 osoby dziennie...
A i tak duzo poczatkujacych sie tam pcha, a pozniej walcza o zycie...
Czytałem i słyszałem o tej trasie. Trzeba być dobrym narciarzem aby tam jeżdzić, albo mieć duszę kamikadźe.
Ze swojej strony, najtrudniejsza trasa na której jeżdziłem to "czarna piątka" na Jawożynie krynickiej. Nachylenie tej trasy to 32%, długość 1000 m. Warunki pogodowe były dość trudne, padający gęsto śnieg i muldy. Dla innych może sie wydawać niezbyt trudna, ale ja nie zaliczam się do zaawansowanych narciarzy.

Pozdrowienia Salem
Salem jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-10-06, 10:28   #5
pyton
Stały bywalec

Dziękował: 2
Otrzymane podziękowania: 8
pyton jest na dobrej drodze
Talking

Pitztal Panorama - spod lodowca - czynna listopad - styczeń.
Arabba - czarna 5 - robi wrażenie!!!!
pyton jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-10-06, 10:52   #6
TT
Stały bywalec

Dziękował: 5
Otrzymane podziękowania: 95
TT wkrótce będzie sławny(/a)TT wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Byłem raz na Kasprowym i nikt nie powie, że tam są kolejki. Nie spotkałem, żadnego człowieka na stoku (w obu kotłach)... może dlatego, że była taka mgła, że ledwo widziałem czubki swoich nart :/ Trasy wogóle nie wydały mi się być ostre. Lecz nie było to zbyt bezpieczne. Śniegu było na wysokość płotu (nie wiem w którym miejscu) ojciec odbił w lewo, jak się okazało wyleciał w pis du za trase.
A tak to dość ostra jest Bienkula, ale nie robi to już na mnie wrażenia. Choć na ostrzejszej trasie nie jezdziłem.
TT jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-10-06, 11:37   #7
a_senior
Stały bywalec

Dziękował: 100
Otrzymane podziękowania: 363
a_senior jest wyjątkowo pomocnya_senior jest wyjątkowo pomocnya_senior jest wyjątkowo pomocnya_senior jest wyjątkowo pomocnya_senior jest wyjątkowo pomocny
Domyślnie

Najtrudnieszy stok to pojecie wzgledne. Niekiedy bardzo strome, ale rowne i dobrze przygotowane z niezdradliwym sniegiem, potrafia byc latwe, a takie o srednim nachyleniu daja niezle w kosc. Najbardziej nachylone jakie znam, to gora kotla Gasienicowego jadac na wprost przy wyciagu (bo jadac dalej trawersem w strone Beskidu teren wyplaszcza sie) oraz tzw. Schumacher na czarnej trasie 25 w Madonna di Campglio. Obie maja po 70% nachylenia. Schumachera zaliczalem w bardzo dobrych warunkach bez zadnych problemow. A nigdy w zyciu nie umeczylem sie tak, jak na stosunkowo latwej czarnej w Soelden. Grzaski snieg, spore muldy, dosc duze nachylenie. Meka.
a_senior jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Użytkownik, który podziękował za tę wiadomość:
stare 08-10-06, 12:37   #8
keves
Bywalec forum

Dziękował: 2
Otrzymane podziękowania: 1
keves jest na dobrej drodze
Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do keves
Smile

Witajcie.W moim przypadku to Ściana na Szrenicy.Pierwszy raz ją zaliczyłem 2 lata temu. Robi wrażenie,szczególnie w środkowym odcinku.Bieńkula w Szczyrku,bardzo przyjemna trasa pomimo,że czarna,to napewno łatwiejsza od Ściany.Szczególnie pierwszy odcinek jest ostry,a potem kilka fajnych "esek"-polecam tym którzy nie byli Kolejna z trudnych tras to fis na Skrzycznym-też Szczyrk.
keves jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-10-06, 15:10   #9
Aleksandra
Bywalec forum

Dziękował: 0
Otrzymane podziękowania: 1
Aleksandra jest na dobrej drodze
Domyślnie

To ja alpejskie:
1. Alberto Tomba na Ciampaku w Fassa/Pera, znośnie ale stromizna to jednocześnie zakręt.
2. Trasa FIS w Schladming/Planai
3. Trasa nr 14 w Kuehtai - wąsko i stromo wrrrr. wiecej ludzi cofa się na inną czerwoną niż zjeżdża.
4. Absolutny HIT: zjaz w Katschbergu z Aineck czarna 11, zupełnie pusto, może kilkunastu narciarzy dziennnie. tę trasę rakrakują w nocy kierowcy na haju bo inaczej się nie da. Tam się nie pchałam
stare 08-10-06, 15:20   #10
jan koval
FreeRiders

Dziękował: 312
Otrzymane podziękowania: 1,010
jan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowania
Domyślnie

Cytat:
Napisał Aleksandra Zobacz post
To ja alpejskie:
1. Alberto Tomba na Ciampaku w Fassa/Pera, znośnie ale stromizna to jednocześnie zakręt.
2. Trasa FIS w Schladming/Planai
3. Trasa nr 14 w Kuehtai - wąsko i stromo wrrrr. wiecej ludzi cofa się na inną czerwoną niż zjeżdża.
4. Absolutny HIT: zjaz w Katschbergu z Aineck czarna 11, zupełnie pusto, może kilkunastu narciarzy dziennnie. tę trasę rakrakują w nocy kierowcy na haju bo inaczej się nie da. Tam się nie pchałam
jezeli ratraki moga tam wjezdzac to nie moze byc tak strasznie

pare rzeczy: czy moglibyscie podac nachylenie w stopninach?
tak dla ciekawosci: jaki jest przelicznik stopni nachylenia na procenty??
zawsze procenty wydawaly mi sie nie na miejscu, bo nachylenie logicznie powinno byc w stopniach.

a z ostrych : la grave w francji ( nie nojostrzejsza ale dluga i stroma)
jan koval jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-10-06, 15:27   #11
Tomekk
Stały bywalec

Dziękował: 12
Otrzymane podziękowania: 15
Tomekk jest na dobrej drodze
Domyślnie

trudny też jest Stożek w Wiśle - trasa wzdłuż wyciągu ma ok 800 m a różnica wys. to 240 m.

100% = 45stopni (np na 100 metrach długości 100m różnicy wysokości... )
Tomekk jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-10-06, 18:17   #12
Guliver
Bywalec forum

Dziękował: 0
Otrzymane podziękowania: 0
Guliver jest na dobrej drodze
Domyślnie

Przypomnę kilka trudniejszych odcinków z Sudetów:
1. górny odcinek czarnej trasy na Czarnej Górze (ten na prawo od krzesełka) - w ubiegłym sezonie ani razu nie ratrakowany, chyba dlatego że nie było chętnego operatora albo specjalnie zostawili wygładzanie i formowanie naturze i narciarzom.
2. górny odcinek w Horni Morawa (Czeskia strona masywu Śnieżnika), często że wyratrakowany i równie często oblodzony. Nawet doświadczeni mają sporo problemów.
3. wspomniana już ścianka na Szrenicy .
Guliver jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-10-06, 18:30   #13
chemik
Instruktor SkiForum.pl

Dziękował: 90
Otrzymane podziękowania: 466
chemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocnychemik jest wyjątkowo pomocny
Domyślnie

Cytat:
Napisał Guliver Zobacz post
1. górny odcinek czarnej trasy na Czarnej Górze (ten na prawo od krzesełka) - w ubiegłym sezonie ani razu nie ratrakowany, chyba dlatego że nie było chętnego operatora albo specjalnie zostawili wygładzanie i formowanie naturze i narciarzom.
I tu sie kolega myli... Co jakis czas ratrakowano polowe szerokosci gornego odcinka trasy, a druga zostawiano dla milosnikow muld i garbow... Od miejsca gdzie trasa przechodzi pod wyciagiem ratrakowano codziennie...

Cytat:
trudny też jest Stożek w Wiśle
Eee... Bez przesady...
stare 08-10-06, 19:18   #14
Spiochu
FreeRiders

Dziękował: 28
Otrzymane podziękowania: 74
Spiochu wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie

Na trasach przygotowanych to Kasprowy, Łomnica, Pilsko nr 7, fis w szczyrku (raz nawet grzebień na krawędziach przejechałem)
Off piste: Jak narazie najtreudniej to chyba "rysą" w tatrach (45stopni szer 3-4m)

Jednak trudności zjazdu duzo bardziej zależą od warunków i charakterystyki stoku niż nachylenia. Zalodzona i wąska trasa o nachyleniu 30 stopni może być trudniejsza niż otwarty stok 45 stopni w miękkich warunkach.

I jeszcze odnośnie przeliczania:
100m poziomu na 100m pionu to 45stopni/100% jednak wiele osób lubi liczyć dł po trasie / róznica poziomów a to prowadzi do wielu nieporozumień.
Spiochu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 08-10-06, 22:04   #15
hollly
Stały bywalec

Dziękował: 32
Otrzymane podziękowania: 16
hollly jest na dobrej drodze
Domyślnie

zgadzam się, Łomnickie Sedło w Tatrzańskiej Łomnicy. Ja im starszy wybieram jednak łatwiejsze (dobrze przygotowane oraz łagodniejsze trasy) a odkąd kupiłem carvingi to wolę delikatne
hollly jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-10-06, 09:11   #16
Gerius
FreeRiders

Dziękował: 598
Otrzymane podziękowania: 684
Gerius to latarnia wiedzy i pomocyGerius to latarnia wiedzy i pomocyGerius to latarnia wiedzy i pomocyGerius to latarnia wiedzy i pomocyGerius to latarnia wiedzy i pomocyGerius to latarnia wiedzy i pomocyGerius to latarnia wiedzy i pomocy
Domyślnie

Najczęsciej ludzie się lamią na czerwonej trasie na odcinku Chopok do Panoramy. Ze względu jej pochylosc, to tam nie jest wielka tak 30 stopni i zdradliwie jest szeroko, ale dalej jest nie wielka scianka, początkujący się razpędzają i dochodzi do cięzkich zlaman kolana. Kazdy rok na Chopku widzę takich niedąlęg.Uwazajcie.
Gerius jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-10-06, 16:12   #17
B'ski
Stały bywalec

Dziękował: 21
Otrzymane podziękowania: 36
B'ski wkrótce będzie sławny(/a)
Domyślnie 78% pochylenia!

W Austrii, w Dolinie Zillertal, wjazd gondolą z Mayrhofen lub Schwendau lub Finkenberg na górę Penken i zjazd czarną Hara Kiri (tak się nazywa), 78% pochylenia i 376 m przewyższenia. !!!
Tubylcy chwalą się, że to najbardziej stroma góra w Tyrolu. Ja nigdy nie stałem na innej tak długiej i stromej ścianie!
Tam nie ma żartów. Upadek kończy się tym, że narty dzięki skistoperom zostają w miejscu upadku, a narciarz ląduje 100 - 300 m poniżej, bo nie ma możliwości zatrzymania się na butach, rękach czy innych takich...
Oczywiście stok jest codziennie dobrze przygotowany (wyratrakowany)!
B'ski jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-10-06, 16:48   #18
jan koval
FreeRiders

Dziękował: 312
Otrzymane podziękowania: 1,010
jan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowaniajan koval jest wzorem do naśladowania
Domyślnie

Cytat:
Napisał Guliver Zobacz post
2. górny odcinek w Horni Morawa (Czeskia strona masywu Śnieżnika), często że wyratrakowany i równie często oblodzony. Nawet doświadczeni mają sporo problemów.
3. wspomniana już ścianka na Szrenicy .
to ile w koncu STOPNI a nie procentow ma scianka w szklarskiej?????????????
jan koval jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-10-06, 17:37   #19
Marcin340
Stały bywalec

Dziękował: 4
Otrzymane podziękowania: 12
Marcin340 jest na dobrej drodze
Domyślnie

A może ktoś wie ile stopni ma górna część trasy na czarnej górze (ta po prawej od wyciągu)....
Marcin340 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-10-06, 19:42   #20
kozlow
Stały bywalec

Dziękował: 8
Otrzymane podziękowania: 25
kozlow jest na dobrej drodze
Wyślij wiadomośc poprzez MSN do kozlow
Domyślnie

jedne z trudniejszych na jakich jezdzilem to trasa olimpijska na Tofanie W cortinie d'ampezzo i o ile dobrze pamietam trasa Ore we francji nie daleko val thorens ok 3500m.n.p.m
kozlow jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania