Wiadomosc zaslyszana przedwczoraj w Polskim Radiu Wroclaw:
Pan Golebiewski wybuduje w Karpaczu najwieksza na swiecie hale narciarska... Ponad 500m dlugosci, okolo 50m szerokosci, -4*C caly czas i tony sniegu... Do tego budzet 2mln $... Trzymali to w tajemnicy do czasu uzyskania wszystkich wymaganych pozwolen, ktore wlasnie uzyskali...
To ja jestem tym, ktorego nikt nie lubi...
prima aprilis?
I’ll give you everything you want, except the thing that you want, you are the first one of your kind
Tylko tyle?? ta w Niemczech podobno kosztowała 70mln euro:
( http://www.skiforum.pl/showthread.php?t=4015 )
Pozdrawiam
To już wszyscy widzę się nastawiają na ciepłe zimy w Polsce skoro w Karpaczu budują halę narciarską![]()
500m - superA może 2mln$ to nie budżet na budowę tylko na coś innego?
Za tyle to by nawet wyciągu nie kupili, nie wspominając o budowie hali.
Szkoda tylko, że mam tak daleko do Karpacza..![]()
2 mln $ to chyba sama działka, a co do "największości" to ta w Schwerinie ma wymiary 330x80=26400m kw. więc może najdłuższa ?.
Cyt.:
W Karpaczu powstaje całoroczny stok narciarski
2008-02-09 / 15:59
W karkonoskim kurorcie powstanie największa w Europie całoroczna hala narciarska. Wybuduje ją przy swoim centrum kongresowym Tadeusz Gołębiewski. Prace przy budowie obiektu ruszą w czerwcu i zakończą się do sierpnia przyszłego roku.
Burmistrz Karpacza Bogdan Malinowski mówi, że hala będzie miała 30 tys. mkw powierzchni. Narciarze będą mieli do dyspozycji przez cały rok ośnieżony stok, nawet w największe upały.
Biurowa hali pochłonie 200 mln zł. Jeszcze nie wiadomo jakie będą ceny karnetów i biletów za korzystanie z obiektu. Według szacunków pojawić się ma tam każdego roku 2 miliony narciarzy. Obiekt powstanie do sierpnia przyszłego roku.
źródło: www.prw.pl
Jeśli to nie jakiś kawał
![]()
ta w niemczech napewno nie jest najwieksza jesli chodzi o powierzchnie.. Hala w Landgraaf ja przewyzsza.
http://www.skidxb.com/English/facts_eng.htm?mid=1&sid=2 I co na to powiedzą szejkowie z Emiratów ???
Będą musieli stawiać nową, większą halę, skoro jakiś koleś z Bulandy chce ich prześcignąć ...
Zdravim :-)
"Nemusim mít důvod k tomu, abych měl někoho rád. Musim mít důvod k tomu, abych někoho nenáviděl ..."
BLA BLA BLA czy ktoś w to wierzy, że taka hala u nas powstanie???? a tak w ogóle to nigdzie nie znalaźłem żadnych wizualizacji. Zastanówmy sie logicznie jakby to była prawda to o tym by się już od dawna gadało! Myślę, że to jest dopiero wstępny plan, który z pewnością nie wypali!
Witam ! Drodzy Forumowicze.Nie na świecie,tylko w Europie a budżet to 200 mln złotych.Na dachu - trawa - aby okolicy nie zeszpecić.Tutaj informacja :www.narty.pl
Pozdrowienia.
Ostatnio edytowane przez Morcin 25 ; 12-02-08 o 11:08 Powód: Nie działał adres.
Dziś także z tą wiadomością spotkałem się na innych stronach tego typu i wyczytałem że otwarcie ma nastąpić w sierpniu 2009 r.
Cena bedzie na pewno nizsza od pozostalych hal gdyz w karpaczu sa naturalne warunki, mysle ze skorzystaja z tego inzynierowiei zaprojektuja ja na naturalnym stoku, pozniej to juz tyko sciany, dach, klima i jazda...
I’ll give you everything you want, except the thing that you want, you are the first one of your kind
To już chyba powoli ta inwestycja staje się faktem.
http://www.narty.pl/index.php?id=301...ash=c84beb9090
Ostatnio edytowane przez mobile99 ; 12-02-08 o 15:51
i bardzo fajnie ze takie cos powstanie u nas w Polsce ... Nigdy nie jeździlam na hali narciarskiej ale mam nadzieje ze pojezdze
Ty pewno malinka pojeździsz na 100% ale starsi to już raczej nie doczekają![]()
2 mln $ to raptem ok 5 mln zł za tyle to moze projekt kupic![]()
Nieźle się...zapowiada. Jak wiele rzeczy i projektów. Ale jestem optymistą w tym względzie
Slaw nie 2 mln a 200 mln złotych.
...Snow Passion...
No i się zaczyna gadać pisali o tym nawet w lubelskim kurierze tylko żę wszędzie piszą różne informacje tu pisali że nachylenie 15% trochę mało ale gdzieniegdzie piszą że 15stopni mam nadzieję że prawdą jest to drugie
Link do tego artykułu:
http://www.kurierlubelski.pl/module-...pid-50909.html
Pozdrawiam
Mateusz niech będzie i te 15ważne żeby była . Z Katowice to Odległość: 304km w tym 209km na autostradach tam i z powrotem na jednym baku zrobię.