czy wiecie może czy jest lub będzie obowiazek posiadania kasku na nartach w austrii ?
w austrii takiego obowiązku nie ma ale we WŁOSZECH JUZ JEST!!
O ile wiem to obowiązek ten we Włoszech dotyczy dzieci. Ale moze cos nie tak słyszałam...
Witam wszystkich!
Czy ktoś jest zorientowany czy w Austrii jest obowiązek jeżdzić na nartach w kasku?
Opcja-> "szukaj" w pasku na górze! Było o tym dużo na forum. Obowiązek to kaski dla dzieciaków 14 roku życia.
...Snow Passion...
poprawka 18 lat
Na temat tego czy używać kasków czy nie wiele już powiedziano i napisano. Jednak z uwagi na to, że forum odwiedza dość dużo osób, mam propozycję byśmy pisali o własnych doświadczeniach w tym zakresie. Może to pomoże komuś podjąć właściwą decyzję zanim wyjdzie na stok.
Ja osobiście jestem za tym by kask był obowiązkowym wyposażeniem każdego, kto znajduje się na stoku. W minionym sezonie miałem taką sytuację: kończyłem już jazdę, była godzina ok. 21.00 i w momencie, gdy byłem w ostatnim skręcie przed dolną stacją uderzyła we mnie snowboardzistka. Oczywiście wyłożyliśmy się oboje jednak ona tak nieszczęśliwie, że uderzyła głową w klamry mojego buta. Gdyby nie miała kasku zapewne byłaby wizyta w szpitalu, kilka szwów, stres i koniec jazdy na kilka dni a tak ucierpiał tylko kask (niezła rysa tuż nad prawym uchem). To wszystko działo się przy bardzo małej prędkości (mojej, ona jechała z tyłu, więc nie wiem).
Jeszcze jedno – ludzie, którzy zaczynają jazdę (uczą się) wg. mnie powinni być bezwzględnie w kaskach tym bardziej, że wbrew zdrowemu rozsądkowi znaczna część uczących się robi to na stoku, na którym jeżdżą wszyscy. Nie podnoszę kwestii dzieci, bo nie wyobrażam sobie by ktoś normalny swoje dziecko wysłał na stok bez kasku. Myślę, że dobrze by było gdyby w wypożyczalniach sprzęt był udostępniany wraz z obowiązkowym kaskiem.
Moim zdaniem kask to tak jak w aucie fotelik dla dziecka– ma być.
Jakie są Wasze doświadczenia ?
Pozdrowionka dla wszystkich.![]()
jark zgodzę się z tobą, kask to jak pasy bezpieczeństwa w samochodzie, można nie zapinać tylko co się dzieję podczas wypadkuuważam że lepiej zawsze mieć kask na głowie, w końcu na stoku nie jesteśmy sami o kraksę nie trudno, wystarczy chwila nieuwagi. jeżeli kask to moda to w takim razie to moda na bezpieczeństwo
![]()
Oczywiscie ze koniecznosc, a jezeli nawet to moda to wbardzo dobrym kierunku to idzie
Konieczność.
Ja na drugi dzień po zakupie tak grzmotnołem na Gubałówce, że mimo potężnej gardy połamałem gogle! (oraz smar do nart który miałem w kurtce).
Co jaki czas należy zmieniać kask?
chyba jak pęknie lub ulegnie uszkodzeniu, częsciej nie widze potrzeby.Napisał TomasZajac
macie racje,kask musi być bez dwóch zdań,jest to pierwsza rzecz z listy zakupów na nowy sezon(mile widziane namiary na dobre kaski)![]()
moderator to też człowiek,więc nie utrudniaj mu życia.. ..
Darek
moge podac firmy
UVEX, Cartoni, Casco (ale sa brzydkie) , Brico (podobno roi rewelacyjne), Aserbis robi tez na nart kaski a gdzie? w sklapachkaski nie sa az tak drogie
chcyba ze chcesz taki jak np Miller kask Brico za 800pln widziałem tylko jeden droższy CEE za 1300pln, nie kupuj kasku z garda na szczęka, jezeli jeździsz na tyczkach kup sobie zwykly twardy kask, z mozliwoscia dokrecenia lub wykrecenia, gardy
TYLKO KASK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I TO NAWET ALBO NAJBARDZIEJ na małych oślich łączkach!!!
Niektórzy bagatelizują sprawę kasku, ja spotkałem się z opiniami iż na mały stok jak np. koło mojego miasta nie potrzeba kasku BŁĄD !!! Takie stoki są pełne początkujących i różnej maści artystów którzy myślą ze jak już jeżdzą na kreche albo umieją 3 razy skręcić to są mistrzami świata !!!!
Traumatologia zna wiele przypadków urazów czaszkowo - mózgowych!!!
Niewarto się przejmować głupimi uśmiechami jak założy się kask na narty czy na rower. Bo na całym świecie jak np: Holandia, Niemcy, Austria Wlk. Brytania .... w kaskach jeżdzi 97 % społeczeństwa!
Dlatego chrońmy swoje głowy, zdrowie a przedewszystkim życie!!!!
Ja osobiście polecam kaski firmy Brenda - Kompromis świetnej jakości i niskiej ceny!
Tak jak napisał TurimNapisał TomasZajac
+ kiedyn jest się Juniorkiem i głowa rośnie
![]()
A także w każdym przypadku gdy czujemy że kask został żle dobrany.
Wejdz na strone polskiej Brendy... Maja tam sklep on-line i kaski tej firmy kupisz z pierwszej reki taniej niz na allegro...Napisał qaz
To ja jestem tym, ktorego nikt nie lubi...
Co odnośnie gardy? Wady i zalety.
dzięki CHemik,o to mi chodziło![]()
Darek
Wady:Napisał TomasZajac
Kaski z garda sa zazwyczaj drozsze...
Ludzie dziwnie sie patrza...
Jak nie ma atestu to jest spore prawdopodobienstwo uszkodzenia twarzy (gdy sie zlamie)...
W kasu z garda nie pogadasz przez komorke...
Zalety:
Pelna ochrona glowy lacznie z zebatka...
Ostatnio edytowane przez chemik ; 16-05-06 o 19:29
To ja jestem tym, ktorego nikt nie lubi...
moja córunia ma Carerre z gardą od 4 sezonów,nigdy nie mowiła nic złego o gardzie a ja jestem spokojniejszy o stan jej buziuni![]()
Darek